Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cota impozit dividende nerezident persoana juridica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iun. 2010
Tags: nerezident, dividende, cota de impozit

Intrebare Ce cota de impozit se aplica la dividende pentru o persoana juridica nerezidenta din Elvetia care este asociat unic al unei personae juridice din Romani (100%) din 1994? Persoana juridical ...

Intrebare

Ce cota de impozit se aplica la dividende pentru o persoana juridica nerezidenta din Elvetia care este asociat unic al unei personae juridice din Romani (100%) din 1994? Persoana juridical din Elvetia solicita returnare impozit din anii precedent invocand conventie UE-Elvetia art. 15/26.04. iar noi am aplicat cota de 10% conform conventiei Romania Elvetia 13.07.1994.

Raspuns

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L385/30 din 29 decembrie 2004 a fost publicat Acordul dintre Comunitatea Europeana si Confederatia Elvetiana privind implementarea unor masuri echivalente celor prevazute de Directiva Consiliului CE 48/2008 cu privire la impozitarea veniturilor din economii sub forma plati dobanzilor. Acest acord prevede la art15 alin 1 scutirea de impozit la sursa pentru dividendele platite de filialele inregistrate in UE sau in Elvetia catre firmele –mama rezidente in Elvetia (sau in UE), daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

- firma mama are o detinere minima de 25% in capitalul social al filialei pentru o perioada de cel putin 2 ani;
- societatea este rezidenta fiscal intr-un stat membru UE si cealalta societatea este rezidenta in Elvetia;
- potrivit oricarui tratat de evitare a dubeli impuneri cu un stat tert, niciuna dintre societatile mentionate nu este rezidenta fiscal in acel stat tert;
- ambele companii sunt platitoare de impozit pe profit, fara a fi scutite si ambele sunt societati cu raspundere limitata;

In ceea ce priveste Elvetia, sintagama “societati cu raspundere limitata” acopera:

- societe anonyme / Aktiengesellschaft/ societa anonima;


- societe a responsabilite limite / Gsellschaft mit beschrankter Haftung/ societa a responsabilita limitata;
- societe en commandite par actions /Komannditaktiengeselllschaft/ societa in acommandita per azioni.

Potrivit art 17, aplicarea acestui Acord este supusa ratificarii sau aprobarii de catre partile contractante in conformitate cu procedurile proprii, dar nu mai tarziu de data de 1 ianuarie 2005. Prin urmare, in lipsa altor precizari acest Acord a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2005.

Intrucat acest Acord a intrat in vigoare inainte de data adaerarii Romaniei la Uniunea Europeana se pune problema daca acesta este opozabil autoritatilor fiscale din Romania.

Raspunsul la aceasta intrebare ar putea fi dat de dispozitiile art.6 din Actul privind conditiile de aderare a Republicii Bulgaria si a Romaniei si adoptarii tratatelor pe care se intemeiaza Uniunea Europeana (parte integranta a Legii 157/2005 pentru ratificarea Tratatului de aderare a Bulgariei si Romaniei la UE). Astfel , la alin.1 se precizeaza ca “acordurile sau conventiile incheiate sau aplicate provizoriu de catre Comunitate cu unul sau mai multe state terte sunt obligatorii pentru Bulgaria si Romania in conditiile stabilite prin tratatele originare si prin prezentul act.”

Asadar, analizad speta Dvs. fata de prevederile tratatelor mai sus invocate, avand in vedere ca se indeplinesc conditiile de participatie minima pe o perioada neintrerupta de 2 ani, societatea din Elvetia poate beneficia de scutire de impozit pe dividende si totodata, dupa opinia noastra, poate solicita restituirea impozitului pe dividende retinut initial, pentru dividende distribuite incepand cu anul 2007 – data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana .

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cota impozit dividende nerezident persoana juridica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016