Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim fiscal pentru dividende distribuite catre o firma din SUA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: impozit pe venit, formular 207, dividende

In studiul de caz de astazi, unul dintre specialistii nostri va aborda problema dividendelor distribuite catre o firma din America. In analiza sa, a plecat de la situatia urmatoare:

O societate rezidenta in SUA, X, detine in proportie de 100% partile sociale ale persoanei juridice Y SRL din Romania, de la infiintarea acesteia in anul 2000. Societatea X, rezidenta in SUA, nu desfasoara alte activitatii, doar detinerea de parti sociale ale persoanei juridice Y SRL.

In anul 2007 persoane juridica X SRL aduce ca aport in natura un teren si numerar la constituirea persoanei juridice Z SRL din Romania, detinand 80% din partile sociale ale acesteia.

Pe acest teren Z SRL construieste o cladire pentru care contracteaza un credit bancar. In anul 2010 se finalizeaza constructia cladirii si se inchiriaza la terti. De asemenea se ramburseaza o parte din creditul bancar din incasarea chiriilor.

In anul 2018 Y SRL vinde titlurile de participare detinute la societatea Z SRL unui Fond de Investitii inregistrat in Cehia si unei societatii inregistrate in Cipru in urmatoarele conditii:

- Societatea Y SRL instructeaza Fondul de Investitii inregistrat in Cehia sa plateasca societatii Z SRL suma de bani ramasa de achitat din creditul bancar contractat pentru constructia cladirii, iar aceasta plateste la banca imprumutul ramas de achitat.
- Din valoarea titlurilor de participare cesionate in valoare de 1 mil euro, se procedeaza la compensarea unui imprumut contractat de societatea Y SRL de la societatea Z SRL in valoare de 200 mii euro, iar diferenta de 800 mii euro se incaseaza in contul bancar.
- Veniturile din cesionarea titlurilor de participare detinute de Y SRL la Z SRL sunt in valoare de 1 mil euro.
- Cheltuielile cu titlurile de participare cesionate sunt in suma de 1 mil lei.
Care este regimul fiscal al veniturilor si cheltuielilor inregistrate de societatea Y SRL din aceasta tranzactie din perspectiva impozitului pe profit?

Unde este impozitat castigul din aceasta tranzactie in Romania sau in SUA?

Dupa impozitarea de catre Y SRL a profitului (care include aceasta tranzactie) cu impozit pe profit, profitul net se poate repartiza pe dividende catre Societatea X? Care este cota de impozit pe dividende in conditiile in care X prezinta certificat de rezidenta fiscala la data platii? Dar in conditiile in care X nu prezinta certificat de rezidenta fiscala la data platii?
 
Cum este taxata aceasta operatiune in SUA din perspectiva Conventiei de evitare a dublei impunerii incheiata intre Romania si SUA in conditiile in care societatea X prezinta certificat de rezidenta fiscala?

Sunt considerate venituri din cesiunea indirecta a partilor sociale? Sau sunt considerate venituri din vanzarea proprietatilor imobiliare?
Dar in conditiile neprezentarii certificatului de rezidenta fiscala?
 

Raspunsul specialistului

Veniturile obtinute de catre societatea Y din cesiunea partilor sociale sunt neimpozabile conform art. 23 lit. i) din Codul fiscal (intrucat societatea Y indeplineste conditiile de detinere si perioada) iar cheltuielile nedeductibile conform art. 25 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal.
Societatea Y stabileste rezultatul exercitiului financiar conform reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014. Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

Repartizarea profitului la dividende se efectueaza in baza Hotararii AGA.

Daca adunarea generala hotaraste distribuirea profitului la dividende societatea X obtine un venit din dividende impozabil in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Dividendele de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania in conformitate cu prevederile art. 223 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Pct.18 din normele metodologice date in aplicarea art. 230 din Codul fiscal, dispozitiile alin. 2 ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul cand legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila sunt aplicabile prevederile legislatiei interne. Dispozitiile alin. 2 ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri deroga de la prevederile paragrafului 1 al acestor articole din conventiile respective.Aplicarea alin. 2 al art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri care prevad impunerea in statul de sursa nu conduce la o dubla impunere pentru acelasi venit, intrucat statul de rezidenta acorda credit fiscal/scutire pentru impozitul platit in Romania,in conformitate cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.

Cota prevazuta la art. 10 paragraful 2 din Conventia dintre Romania si Statele Unite ale Americii este cota de 10%. Cota prevazuta de Codul fiscal este cota de 5% (art. 224 alin. (4) lit. b)). 
 
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 5% (cota mai favorabila dintre Codul fiscal si conventia de evitare a dublei impuneri), se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul - prin Formularul 100. Cota de 5% se aplica atat in situatia in care beneficiarul prezinta certificatul de rezidenta fiscala cat si in situatia in care acesta nu prezinta certificatul.

Impozitul se calculeaza, se retine, se declara (Formularul 100) si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat,urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, dupa caz. Societatea va declara veniturile in formularul 207 pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Ca si metoda de evitare a dublei impuneri conventia cu SUA prevede, la art. 21, metoda creditului fiscal:

"(2) In conformitate cu prevederile si limitarile legii Statelor Unite (astfel cum poate fi modificata din cand in cand, fara a se schimba principiile generale din aceasta), Statele Unite vor acorda unui cetatean sau rezident al Statelor Unite, ca un credit fata de impozitul Statelor Unite, suma corespunzatoare a impozitelor platite Romaniei, dar creditul nu va depasi partea impozitului Statelor Unite pe care un atare venit net al cetateanului sau al rezidentului din surse situate in Romania sau pe venit din surse din afara Statelor Unite le suporta pentru intregul sau venit pentru acelasi an impozabil. In vederea aplicarii creditului Statelor Unite in legatura cu impozitele platite Romaniei, impozitele mentionate la paragraful (1) a) al art. 1 (Impozitele cuprinse) vor fi considerate a fi impozite pe venit."

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim fiscal pentru dividende distribuite catre o firma din SUA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016