Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 18 Oct. 2024
Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 lei
Tags: inregistrare in scopuri de tva, neinregistrare in scopuri de tva, amenzi

Inregistrarea in scopuri de TVA nu este necesara tuturor firmelor, insa atunci cand depasesti plafonul de 300.000 de lei, esti obligat sa depui declaratia de inregistrare fiscala. In cazul in care nu respecti legislatia in vigoare, amenzile variaza intre 500 si 1.000 lei.

Avantajele inregistrarii in scopuri de TVA 

Inregistrarea in scopuri de TVA a companiilor poate avea mai multe avantaje:

  • o companie ce devine platitoare de TVA prin optiune sau la depasirea plafonului, poate constata faptul ca va realiza pe viitor o consolidare a parteneriatului cu furnizorii si clientii. Daca majoritatea partenerilor comerciali ai firmei sunt platitori de TVA, atunci cu siguranta vor putea sa isi deduca TVA-ul din facturile furnizate de compania inregistrata in scopuri de TVA.
  • un alt avantaj deloc de neglijat, se refera la faptul ca unele domenii beneficiaza de o cota de TVA redusa, astfel ca o societatea ce devine platitoare de TVA va colecta TVA redus (9 sau 5%), dar va putea deduce TVA-ul aferent facturilor de la furnizori (19%, 9% sau 5%).

Cand se solicita inregistrarea in scopuri de TVA?

Inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), a persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d) din Codul fiscal, care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata la organul fiscal competent in urmatoarele situatii:

a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, daca declara fie ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, fie ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

b) daca in cursul unui an calendaristic ating sau depasesc plafonul de scutire;

c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar persoana impozabila opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.
21 de intrebari si raspunsuri practice care explica impecabil PROCEDURA inregistrarii in scopuri de TVA, AICI»

Amenzi neinregistrare in scopuri de TVA

Neinregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului este una dintre problemele fiscale care pot daca multe batai de cap, mai ales ca Fiscul nu o trece cu vederea.

Ca regula generala o societate are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului.

Nedepunerea declaratiei de inregistrare fiscala /de mentiuni constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 1000 lei (art. 336 alin. 1 lit. a si alin. 2 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala).

Pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, facturile emise de o societate neplatitoare de TVA nu cuprind taxa pe valoarea adaugata.

Pentru perioada in care o societate trebuia sa emita facturi cu TVA, organul fiscal stabileste obligatii de plata suplimentare privind taxa pe valoarea adaugata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau determina suma negativa a taxei in situatia inversa.
21 de intrebari si raspunsuri practice care explica impecabil PROCEDURA inregistrarii in scopuri de TVA, AICI»

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 lei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016