Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Mai multe noi modificari aduse de Legea 17/201 modifica o serie de prevederi referitoare la inscrisurile sub semnatura privata. Astfel, inscrisurile sub semnatura privata vor avea si calitatea de titluri executorii numai daca figueaza in registrele publice (dupa caz: Registrul Comertului, Cartea funciara etc.).
Iata unele dintre cele mai importante modificari aduse de legea nr. 17/2017:4. La articolul I punctul 5, articolul 641 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Inscrisurile sub semnatura privata
Art. 641. -
Inscrisurile sub semnatura privata sunt titluri executorii, numai daca sunt inregistrate in registrele publice, in cazurile si conditiile anume prevazute de lege. Orice clauza sau conventie contrara este nula si considerata astfel nescrisa. Dispozitiile art. 664 si urmatoarele sunt aplicabile."
(2) Cererea de incuviintare a executarii silite se solutioneaza in termen de maximum 7 zile de la inregistrarea acesteia la instanta, prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 48 de ore, iar motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare. Incheierea se comunica din oficiu, de indata, executorului judecatoresc, precum si creditorului.
. . . . . . . . . .

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
(7) incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi atacata numai cu apel exclusiv de creditor, in termen de 15 zile de la comunicare. Hotararea prin care se solutioneaza apelul se comunica, din oficiu, de indata, si executorului judecatoresc."
ATENTIE! O modificare inclusa in legea nr. 17/2017 stabileste ca, in anumite conditii, executarea silita se va putea face FARA SOMATIE!
Iata cum arata noul articol introdus de legea amintita mai sus:
Executarea fara somatie
Art. 889. -
La cererea creditorului, daca se justifica o nevoie urgenta sau exista pericol ca debitorul sa se sustraga de la urmarire, sa ascunda, sa distruga ori sa deterioreze bunurile ce trebuie predate, instanta va putea sa dispuna, prin incheierea de incuviintare a executarii silite sau pe cale separata, ca executarea silita sa se faca de indata si fara somatie."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum recuperam sumele platite in urma hotararilor judecatoresti? Documente obligatoriiAngajamentul de plata. Model, cine il intocmeste si spete utileFiscul si statele membre. Cum recuperam creantele intr-un context comunitar?Actualizare legislatie septembrie 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea II.4)Rezumat modificari aduse la Codul de Procedura Fiscala prin OG nr.16 din 2012Ultimele articole
Prescriptie creante fiscale. Mai pot fi recuperate sumele achitate in plus? In ce conditii?Controale ANOFM: Institutia propune introducerea controlului electronic, modifica procedura de control si clarifica anumite termene (Proiect)Principalele noutatile legislative aparute in luna ianuarie 2022Contribuabilii pot fi executati silit daca NU se stinge debitul in 15 zile de la comunicarea somatieiGuvernul modifica Legea privind Fondul de garantare a asiguratilor. Plafonul maxim de garantare va fi majorat la 500.000 lei
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"