Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Comisia Europeana solicita Romaniei sa puna capat sistemului de plata defalcata a TVA, astfel ca aproximativ 20.000 de platitori de TVA din tara noastra pot respira usurati.
Romania aplica de la 1 ianuarie 2018 acest mecanism alternativ de colectare a TVA in care TVA-ul este platit intr-un cont blocat separat, ceea ce creeaza o sarcina administrativa majora pentru societati care merg pe litera legii si care isi desfasoara activitatea in tara noastra. Aceasta dispozitie este obligatorie pentru anumite intreprinderi, care trebuie sa deschida un cont bancar de TVA blocat separat.
“Clientii lor trebuie sa imparta plata facturii, achitand TVA separat in contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectata in contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA catre trezorerie si catre furnizorii sai. Masurile contravin atat normelor UE in materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cat si libertatii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE)”, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.
CE mentioneaza ca scrisoarea de punere in intarziere a fost trimisa ca urmare a unei comunicare adoptate in aceeasi zi (joi, n.r.), prin care Comisia Europeana instiinta Romania ca respinde cererea de derogare de la normele UE in domeniu.
Sursa citata atrage atentia ca in cazul in care Romania nu ia masuri in termen de doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autoritatilor romane.
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Principalele decizii adoptate de Comisie in luna noiembrie includ 40 de scrisori de punere in intarziere, 21 de avize motivate si 8 trimiteri in fata Curtii de Justitie a UE. Totodata, Comisia inchide 107 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii de catre Comisie.
Pentru mai multe informatii privind procedura UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, consultati registrul deciziilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4 din 5 din 8 voturi
Articole similare
97,5% dintre firme nu sunt de acord cu aplicarea SPLIT TVAInformare ANAF: Stabilirea perioadei fiscale la platitorii de TVA. Completarea Formularului 094Gabriel Biris vede in split TVA mai degraba crearea unui nou instrument de controlSplit TVA. Cum se poate renunta la sistemBuletin ANAF: Noutati legislative din perioada 28 august - 3 septembrieUltimele articole
ANAF ofera 8 servicii electronice adaptate diferitelor categorii de contribuabiliManual de politici contabile, actualizat conform cerintelor legislative generate de pandemia 2020. Protejeaza-te impotriva amenzilor ANAF!REMINDER de la ANAF: De la 1 februarie 2020, PLATA DEFALCATA A TVA se abroga!Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Nicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul split TVA. Proiect adoptat de senatoriArticole similare
63% din angajatii romani au in plan schimbarea jobului in urmatorul an. Vezi ce asteptari au de la angajatoriArticole similare
Declaratii fiscale iunie 2014. Lista completa cu fiecare termen-limita stabilitVenituri din activitati independente. Inregistrare in scopuri de TVADepasire plafon scutire TVA. Care sunt coonsecintele care apar la neinregistrarea in scopuri de TVA?Depune la timp declaratiile fiscale! Ce obligatii au termen la 25 iunieTrecerea la nePLATITOR DE TVA in 2012. Tratament fiscal-contabilUltimele articole
Plafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorCe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataRegimul special de scutire pentru intreprinderile miciPFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiVenituri din inchirieri. De cand se va datora TVA de catre persoanele fiziceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"