Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 20 Iun. 2014 Exclusiv
Ordinul nr. 2605/2010 pentru aprobarea Procedurii de aplicare efectiva a masurilor asiguratorii prevazute de Codul de procedura fiscala a fost recent modificat prin OpANAF 1296/2014.
Astfel, in atributiile organelor fiscale intra masurile asiguratorii sub forma popririi asiguratorii si sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile si/sau imobile proprietate a debitorului, precum si asupra veniturilor acestuia, cand exista pericolul ca acesta sa se sustraga, sa isi ascunda ori sa isi risipeasca patrimoniul, periclitand sau ingreunand in mod considerabil colectarea.
Prin urmare, in temeiul art. 129 din Codul de procedura fiscala, masurile asiguratorii se dispun prin decizie emisa de organul fiscal competent. in decizie, organul fiscal va preciza debitorului ca prin constituirea unei garantii la nivelul creantei stabilite sau estimate, dupa caz, masurile asiguratorii vor fi ridicate.
Aceste masuri pot fi luate si inainte de emiterea titlului de creanta, inclusiv in cazul efectuarii de controale sau al antrenarii raspunderii solidare. Masurile asiguratorii dispuse atat de organele fiscale competente, cat si de instantele judecatoresti ori de alte organe competente, daca nu au fost desfiintate in conditiile legii, raman valabile pe toata perioada executarii silite, fara indeplinirea altor formalitati. Odata cu individualizarea creantei si ajungerea acesteia la scadenta, in cazul neplatii, masurile asiguratorii se transforma in masuri executorii.
Masurile asiguratorii dispuse de organul fiscal, precum si cele dispuse de instantele judecatoresti sau de alte organe competente se duc la indeplinire in conformitate cu dispozitiile referitoare la executarea silita.
Bunurile perisabile si/sau degradabile sechestrate asiguratoriu pot fi valorificate de catre debitor (cu acordul organului de executare, sumele obtinute consemnandu-se la dispozitia organului de executare) sau prin vanzare in regim de urgenta.
In cazul infiintarii sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor imobile, un exemplar al procesului-verbal intocmit de organul de executare se comunica pentru inscriere Biroului de carte funciara. Daca valoarea bunurilor proprii ale debitorului nu acopera integral creanta fiscala a bugetului general consolidat, masurile asiguratorii pot fi infiintate si asupra bunurilor detinute de catre debitor in proprietate comuna cu terte persoane, pentru cota-parte detinuta de acesta.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Impotriva actelor prin care se dispun si se duc la indeplinire masurile asiguratorii cel interesat poate face contestatie.
Masurile asiguratorii se ridica, prin decizie motivata, de catre creditorii fiscali, cand au incetat motivele pentru care au fost dispuse sau la constituirea garantiei, dupa caz.
Noutatile de procedura
Atributiile sunt duse la indeplinire de Directia Generala Antifrauda Fiscala, Directia Generala a Vamilor, directiile generale regionale ale finantelor publice, organele fiscale teritoriale subordonate acestora, precum si Directia generala de administrare a marilor contribuabili.
Organul de control poate dispune masuri asiguratorii ori de cate ori sunt indicii ca exista pericolul ca debitorul sa se sustraga, sa isi ascunda ori sa isi risipeasca patrimoniul, periclitand sau ingreunand in mod considerabil colectarea. Prin OPANAF nr. 1296/2014, o modificare priveste situatia nascuta in urma constatarii unor acte si fapte care pot constitui infractiuni de evaziune fiscala sau frauda fiscala si vamala, in cazul carora prejudiciul nu a fost stabilit prin acte administrativ-fiscale de impunere.
Ca procedura efectiva de lucru, organul de control transmite in aceeasi zi sau cel tarziu in ziua urmatoare proiectul "Referatului justificativ al masurilor asiguratorii", precum si proiectul "Deciziei de instituire a masurilor asiguratorii", in vederea aprobarii conducatorului organului fiscal respectiv, directorului general in cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, sefului de administratie in cazul administratiilor judetene ale finantelor publice, sefilor de administratie in cazul administratiilor sectoarelor 1-6 ale finantelor publice si Administratiei fiscale pentru contribuabili mijlocii din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti.
Sursa: legestart.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Masuri asiguratorii. Organizarea ANAF si noile modificari":
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitariSchimbarea memoriei fiscale la punct de lucru nou, al aceluiasi utilizator – raspuns oficial ANAFProiect nou privind vectorul fiscal si doua formulareMartie 2012: Ce declaratii fiscale depunem?Ce obligatii fiscale trebuie platite pana pe 25 februarieUltimele articole
Vineri, 8 decembrie 2023, termen limita pentru depunerea declaratiei privind schimbarea perioadei fiscaleFacilitati fiscale in domeniul IT. ANAF a publicat un Ghid care se aplica incepand cu veniturile lunii noiembrie 2023Controale antifrauda. Prejudiciu de peste 3 milioane de lei cauzat bugetului de stat in domeniul constructiiLegea 207/2025 a fost modificata recent prin Legea 296/2023. Vezi ce schimbari vor fi implementateE-Transport: Coduri UTI ramase temporar nevalidate. Ce solutie a gasit ANAF
Mai multe articole despre ANAF
Articole similare
Pentru autoaparare, comisarii din Garda Financiara vor putea folosi arme!Grup infractional din domeniul farmaceutic, destructurat de inspectorii DGAFIn toamna lui 2017, bate vantul schimbarii in fiscalitatea romaneascaSute de tone de legume si fructe, confiscate de Garda FinanciaraComunicat ANAF: Evolutia numarului caselor de marcat fiscalizate in primele 3 luni din 2015 si a gradului de conformare voluntaraUltimele articole
Controale ANAF: Inspectorii au desfasurat verificari in luna iunie la peste 4.200 de contribuabiliControale ANAF 2022: Au fost aplicate amenzi in valoare de peste 360 milioane lei in primele 5 luni ale anuluiProtejati-va eficient impotriva sanctiunilor INJUSTE dispuse de ANAF! Hotarari CJUE si ICCJ care sunt in avantajul dumneavoastraFirmele de buna credinta, cele mai afectate de masurile de combatere a fraudei de TVA (sondaj)Zoom fiscal: Procedura de aplicare a masurilor asiguratorii
Mai multe articole despre masuri asiguratorii
Articole similare
Recuperare creante: Va oferim cateva solutii de criza!Intocmire bilant de lichidareModificari TVA in Codul fiscal. Vezi cele mai importante schimbariProcedura ajustarii bazei de impozitare d.p.d.v. contabilFirma in insolventa. Ce inregistrari contabile se fac?Ultimele articole
Din 5 noiembrie 2023, pentru anumite contraventii, NU se mai aplica avertismentul ca sanctiune conform Legii prevenirii nr. 270/2017Vanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utileMicrointreprinderi in 2023: Venitul obtinut din creditare poate fi luat in considerare la calculul plafonului de 300.000 lei?Ordinul 906/2023. Procedura privind anularea anumitor obligatii fiscale rezultate din reincadrarea tichetelor cadouDin 6 aprilie 2023 se aplica modificarile introduse prin OUG 20/2023 privind instituirea unor facilitati fiscale
Mai multe articole despre debitorul
Articole similare
Atentie! Se prelungeste cu 30 de zile termenul pentru marii contribuabili privind depunerea formularului de inregistrare TVAOrdonanta de Urgenta a Guvernului nr. 54 fin 2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscaleMFP: Comunicat privind reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare FiscalaMasuri noi TVA in Codul fiscal? Vezi proiectulGrup infractional din domeniul farmaceutic, destructurat de inspectorii DGAFUltimele articole
Reducerea evaziunii fiscale: Rezultatele activitatii controalelor ANAF in luna octombrie 2023Iesire din sistemul micro in timpul anului. D700 completata eronatControale antifrauda cu implicatii de 2,6 miliarde de lei in luna iunie 2023Legea 125/2023. Cum a fost completata legea privind evaziunea fiscala din domeniul TVAPenalitati de nedeclarare. Cand se stabilesc si care este nivelul lor?
Mai multe articole despre evaziune fiscala
Articole similare
Impozite si contributii sociale neplatiteAngajamentul de plata. Model, cine il intocmeste si spete utileActualizare legislatie septembrie 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea II.3)Precizari CNPP cu privire la masurile de protectie sociala introduse prin OUG 181/2020Solutii LEGALE pentru plata impozitelor cand puteti sau cand vreti!Ultimele articole
Controale ANOFM: Institutia propune introducerea controlului electronic, modifica procedura de control si clarifica anumite termene (Proiect)Principalele noutatile legislative aparute in luna ianuarie 2022Contribuabilii pot fi executati silit daca NU se stinge debitul in 15 zile de la comunicarea somatieiGuvernul modifica Legea privind Fondul de garantare a asiguratilor. Plafonul maxim de garantare va fi majorat la 500.000 leiOUG 19/2021. Scutirea de la plata impozitului specific, amanarea dreptului de deducere a TVA, restructurarea obligatiilor bugetare si esalonarea la plata
Mai multe articole despre executarea silita

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"