Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In studiul de caz de astazi, unul dintre specialistii nostri va aborda problema dividendelor distribuite catre o firma din America. In analiza sa, a plecat de la situatia urmatoare:
In anul 2007 persoane juridica X SRL aduce ca aport in natura un teren si numerar la constituirea persoanei juridice Z SRL din Romania, detinand 80% din partile sociale ale acesteia.
Pe acest teren Z SRL construieste o cladire pentru care contracteaza un credit bancar. In anul 2010 se finalizeaza constructia cladirii si se inchiriaza la terti. De asemenea se ramburseaza o parte din creditul bancar din incasarea chiriilor.
In anul 2018 Y SRL vinde titlurile de participare detinute la societatea Z SRL unui Fond de Investitii inregistrat in Cehia si unei societatii inregistrate in Cipru in urmatoarele conditii:
- Societatea Y SRL instructeaza Fondul de Investitii inregistrat in Cehia sa plateasca societatii Z SRL suma de bani ramasa de achitat din creditul bancar contractat pentru constructia cladirii, iar aceasta plateste la banca imprumutul ramas de achitat.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Unde este impozitat castigul din aceasta tranzactie in Romania sau in SUA?
Dupa impozitarea de catre Y SRL a profitului (care include aceasta tranzactie) cu impozit pe profit, profitul net se poate repartiza pe dividende catre Societatea X? Care este cota de impozit pe dividende in conditiile in care X prezinta certificat de rezidenta fiscala la data platii? Dar in conditiile in care X nu prezinta certificat de rezidenta fiscala la data platii?
Sunt considerate venituri din cesiunea indirecta a partilor sociale? Sau sunt considerate venituri din vanzarea proprietatilor imobiliare?
Raspunsul specialistului
Repartizarea profitului la dividende se efectueaza in baza Hotararii AGA.
Daca adunarea generala hotaraste distribuirea profitului la dividende societatea X obtine un venit din dividende impozabil in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Dividendele de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania in conformitate cu prevederile art. 223 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Pct.18 din normele metodologice date in aplicarea art. 230 din Codul fiscal, dispozitiile alin. 2 ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul cand legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila sunt aplicabile prevederile legislatiei interne. Dispozitiile alin. 2 ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri deroga de la prevederile paragrafului 1 al acestor articole din conventiile respective.Aplicarea alin. 2 al art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri care prevad impunerea in statul de sursa nu conduce la o dubla impunere pentru acelasi venit, intrucat statul de rezidenta acorda credit fiscal/scutire pentru impozitul platit in Romania,in conformitate cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.
Cota prevazuta la art. 10 paragraful 2 din Conventia dintre Romania si Statele Unite ale Americii este cota de 10%. Cota prevazuta de Codul fiscal este cota de 5% (art. 224 alin. (4) lit. b)).
Impozitul se calculeaza, se retine, se declara (Formularul 100) si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat,urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, dupa caz. Societatea va declara veniturile in formularul 207 pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Ca si metoda de evitare a dublei impuneri conventia cu SUA prevede, la art. 21, metoda creditului fiscal:
"(2) In conformitate cu prevederile si limitarile legii Statelor Unite (astfel cum poate fi modificata din cand in cand, fara a se schimba principiile generale din aceasta), Statele Unite vor acorda unui cetatean sau rezident al Statelor Unite, ca un credit fata de impozitul Statelor Unite, suma corespunzatoare a impozitelor platite Romaniei, dar creditul nu va depasi partea impozitului Statelor Unite pe care un atare venit net al cetateanului sau al rezidentului din surse situate in Romania sau pe venit din surse din afara Statelor Unite le suporta pentru intregul sau venit pentru acelasi an impozabil. In vederea aplicarii creditului Statelor Unite in legatura cu impozitele platite Romaniei, impozitele mentionate la paragraful (1) a) al art. 1 (Impozitele cuprinse) vor fi considerate a fi impozite pe venit."
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Se modifica Formularul 100Termen limita in 2024 pentru depunerea D100 si D101Depunere formular 201 in 2016 pentru veniturile realizate in strainatateObligatii de plata si declarative pana la 31 ianuarie 2015. Plata impozitului pe profit anualContribuabilul poate fi inregistrat fiscal din oficiuUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareArticole similare
Impozit suportat de platitorul de venit. Declaratia 207Dividende platite unei persoane juridice nerezidente de o societate romaneasca. Ce declaratii se depun?Impozit pe dividende. Obligatii de plata si declaratii pentru nerezidentiAchizitia unui soft din SUA. Impozit pe veniturile nerezidentilorANAF explica modul de completare FORMULAR 207Articole similare
ANAF reaminteste care sunt obligatiile fiscale scandente ale contribuabililor pe final de 2021Acordare DIVIDENDE interimare la 31.12.2022. Impozitul va fi de 5% sau de 8%?Venituri din DIVIDENDE si chirii. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASSANAF: Rezultatele actiunilor de inspectie fiscala din luna octombrie 2022Formularul 201 se depune numai de catre unii contribuabiliUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasDeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareImpozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"