keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Deducere TVA in baza facturii emise de furnizor in urma inspectiei fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: impozit profit, deducere tva, codul fiscal

O societate A plateste chirie in anii 2013-2014-2015 unei societati afiliate B. Societatea afiliata B are control de la ANAF prin care se stabilesc diferente la valoarea chiriei. Societatea afiliata B trimite catre societatea A factura fiscala intocmita - scrie ea - dupa inspectia fiscala cf. art. 330 alin (3) din Codul fiscal-diferenta TVA chirie imobil perioada aprilie 2013 - iunie 2015. Factura contine doar valoarea TVA-ului. Este corect intocmita aceasta factura?

Cum se inregistreaza in contabilitate, Jurnal si Decont aceasta factura? Se poate solicita la rambursare acest TVA? Societatea A are lunar decont cu rambursare TVA deoarece 90% din productie merge in UE. Societatea A tine cont de cheltuiala cu chirie in Declaratia D101. Este afectat rezultatul anilor 2013-2014-2015?
 

Raspunsul specialistului


Conform prevederilor de la art. 330 alin. (3) din Codul fiscal , persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform prevederilor de la art. 330 alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 302 din Codul fiscal.
 
In ceea ce priveste corectare facturilor, la art 330 alin. (1) lit . b) din Codul fiscal, se arata ca,in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
 
La pct. 108 alin. (4) din Normele metodologice, se precizeaza ca beneficiarii au dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301 din Codul fiscal, taxa fiind inscrisa in rubricile din decontul de taxa aferente achizitiilor de bunuri si servicii. Emiterea facturilor de corectie nu poate depasi perioada prevazuta la art. 301 alin. (2) din Codul fiscal. Beneficiarul respectivelor operatiuni are dreptul sa deduca taxa inscrisa in factura de corectie emisa de furnizor chiar daca termenul de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale s-a implinit. In acest caz, dreptul de deducere poate fi exercitat in cel mult un an de la data primirii facturii de corectie, sub sanctiunea decaderii.
 
La pct. 71 alin. (2) din Codul fiscal, se prevede ca :” In sensul art. 301 alin. (2) din Codul fiscal, in cazul in care, in cadrul inspectiei fiscale la furnizori, organul fiscal a stabilit TVA colectata pentru anumite operatiuni efectuate in perioada supusa inspectiei fiscale, furnizorii pot emite facturi de corectie pana la expirarea termenului de prescriptie pentru operatiunile in cauza, astfel cum a fost prelungit cu perioada supusa inspectiei fiscale, beneficiarul avand dreptul de deducere aferent facturilor emise in aceste conditii, chiar daca perioada de prescriptie a expirat, cu conditia ca dreptul de deducere sa fie exercitat in termen de cel mult un an de la data primirii facturii de corectie.”
 
Inregistrare contabila:
 
4426 = 401
 
In Jurnalul pentru cumparari veti inregistra factura la rubrica privind TVA deductibila.
 
In consecinta, daca factura emisa de furnizor, a fost emisa numai pentru TVA, societatea dumneavoastra va inregistra numai TVA-ul in contabilitate, nu si cheltuiala si va raporta factura respectiva in decontul de TVA (300) la randul 34 Regularizari taxa dedusa, pentru care aveti dreptul de rambursare a TVA, daca solicitati rambursarea soldului sumei negative de TVA (bifati: Da, casuta respectiva), din decontul de TVA (300).
 
Nu veti corecta D101 privind impozitul pe profit, intrucat in factura primita nu sunt evidentiate cheltuielile aferente anilor precedenti (2013-2014-2015).
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016