keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ce trebuie facut pentru evitarea dublei impuneri? Certificat de atestare a impozitului platit de nerezidenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mai. 2017 Exclusiv
Tags: certificat atestare, nerezidenti, dividende, certificat de rezidenta fiscala, dubla impunere

Dezbatem prin analiza urmatoare aspectele esentiale care tin de evitarea dublei impuneri. De la procedura completa pana la documente si obligatii declarative sau de plata, aflam raspunsurile cu ajutorul specialistului. Avem asadar, in analiza de mai jos, situatia in care asociatul unic e cetatean strain din altg stat UE. Dividendele acordate au fost impozitate cu 5%. Nu are un certificat de rezidenta fiscala. Vom vedea daca acesta urmeaza sa fie impozitat si in statul respectiv. De asemenea, daca obtine un certificat de rezidenta fiscala in anul 2017 pentru dividendele care se vor ridicate in viitor, vom vedea daca se impoziteaza doar in Romania si daca este nevoit, conform legislatiei, sa declare veniturile si in tara straina. Totodata, va prezentam ce trebuie facut evitarea dublei impuneri.

Ati impozitat corect dividendele cu 5%. Certificatul de rezidenta fiscala nu face decat sa va permita sa alegeti cota cea mai mica dintre cea prevazuta in Conventia de evitare a dublei impuneri si Codul fiscal. Cum in Conventia de evitare a dublei impuneri cota pentru impozitarea dividendelor este de 10%, oricum s-ar f ales cota mai favorabila – adica cea din Codul fiscal de 5%.
 
Pentru a nu fi impozitat si in Italia – in cazul in care legislatia italiana il obliga sa declare aceste venituri -  trebuie sa obtina de la ANAF un certificat de atestare a impozitului platit de nerezidenti. Acesta se elibereaza conform art. 232 din Codul fiscal :
"ART. 232 - Certificatele de atestare a impozitului platit de nerezidenti
(1) Orice nerezident poate depune o cerere la organul fiscal competent, prin care va solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat. 
(2) Organul fiscal competent are obligatia de a elibera certificatul de atestare a impozitului platit de nerezidenti.
(3) Forma cererii si a certificatului de atestare a impozitului platit de nerezident, precum si conditiile de depunere, respectiv de eliberare se stabilesc prin norme."
 
Normele metodologice precizeaza:
"23. In aplicarea art. 232 din Codul fiscal:
(1) Cererea de eliberare a certificatului de atestare a impozitului platit de nerezidenti se depune la organul fiscal teritorial in raza caruia platitorul de venit este inregistrat ca platitor de impozite si taxe. 
(2) Certificatul de atestare a impozitului platit de nerezidenti se elibereaza de catre organul fiscal teritorial in raza caruia platitorul de venit este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, pe baza cererii depuse de beneficiarul venitului sau de platitorul de venit in numele acestuia.
(3) Forma cererii si a certificatului de atestare a impozitului platit de nerezident, precum si instructiunile de completare si eliberare se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice."
 
Ordinul care reglementeaza instructiunile de completare a acestui certificat este Ordinul nr. 583/2016 din 26 aprilie 2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare".
In cazul in care, potrivit legislatiei italiene si statutului sau, cetateanul italian este obligat sa declara aceste venituri in Italia, va prezenta si acest certificat , care este dovada faptului ca a platit impozitul in Romania.
 
Conventia de evitare a dublei impuneri cu Italia prevede la punctul 25:
 
"Metoda pentru evitarea dublei impuneri
 1. Se stabileste ca dubla impunere sa fie eliminata in conformitate cu paragrafele urmatoare din prezentul articol.
2. Daca un rezident al Romaniei poseda elemente de venit care sunt impozabile in Italia, Romania, in calcularea propriilor impozite specificate in art. 2 al prezentei conventii, poate include in baza impozabila a acestor impozite mentionatele elemente de venit, daca unele dispozitii exprese ale prezentei conventii nu stabilesc altfel. In acest caz impozitul platit in Italia va fi dedus din impozitul datorat in Romania in conformitate cu propriile legi fiscale. Suma astfel dedusa nu poate, totusi, sa depaseasca cota de impozit romanesc atribuibila mentionatelor elemente de venit.
   
In vederea aplicarii prezentului paragraf, beneficiile pe care intreprinderile de stat romane le varsa bugetului de stat sunt considerate ca impozite datorate in Romania.
   
3. Daca un rezident al Italiei poseda elemente de venit care sunt impozabile in Romania, Italia, in calcularea propriilor impozite pe venit specificate in art. 2 al prezentei conventii, poate include in baza impozabila a acestor impozite mentionatele elemente de venit, daca unele dispozitii exprese ale prezentei conventii nu stabilesc altfel.
   
In acest caz, Italia trebuie sa deduca din impozitele astfel calculate impozitul pe venit platit in Romania, dar suma deducerii nu poate depasi cota de impozit italian atribuibila mentionatelor elemente de venit in proportia in care ele participa la formarea venitului global.
Nici o deducere nu va fi in schimb acordata daca elementul de venit este supus in Italia impunerii prin retinere cu titlu de impozit la cererea beneficiarului venitului in baza legislatiei italiene."
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016