keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Sistem anual de declarare si plata impozit profit. Bonificatie plata impozit 5%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: bonififcatie, impozit pe profit, anaf, an fiscal

Pentru optiunea privind sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit, contribuabilii trebuie sa comunice organelor fiscale competente modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal? Daca s-a modificat legislatia in acest sens, se poate exercita aceasta optiune fara a notifica ANAF? Despre acest subiect discutam in cele ce urmeaza.

In conformitate cu OUG 33/2020, contribuabilii mari au o reducere de 5% la plata impozitului pe profit daca plata se face pana la 25 aprilie ac, indiferent daca aplica optiunea de plata anuala sau plata trimestriala? Exista un act legislativ nou care amendeaza sau completeaza OUG 33/2020? Care este acel act si de cand este aplicabil?
 

Raspunsul specialistului


1. Ca regula generala, potrivit prevederilor art. 41, alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, calculul, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrelor I – III. Sunt exceptate de la aceasta prevedere institutiile de credit, persoanele juridice care opteaza pentru efectuarea de plati anticipate in contul impozitului pe profit, persoanele juridice nonprofit si persoanele juridice care obtin venituri majoritare din cultivarea cerealelor, plantelor tehnice, a cartofului si a pomilor si vitei de vie.
 
Prevederea se regaseste la alin. (2) ale art. 41 si stabileste posibilitatea maniferstarii optiunii pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate.
 
La alin. (3) se mentioneaza ca optiunea de modificare a sistemului de declarare si plata a impozitului pe profit trebuie comunicata organelor fiscale competente pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv.
 
Comunicarea se efectueaza prin completarea si transmiterea formularului 012 ”Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit” aprobat prin Opanaf nr. 726/2016.
 
Platile anticipate trimestriale stabilite pentru anul 2020 se determina in suma de ¼ din impozitul pe profit datorat pentru anul 2019, actualizate cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.
 
Pentru anul 2020, indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este 103,1% conform prevederilor Omfp nr. 1615/2020.
 
Diferenta intre impozitul pe profit determinat si declarat prin formularul 100 in cursului exercitiului fiscal 2020 si cel stabilit efectiv pentru anul 2020 se regularizeaza pana la data de 25 martie 2021, dupa depunerea formularului 101, dupa completarea formularului 101.
 
Asa cum rezulta dupa inscrierea datelor in formularul 101 ”Declaratie privind impozitul pe profit” poate rezult un impozit pe profit datorat sau de recuperat (rd. 49 sau rd. 50).
 
Daca impozitul pe profit rezultat ca datorat este mai mic decat cel inregistrat in evidenta contabila, stabilit pe baza platilor anticipate se storneaza diferenta (sau se storneaza toata suma si se inregistreaza suma corecta, cum aveti programul de contabilitate).
 
Daca dimpotriva rezulta o suma pozitiva (mai mare decat cea datorata prin mecanismul platilor anticipate) atunci se inregistreaza diferenta prin nota ”691 = 4411”.
 
Aceste regularizari se efectueaza pentru data de 31 decembrie 2020 astfel incat soldul din balanta sa corespunda cu ceea ce rezulta din formularul 101 si cu ceea ce se declara in situatiile financiare anuale.
 
Stabilirea cuantumului platilor ce trebuie efectuate in cursul anului 2020, se efectueaza potrivit prevederilor art. 41, alin (8) din Codul fiscal, conform carora determinarea platilor anticipate trimestriale se efectueaza ”in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent”, adica cel declarat prin formularul 101 completat si depus pana la 25 martie 2020.
 
2. In ceea ce priveste aplicarea prevederilor referitoare la plata impozitul pe profit, dispuse de OUG 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, respectiv cele de la art. 1 alin. 1 lit. b, mentionam ca acestea nu s-au modificat si ca pentru trimestrul I al anului 2020, contribuabilii mari beneficiaza de bonificatia de 5% pentru plata impozitului datorat pana la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv.
 
La art. 1 alin. (2) din OUG 33/2020 se mentioneaza ca persoanele juridice aplica bonificatia, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut de art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin scaderea din impozitul datorat a sumei astfel calculate.
 
Prevederea se reia si la alin. (2) al art. 1, pentru persoanele care opteaza pentru un an fiscal modificat, in conditiile expres prevazute la art. 16 din Codul fiscal.
 
Avand in vedere prevederile art. 6 din OUG nr. 33/2020, conform carora, in cazul platitorilor de impozit pe profit, bonificatia calculata se inscrie in mod distinct in declaratia anuala de impozit pe profit, inregistrarea in evidenta contabila a impozitului aferent trim. I poate fi efectuata prin notele contabile 691 = 4411 cu suma privind plata anticipata si 4411 = 7588 cu reducerea de 5%. Modificarea formularului 101 pentru anul 2020 se va efectua pana la termenul de 25 martie 2021.
 
In Ceea ce priveste completarea declaratiei D100, se va inscrie la rd. 1 si rd. 2 aferent obligatiei fiscale din nomenclator doar impozitul pe profit de plata (cel diminuat) avand in vedere faptul ca, potrivit instructiunilor actuale ale formularului de declaratie, pentru impozitul pe profit suma datorata de la rd. 1 este egala cu suma de plata de la rd. 2 si ca rd. 1.1- suma deductibila se completeaza doar de catre microintreprinderile care efectueaza sponsorizari.
 
Daca formularul declaratiei D100 va fi modificat pana la data scadenta din 25 aprilie 2020, astfel incat bonificatia sa fie evidentiata distinct, se va proceda in consecinta.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016