Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 28 Apr. 2022
Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului
Tags: impozit pe dividende, dividende distribuite partial, ordinul 765/2022

Ordinul 765/2022 privind Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 402 din 27 aprilie 2022.

Conform actului normativ, au fost aprobate Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului si modelul Declaratiei de regularizare/ Cererii de restituire a impozitului pe dividende, prevazut in anexa nr. 2 la prezentul ordin. 

PROCEDURA de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului

1. Obiectul prezentei proceduri il constituie impozitul pe dividende platit in plus la bugetul de stat, rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa restituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor incasate in plus de catre acestia sau dupa aprobarea situatiilor financiare anuale in cazul dividendelor interimare distribuite si neplatite, pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora.

2. In situatia in care din regularizarea anuala a dividendelor platite ca urmare a distribuirii partiale in cursul anului a acestora, denumita in continuare regularizare anuala a dividendelor, rezulta sume de restituit de la buget, platitorul de dividende poate solicita restituirea acestora.

3. In situatia in care platitorul de dividende constata ca sumele distribuite au fost mai mari decat dividendele datorate, acesta corecteaza debitele reprezentand impozit pe dividende declarate la organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale ale acestuia, denumit in continuare organ fiscal competent, prin depunerea unei declaratii rectificative in care se evidentiaza suma reprezentand impozit pe dividende rezultata ca fiind platita in plus ca urmare a regularizarii anuale a dividendelor, dupa restituirea de catre asociati/actionari a dividendelor.

4. Ulterior depunerii declaratiei rectificative prevazute la pct. 3, platitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declaratie de regularizare/cerere de restituire a impozitului pe dividende.

5. Declaratia de regularizare/Cererea de restituire a impozitului pe dividende, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin, denumita in continuare cerere de restituire, se depune la organul fiscal competent in conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, numai dupa restituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor distribuite in plus.

6. Cererea de restituire se poate depune pana la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea prevazut la art. 219 din Codul de procedura fiscala, respectiv de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire.

7. In cazul in care platitorul de dividende inregistreaza obligatii fiscale restante, inclusiv amenzi de orice fel si alte creante bugetare, transmise spre recuperare organului fiscal competent, suma rezultata dupa regularizarea anuala a dividendelor, denumita in continuare suma de restituit, se restituie numai dupa efectuarea compensarii potrivit art. 167 si 168 din Codul de procedura fiscala.

8. In cazul in care suma de restituit platitorului de dividende este mai mica decat obligatiile fiscale restante ale acestuia, inclusiv amenzi de orice fel si alte creante bugetare, transmise spre recuperare organului fiscal competent, compensarea se efectueaza pana la concurenta acestei sume.

9. In cazul in care suma de restituit platitorului de dividende este mai mare decat suma reprezentand obligatii fiscale restante ale acestuia, inclusiv amenzi de orice fel si alte creante bugetare, transmise spre recuperare organului fiscal competent, compensarea se efectueaza pana la concurenta acestor obligatii, diferenta rezultata restituindu-se acestuia.

10. In vederea efectuarii compensarii/restituirii potrivit pct. 7-9, dispozitiile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal se aplica in mod corespunzator.

11. Restituirea sumelor reprezentand impozit pe dividende cuvenite platitorului se efectueaza prin decontare bancara, in termenul prevazut de art. 77 din Codul de procedura fiscala, in contul bancar indicat de platitorul de dividende in cererea de restituire.

12. Platitorul de dividende poate solicita restituirea impozitului pe dividende si in situatia in care dupa aprobarea situatiilor financiare anuale in cazul dividendelor interimare distribuite si neplatite actionarilor sau asociatiilor rezulta sume platite in plus la buget, prevederile pct. 3-10 aplicandu-se in mod corespunzator.

Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularului „Declaratie de regularizare/Cerere de restituire a impozitului pe dividende“

1. Denumirea: „Declaratie de regularizare/Cerere de restituire a impozitului pe dividende“
2. Formatul: A4/t1
3. Caracteristicile de tiparire:
– pe o singura fata;
– se poate utiliza si echipament informatic pentru editare.
4. Se utilizeaza in baza prevederilor art. 170^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
5. Se intocmeste un exemplar unic de catre solicitant.
6. Circula 1 exemplar la organul fiscal central competent.
7. Se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016