Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina
la 09 Nov. 2021 Exclusiv
Recent ANAF Iasi a publicat un material informativ cu privire la executarea silita si in ce conditii poate incepe aceasta. Contribubilii pot fi executati silit daca NU se stinge debitul in 15 zile de la comunicarea somatiei.
Executarea silita incepe prin comunicarea somatiei.
Daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul sau nu se notifica organul fiscal cu privire la intentia de a demara procedura de mediere, se continua masurile de executare silita.
Somatia este insotita de un exemplar al titlului executoriu emis de organul de executare silita.
Somatia cuprinde, pe langa elementele prevazute la art. 46 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, urmatoarele:
- numarul dosarului de executare,
- suma pentru care se incepe executarea silita,
- termenul in care cel somat urmeaza sa plateasca suma prevazuta in titlul executoriu,
- indicarea consecintelor nerespectarii acesteia,
- posibilitatea de a intra intr-o procedura de mediere.
In cazul in care debitorul are de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, executarea silita se continua prin poprirea acestor sume ori de cate ori, ulterior comunicarii somatiei, se depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau institutia publica respectiva prin care se certifica ca sumele sunt certe, lichide si exigibile.
Nu sunt considerate sume exigibile sumele aflate in litigiu.
Urmarirea imobilului, in baza soma?iei, se noteaza la cererea organului fiscal in cartea funciara, asupra bunurilor imobile ale debitorului, indiferent de modalitatea dreptului de proprietate, respectiv proprietate exclusiva, devalmasie sau coproprietate.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita
Procedura de mediere
In vederea realizarii procedurii de mediere, debitorul notifica organul fiscal cu privire la intentia sa in termen de 15 zile de la primirea somatiei. La notificare se anexeaza documente si informatii care sa sustina situatia sa economica si financiara.
Sursa: ANAF

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Contribuabilii pot fi executati silit daca NU se stinge debitul in 15 zile de la comunicarea somatiei":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
EXECUTARE SILITA teren. Ce tratament fiscal aplicam la vanzare?A fost publicata schema de ajutor de stat din cadrul Programului RURAL INVESTANAF: Contributii sociale obligatorii pentru persoanele fiziceZoom fiscal: Livrarile de bunuri prin organele de EXECUTARE SILITARepunere in termen la inlesnirile la plata obligatiilor fiscaleUltimele articole
Nou in Monitor! Prin Legea 43/2023 vor fi anulate anumite obligatii fiscaleContribuabilii au la dispozitie 15 zile pentru a depune Notificarea privind intentia de mediere in cazul executarii siliteDebitorii pot beneficia o singura data de suspendarea obligatiilor de plata pentru fiecare imprumutIn iunie vor fi lansate trei programe de sprijin financiar pentru IMM-uri: Start-up Nation, Microindustrializare si Comert si ServiciiCum pot accesa persoanele fizice si juridice serviciul de programari online la ANAF
Mai multe articole despre executare silita
Articole similare
ANAF nu mai pune poprire pe conturile persoanelor cu datorii mai mici de 2.000 de leiOPANAF 3454/2016 aproba noi masuri de ridicare a executarii siliteExecutare silita pentru 1 leu. Plicul si transportul costa mai mult decat somatiaStudiu de caz: Cum despagubim societatea de leasingCare sunt noile masuri in sprijinul mediului de afaceri?Ultimele articole
Contribuabilii au la dispozitie 15 zile pentru a depune Notificarea privind intentia de mediere in cazul executarii siliteMaterial ANAF: Cum se face inregistrarea in SPV a persoanelor fizice si ce servicii au la dispozitie contribuabiliiMai multe acte FISCALE pot fi emise de ANAF fara a fi semnate si stampilate( Ordinul 362/2022)Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca contribuabilii pentru mentinerea esalonarii la plataEste OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)
Mai multe articole despre somatie

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"