Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se modifica procedura de obtinere a certificatului de atestare fiscala incepand cu 1 iulie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iul. 2011
Tags: modificare certificat atestare fiscala, eliberare certificat atestare fiscala, obligatii de plata

Procedura de obtinere a certificatului de atestare fiscala se modifica incepand cu data de 1 iulie si aduce cu sine o serie de schimbari in ceea ce priveste demersurile aferente obtinerii ...

Procedura de obtinere a certificatului de atestare fiscala se modifica incepand cu data de 1 iulie si aduce cu sine o serie de schimbari in ceea ce priveste demersurile aferente obtinerii documentului, cat si cu  privire la modelul si continutul certificatului de atestare fiscala. De precizat ca acest certificat are ca principal rol sa raporteze modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri datorate bugetului general consolidat al statului.

Eliberarea certificatului de atestare fiscala se realizeaza la solicitarea contribuabililor, la solicitarea altor autoritati publice sau din oficiu, precum si in situatia in care se schimba competenta de administrare a creantelor fiscale, ca urmare a schimbarii domiciliului fiscal sau a altor situatii prevazute de lege. In concret, procedura de eliberare a documentului se bazeaza pe o cerere sau o adresa de eliberare care va fi depusa la organul fiscal competent.

In ceea ce priveste depunerea efectiva a certificatului de atestare fiscala, este important de retinut ca, pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economici in mod independent sau exercita profesii libere, procedura va avea loc la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are contribuabilul domiciliul fiscal, cu mentiunea ca in cadrul cererii se va completa si sediul activitatii sau locul unde se desfasoara activitatea principala.

De retinut ca pentru procedura de eliberare a certificatului mentionat anterior se platesc taxe extrajudiciare de timbru, exceptie facand certificatele de atestare fiscala eliberate la solicitarea autoritatilor publice sau din oficiu, de organul fiscal.

In continuare, pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala, organul fiscal competent va trece la verificarea urmatoarelor documente: dosarul fiscal al contribuabilului, fisa pentru evidenta analitica pe platitori a contribuabilului, existenta sumelor de restituit/rambursat pentru care nu au fost emise decizii de restituire/rambursare pana la data depunerii cererii de eliberare a certificatului, precum si existenta deciziilor de rambursare sau a documentatiei aprobate pentru solutionarea cererii de restituire pentru care nu au fost emise si inregistrate in evidenta fiscala note de compensare/restituire.

Daca organul fiscal va constata ca nu au fost depuse de catre contribuabil declaratiile fiscale, se trece la amanarea termenului de eliberare a certificatului de atestare fiscala cu perioada cuprinsa intre data transmiterii instiintarii si data depunerii declaratiilor fiscale sau data comunicarii deciziei de impunere din oficiu.

Certificatul de atestare fiscala cuprinde numarul de inregistrare, data eliberarii, perioada de utilizare, numele si prenumele, precum si semnatura conducatorului organului fiscal emitent. Documentul va fi intocmit in doua exemplare originale, urmand ca un exemplar sa fie comunicat solicitantului sau noului organ fiscal competent, cel de-al doilea exemplar fiind pastrat la organul fiscal emitent si arhivat la dosarul fiscal al contribuabilului.

Pentru obtinerea mai multor exemplare ale certificatului de atestare fiscala, contribuabilul  trebuie sa mentioneze in cerere numarul de exemplare solicitate. In acest caz, taxa extrajudiciara de timbru se plateste o singura data, indiferent de numarul de exemplare solicitate.

In cazul contribuabililor mari si mijlocii care solicita eliberarea certificatului de atestare fiscala prin mijloace electronice de transmitere la distanta, organul fiscal competent emite certificatul si il comunica contribuabilului in aceeasi modalitate. Contribuabilul imprima certificatul de atestare fiscala pe hartie si il prezinta administratiei finantelor publice in a carei raza teritoriala acesta isi are domiciliul fiscal, in vederea certificarii pentru conformitate cu originalul, prin semnarea de catre conducatorul administratiei finantelor publice si aplicarea stampilei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Se modifica procedura de obtinere a certificatului de atestare fiscala incepand cu 1 iulie":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016