Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Angajamentul de plata. Model, cine il intocmeste si spete utile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 01 Ian. 2024
Angajamentul de plata. Model, cine il intocmeste si spete utile
Tags: angajament de plata, angajament de plata model

In acest articol vom discuta despre angajamentul de plata. Vom vedea cum arata acesta, cine il intocmeste, dar si cateva spete utile explicate de specialistii nostri.

Ce este angajamentul de plata

Angajamentul de plata este un document prin care se pot recupera pagube, se pot restitui sume sau plata contravalorii bunurilor ce nu mai pot fi restituite in natura ori a serviciilor nedatorate, recunoscute, in scris.

Angajamentul de plata scris este actul juridic unilateral prin care o persoana recunoaste ca datoreaza suma prevazuta in cuprinsul sau si isi asuma obligatia. de a o plati; angajamentul de plata constituie titlu executoriu si pe baza lui se fac retinerile din salariu celui in cauza.

Am pregatit pentru dvs. colectia completa a documentelor dvs. contabile obligatorii conforme cu Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023. Modele in format editabil, cu indicatii pentru completare, utilizare in circuit intern, livrare sau arhivare corecta, AICI»

Documentul se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

Angajamentul de plata serveste ca:

-titlu executoriu pentru recuperarea pagubelor;

-titlu executoriu pentru executarea silita, in caz de nerespectare a angajamentului;

-angajament de plata a unei sume ce reprezinta o paguba adusa entitatii.

Cine intocmeste angajamentul de plata

Acest document se intocmeste intr-un singur exemplar de catre persoana care i?i ia angajamentul de plata, in conditiile in care exista documente din care rezulta pagube sau alte obligatii de plata (proces-verbal de control, proces-verbal al comisiei de inventariere, referat de rebut sau alte documente).

Angajament de plata model

ANGAJAMENT DE PLATA

Subsemnatul ........................................., domiciliat in ............................., str. ............................, nr. ........., bloc ........., scara .........., etaj ........, apart. ........, sectorul/judetul ................................................., posesorul buletinului/cartii de identitate seria ........................., nr. ..................., eliberat/a de ..............................., la data de ............................, cod numeric personal ........................, având functia de ........................., in cadrul departamentului /serviciului .............. din cadrul societatii................, luând cuno?tinta de faptul ca prin .................................. s-a constatat ca din vina mea am produs societatii ........................... cu sediul social in ................................, str. ...................................., nr. ..........., sectorul/judetul ......................., inmatriculata in Registrul comertului sub nr. ....................../....................../......................, o paguba in suma de ................................. lei, provenita din ................................................................ ............................................................................................................................................................... imi iau angajamentul de a plati aceasta suma societatii pagubite, astfel: .............................. ...........................................................................................................................................................

Data .......................................

Semnatura .............................

Ca sa vedeti documentul word, click AICI>>

Studiu de caz util cu privire la angajamentul de plata

In continuare vom prezenta cu ajutorul specialistilor nostri de la portalcontabilitate.ro un studiu de caz util cu privire la angajamentul de plata. Poti apela si tu la ajutorul lor, AICI>>

Recuperare drepturi salariale - intocmire angajamente de plata

Care este modalitatea de recuperare a unor drepturi salariale platite in plus angajatilor? Este posibila intocmirea de angajamente de plata (daca sumele nu depasesc 5 salarii minime) si recuperarea sumelor esalonat sau recuperarea se poate face doar printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila?
Am pregatit pentru dvs. colectia completa a documentelor dvs. contabile obligatorii conforme cu Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023. Modele in format editabil, cu indicatii pentru completare, utilizare in circuit intern, livrare sau arhivare corecta, AICI»


Raspuns: Conform art. 256 alin. (1) din Codul muncii, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie. Fiecare situatie se judeca individual.

Astfel, de exemplu, daca salariatul a beneficiat de zile de concediu de odihna necuvenite are obligatia sa restituie indemnizatia aferenta acestor zile intrucat aceasta indemnizatie reprezinta pentru angajator o plata nedatorata.

Conform art. 254 alin. (3) si (4), in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

Totodata, salariatul poate achita de bunavoie contravaloarea indemnizatiei pentru concediu de odihna efectuat in plus.

Astfel, fie salariatul restituie banii de buna voia, fie incheiati cu salariatul un acord de restituire a banilor in conditiile mai sus expuse.

In situatia expusa este necesara rectificarea formularului 112 si a statului de salarii aferente lunii in care salariatul a beneficiat de zilele de concediu de odihna necuvenit. In acest sens se va depune declaratia rectificativa a lunii respective.

Salariatul va fi obligat la restituirea sumei nete incasate cu titlu de indemnizatie de concediu de odihna.

Obligatia de restituire a salariatilor fata de angajatorii lor, desi apare ca o institutie distincta de raspunderea patrimoniala, totusi procedura pentru reintregirea patrimoniului angajatorului este aceeasi. Raspunderea patrimoniala propriu-zisa se intemeiaza pe o fapta savarsita cu vinovatie, pe cand obligatia de restituire are la baza plata lucrului nedatorat, imbogatirea fara justa cauza.

Prin urmare, obligatia de restituire priveste, dupa caz:

  • sumele de bani primite nedatorat (de exemplu, salariul a fost calculat gresit);
  • bunuri care nu i se cuveneau (de pilda, echipamente de lucru sau de protectie);
  • servicii neindreptatite (referitoare, de exemplu, la cazare, transport, telefon de serviciu etc.).

Daca bunurile nu pot fi restituite in natura (au fost instrainate, degradate etc.) salariatul va suporta contravaloarea lor (in bani). Contravaloarea serviciilor (de pilda privind cazarea sau transportul) va trebui, de asemenea, suportata.

Privind alin. (1) al textului comentat, Curtea Constitutionala a retinut (Decizia nr. 274/2011) ca intr-adevar, textul de lege criticat nu da o definitie exacta a notiunii de suma nedatorata si nici nu detaliaza conditiile in care se naste obligatia de restituire. El vine sa acopere insa, prin excluderea tuturor celorlalte situatii prevazute de lege care antreneaza raspunderea patrimoniala a salariatului, cazurile cand, fara a fi retinuta vinovatia acestuia, este obligat la restituirea unor sume incasate de la angajator, intrucat acestea nu i se cuveneau, neexistand o justa cauza. De asemenea, avand in vedere contextul reglementarii, este evident ca obligatia de restituire se naste in legatura cu desfasurarea raporturilor de munca.
Am pregatit pentru dvs. colectia completa a documentelor dvs. contabile obligatorii conforme cu Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023. Modele in format editabil, cu indicatii pentru completare, utilizare in circuit intern, livrare sau arhivare corecta, AICI»

Prin urmare, chiar daca nu se poate retine nici macar culpa salariatului, de exemplu, in situatia in care acesta a primit o suma de bani la care nu era indreptatit, chiar daca acest lucru s-a produs din vina angajatorului care a calculat gresit drepturile salariale, este obligat la resituirea acesteia, intrucat plata a fost facuta fara temei si echivaleaza cu imbogatirea fara justa cauza.

Chiar daca, in sarcina salariatului nu poate fi retinuta niciun fel de raspundere bazata pe culpa, acest lucru nu exclude posibilitatea de aplicare a dispozitiilor art. 256 alin.(1) din Codul muncii si ale art. 1341 din Codul civil potrivit carora Cel care plateste fara a datora are dreptul la restituire , intr-un litigiu initiat de angajatorul care tinde sa isi recupereze suma platita nedatorat si care se intemeiaza, in raportul cu salariatul, pe o institutie juridica distincta de cea a raspunderii patrimoniale, care nu presupune culpa, ci doar o imbogatire fara justa cauza a patrimoniului acestuia.

In ceea ce priveste retinerea efectiva a sumelor platite nedatorat, dispozitiile Codului muncii, respectiv cele ale art.169, prevede doua categorii de retineri salariale ca fiind posibile:

cele prevazute de lege (de pilda, impozitul pe veniturile din salariu, contributiile de asigurari sociale etc.);
cele reprezentand daune, constatate, dupa caz, prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

In niciun caz salariul nu poate fi diminuat sub pretextul acoperirii unor pagube.

Prin urmare, in situatia in care salariatul este de acord cu restituirea de buna voie a sumelor incasate necuvint, acordate fara temei legal de catre angajator, apreciem ca intre cele doua parti poate fi incheiata o conventie/un acord prin care sa se stabileasca suma datorata, modalitata de plata si modul de retinere a acesteia. Aceasta restituire se poate aduce asadar la indeplinire de catre salariat, fara a fi conditionata de existenta conventiei/acordului intre angajator si salariat in acest sens, legea nestabilind expres o asemenea obligatie. In acest caz, salariatului i se elibereaza de catre casierie documentul de justificare a restituirii sumei. Totusi, se recomanda intocmirea unei note explicative (de catre departamentul economic-contabilitate) care sa justifice operatiunea de incasare si care sa poata fi prezentata in cazul unor eventuale controale.
Formalizarea acordului intre parti, apare in opinia noastra necesara in cazul in care restituirea nu se face dintr-o data, ci partile convin o restituire esalonata a sumei incasata nejustificat de catre salariat.

Astfel, pe de o parte apreciem ca trebuie sa exista intocmit de angajator o nota explicata, asa cum am mentionat mai sus, si o dispozitie/decizie a angajatorului prin care se dispune retinerea din salariu a unor sume, in cuantumurile agreate de salariat.

Intr-un asemenea caz, salariatul ar trebui sa semneze, pe baza notei justificative prezentata de catre angajator un angajament prin care sa isi exprime acordul cu privire la efectuarea retinerilor, care poate imbraca urmatoarea forma:
Am pregatit pentru dvs. colectia completa a documentelor dvs. contabile obligatorii conforme cu Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023. Modele in format editabil, cu indicatii pentru completare, utilizare in circuit intern, livrare sau arhivare corecta, AICI»

Aprob,
Reprezentant legal angajator
Date de identificare

ANGAJAMENT DE PLATA

Subsemnatul/Subsemnata___________________, in calitate de_____________, avand in vedere Nota justificativa _______sunt de acord cu retinerea din salariu a sumei de ____________reprezentand drepturi salariale acordate si incasate necuvenit in perioada ___________, prin retinere din salariu in rate lunare in cuantum de______lei, incepand cu salariul din luna __________.
Data Semnatura

In ceea ce priveste termenul de prescriptie in care angajatorul are dreptul de a solicita sumele platite nedatorat, apreciem ca acesta este cel de 3 ani de la data nasterii dreptului, conform art. 268 din Codul muncii, respectiv data la care angajatorul a luat sau trebuia sa ia cunostinta de efectuarea unei plati nedatorate.

 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Angajamentul de plata. Model, cine il intocmeste si spete utile":
Rating:

Nota: 4.86 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016