keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitie autoturism. Deductibilitate cheltuieli si TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: tva deductibila, codul fiscal, impozit pe profit

"Un cabinet de audit, platitor de TVA, achizitioneaza un autoturism nou, pentru suma de 40.000 euro plus TVA. Valoare auto este platita prin banca. Care sunt implicatiile privind TVA la inregistrarea achizitiei? Cat din TVA este deductibil? Cum se inregistreaza partea nedeductibila a TVA? Amortizarea lunara este limitata? Se poate deduce integral cheltuiala cu combustibilul, consumabile (combustibil), taxe locale, eventuale reparatiii, anvelope etc. daca se justifica cu foaia de parcurs deplasarile efectuate?"

 
 

Raspunsul specialistului


Pentru a putea deduce integral costurile cu autoturismele folosite la calculul impozitului pe profit, precum si a TVA deductibile aferente acestora, o societate are obligatia justificarii utilizarii acestor vehicule cu documente financiar - contabile si prin intocmirea foii de parcurs, care sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs, conform pct. 16 alin. (2) din Normele de aplicare ale art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal. Aceasta obligatie este valabila si in cazul autoturismelor folosite de administratorii ori directorii societatii.
 
Conform pct. 16 alin. (3) din Normele de aplicare, limitarea fiscala se aplica cheltuielilor direct atribuite unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea autoturismului, ITP, rovinieta, chirii, partea nedeductibila din TVA, dobanzi, comisioane s.a.
 
In categoria acestor cheltuieli asupra carora se aplica limitarea fiscala de 50% nu se includ cheltuielile privind amortizarea fiscala a autoturismului, aceasta cheltuiala fiind limitata la valoarea de 1.500 lei/luna, indiferent de gradul de folosinta in cadrul activitatii desfasurate de societate, conform art. 28 alin. (14) din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al TVA, inclusiv pentu ratele la leasing, conform art. 298 din Codul fiscal, se aplica acelasi tratament fiscal ca si cel descris mai sus, cu privire la deductibilitatea cheltuielilor la calculul impozitului pe profit. 

Eliminati neclaritatile si greselile de interpretare a legislatiei privind cheltuielile cu autovehiculele! Eliminati deducerile incorecte, amenzile si corectiile retroactive aplicate de ANAF, insotite de tot sirul aferent de dobanzi si penalitati! Consultati lucrarea Masina firmei. Activitate Economica vs. Uz Personal. Regim fiscal-contabil. Va scapa de orice stres!
 
Ghidul este actualizat permanent, conform cu legislatia in vigoare si ofera solutii explicate detaliat. Totodata, este util in activitatea de zi cu zi fiindca identifica principalele situatii in care deducerile sunt aplicate gresit de catre contabili. In plus, abunda in exemple practice, excelente pentru intelegerea subiectului expus. Click AICI pentru detalii si comenzi. 
 
In concluzie, o societate poate deduce integral TVA aferenta, inclusiv taxa pentru ratele de leasing, precum si cheltuielile cu autoturismele, folosite inclusiv de catre administratorii si directorii sai, numai daca justifica utilizarea acestora cu documente financiar-contabile si, in acelasi timp, prezinta foi de parcurs intocmite pentru fiecare autoturism, in caz contrar, respectiv daca nu intocmeste foi de parcurs din care sa rezulte ca autoturismele sunt folosite strict in scopul desfasurarii activitatii firmei, societatea poate deduce TVA si poate considera deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit cheltuielile aferente numai in plafonul de 50% din totalul lor.

Amortizarea fiscala lunara a autoturismelor este deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit in limita a 1.500 lei din totalul amortizarii contabile lunare calculate, conform art. 28 alin. (14) din Codul fiscal.
 
Asadar:
- din punct de vedere al impozitului pe profit, societatea va deduce 50% din valoarea cheltuielilor aferente autoturismului (fara a se include si amortizarea autoturismului), conform art.25 alin.(3) lit.l) Cod fiscal,daca din foaia de parcurs intocmita reiese ca au fost efectuate deplasari si in scop personal, iar autoturismul nu este utilizat integral in scopul activitatii economice;
- din punct de vedere al cheltuielii cu amortizarea, se va considera o cheltuiala deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit o valoare in limita a 1.500 lei/luna, conform art.28 alin.(14) Cod fiscal.
- din punct de vedere  al TVA deduse, societatea va deduce 50% din valoarea TVA deductibila inregistrata, conform art.298 alin.(1) Cod fiscal, in masura in care, din foaia de parcurs intocmita reiese ca au fost efectuate deplasari si in scop personal, iar autoturismul nu este utilizat integral in scopul activitatii economice.
 
Daca din foaia de parcurs intocmita pentru acel autoturism, cu completarea tuturor rubricilor mentionate in Codul fiscal (categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs) reiese folosinta integrala in scopul activitatii economice, deductibilitatea cheltuielilor auto si a TVA- ului se va acorda integral.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016