Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cazul in care societatea noastra a achitat o suma in plus la ANAF in contul obligatiei fiscale impozit pe profit si au trecut cei 5 ani de prescriptie fiscala conformcodului de procedura fiscala, se mai poate recupera aceasta suma? In ce conditii?
In cazul prescriptiei este corect sa se adauge celor 5 ani si perioada suspendata cauzata de Coronavirus intre 16.04 - 25.12.2020?
Suma respectiva este evidentiata in fisele de cont, soldul contului 4411 - Impozitul pe profitul curent avand sold final debitor.
Daca nu se poate recupera de la Anaf suma achitata in plus (avand in vedere ca au trecut cei 5 ani fiscali), soldul debitor al contul 4411 se va inchide prin trecerea pe cheltuiala a sumei respective? Cheltuiala o vom considera nedeductibila in acest caz? Va multumim!
Prescriptie creante fiscale – raspunsul specialistului:
Conform Codului de procedura fiscala:
ART. 219 Prescriptia dreptului de a cere restituirea
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
(1) Dreptul contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire.
(2) Sumele platite de contribuabil/platitor fara a fi datorate, pentru care termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) s-a implinit, se scad din evidenta organului fiscal dupa expirarea acestui termen, cu exceptia cazului in care a operat compensarea potrivit prevederilor art. 167.
OUG 48/2020 a suspendat dreptul organelor fiscale de a stabili creante fiscale si cel de a cere restituirea creantelor fiscale (perioada 16 aprilie - 25 decembrie 2020). Aceasta perioada de suspendare se adauga la termenul obisnuit la care trebuia sa se prescrie anul 2017.
Art. XII
(5) Termenele de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale si de a cere executarea silita, precum si cel al contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale, prevazute de Codul de procedura fiscala, se suspenda sau nu incep sa curga pana la implinirea termenului prevazut la art. XIII alin. (1).
La termenul clasic de 5 ani de la 1 ianuarie a anului urmator, se adauga 253 de zile (perioada de suspendare amintita mai sus 16.04-25.12).
Eliminarea din evidenta contabila a soldului debitor al contului 441, prin inregistrarea pe cheltuieli de exploatare, nedeductibile din punct de vedere fiscal la determinarea impozitului pe profit. Efectuarea acestei inregistrari cotabile se face numai dupa verificarea sumelor aferente din fisa sintetica pe platitor.
Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul III. Impozitul si taxa pe teren - art. 256-260OUG nr. 39 din 2010 privind Codul de procedura fiscalaANAF, nou Proiect de ordin privind stabilirea unor competente de efectuare a verificarii documentareDocumentar fiscal: Obligatiile fiscale ale contribuabililor care utilizeaza zilieriSAF-T in 2023: Pot fi depuse declaratii rectificative pentru D406 in sistem? Daca da, care este termenul limita?Ultimele articole
Penalitati de intarziere. Facturarea penalitatilor se face cu sau fara TVA?Anularea creantelor prin OUG 107/2024. Facilitatile fiscale se acorda in anumite conditiiDecont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneCum se scoate din evidenta TVA-ul de rambursatCum este acordata asistenta fiscala contribuabililor de catre ANAFAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"