Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza urmatoare vom analiza cine va fi obligat sa aplice plata TVA defalcata. De asemenea, vom mentiona pana la ce data trebuie platit TVA-ul pentru ca o persoana sa nu fie obligata sa aplice plata TVA defalcata.
Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor si trimis spre promulgare, articolul 2 din OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
b) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
(2) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, altele decat cele prevazute la alin.(1), pot opta pentru plata defalcata a TVA. Persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA notifica organul fiscal competent in acest sens.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
(8) Inscrierea persoanelor prevazute la alin. (2) si (6) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii notificarii. Inscrierea persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a) si b) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, astfel:
a) persoanele prevazute la alin. (1) lit. a), incepand cu 1 martie 2018;
b) persoanele prevazute la alin. (1) lit. b), incepand cu data de 1 a celei de-a doua luni urmatoare celei in care s-a implinit termenul prevazut la alin. (1) lit. b). (….)
(9) a) cu data de 1 martie 2018 pentru persoanele care se afla in situatia prevazuta la alin. (1) lit. c) la data de 31 decembrie 2017".
Asadar, vor trece obligatoriu la sistemul platii defalcate a TVA, incepand cu 01.03.2018, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal care, la data de 31.12.2017, inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA restante in cuantum mai mare de 15.000 lei, in cazul contribuabililor mari, 10.000 lei, in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 lei, pentru restul contribuabililor, dar numai daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018.
De asemenea, vor trece obligatoriu la sistemul platii defalcate a TVA incepand cu 01.03.2018 , societatile care la 31.12.2017 se afla in stare de insolventa.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga, consultant fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Vanzarea unui imobil. In ce conditii ajustam TVA?Facturarea electronica, obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru TOATE tranzactiile intre firme Analiza consultant: Declaratiile informative privind livrarile de bunuri si prestarile de serviciiOrdinul care modifica normele de conduita ale functionarilor publici. Ce s-a schimbatAchizitii de bunuri extracomunitareUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Sanctiuni pentru platitorii de TVA care nu aplica TVA SplitExplicatii punctuale: Reglementarile privind PLATA DEFALCATA A TVA modificate major in ParlamentSplit TVA. Care sunt principalele banci care ofera conturi de TVA?Split TVA: Cum se pot plati facturile emise anterior inregistrarii?Monitorul Oficial: Formularul 086 valabil pentru 2018Ultimele articole
ANAF ofera 8 servicii electronice adaptate diferitelor categorii de contribuabiliManual de politici contabile, actualizat conform cerintelor legislative generate de pandemia 2020. Protejeaza-te impotriva amenzilor ANAF!Informare ANAF: Stabilirea perioadei fiscale la platitorii de TVA. Completarea Formularului 094REMINDER de la ANAF: De la 1 februarie 2020, PLATA DEFALCATA A TVA se abroga!Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"