Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vesti bune pentru platitorii de TVA: Comisia Europeana solicita Romaniei sa elimine plata defalcata a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 12 Nov. 2018
Tags: plata defalcata a tva, ce asteptari au angajatii, platitor de tva

Comisia Europeana solicita Romaniei sa puna capat sistemului de plata defalcata a TVA, astfel ca aproximativ 20.000 de platitori de TVA din tara noastra pot respira usurati.

Comisia a trimis joi, 08 noiembrie o scrisoare Romaniei in care i se solicita sa renunte la plata defalcata a TVA, in contextul in care tara noastra trimisese o cerere de derogare de la normele UE in acest domeniu. 

Romania aplica de la 1 ianuarie 2018 acest mecanism alternativ de colectare a TVA in care TVA-ul este platit intr-un cont blocat separat, ceea ce creeaza o sarcina administrativa majora pentru societati care merg pe litera legii si care isi desfasoara activitatea in tara noastra. Aceasta dispozitie este obligatorie pentru anumite intreprinderi, care trebuie sa deschida un cont bancar de TVA blocat separat.

“Clientii lor trebuie sa imparta plata facturii, achitand TVA separat in contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectata in contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA catre trezorerie si catre furnizorii sai. Masurile contravin atat normelor UE in materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cat si libertatii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE)”, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.

CE mentioneaza ca scrisoarea de punere in intarziere a fost trimisa ca urmare a unei comunicare adoptate in aceeasi zi (joi, n.r.), prin care Comisia Europeana instiinta Romania ca respinde cererea de derogare de la normele UE in domeniu.

Sursa citata atrage atentia ca in cazul in care Romania nu ia masuri in termen de doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autoritatilor romane.
 
EY, pe de alta parte, sustine ca a atras atentia, din vara anului trecut, asupra faptului ca implementarea acestui sistem incalca prevederile comunitare.
 
Mecanismul de plata defalcata a TVA a fost introdus in Romania ca optional incepand cu 1 octombrie 2017, iar de la 1 ianuarie 2018 este obligatoriu pentru anumite categorii de platitori, adica pentru aproximativ 20.000 de companii. 
 
"Inca de la momentul implementarii, mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce sarcini administrative majore pentru persoanele impozabile care isi desfasoara activitatea in Romania, fapt sustinut si de Comisia Europeana prin decizia luata si argumentele in sprijinul luarii acestei decizii. Potrivit Comisiei Europene, masurile contravin atat normelor UE in materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cat si libertatii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE)", spune Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica de la EY Romania .
 
Context

Principalele decizii adoptate de Comisie in luna noiembrie includ 40 de scrisori de punere in intarziere, 21 de avize motivate si 8 trimiteri in fata Curtii de Justitie a UE. Totodata, Comisia inchide 107 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii de catre Comisie.

Pentru mai multe informatii privind procedura UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, consultati registrul deciziilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vesti bune pentru platitorii de TVA: Comisia Europeana solicita Romaniei sa elimine plata defalcata a TVA":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016