Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 18 Iul. 2014 Exclusiv
In analiza de mai jos, pornim de la o societate infiintata ca neplatitoare de TVA in Romania si inregistrata ca platitoare de TVA numai in scopul realizarii de achizitii intracomunitare prestari de servicii intracomunitare.
1. In luna X realizeaza o achizitie de bunuri (un autoturism second-hand) de la un partener din UE (care a furnizat un cod valid de TVA) in suma de 3.908 euro (factura fiind emisa fara TVA - cu mentiunea TVA la incasare).
Vom vedea ce obligatii legale are societatea romana si daca depunerea decontului special D301 (impreuna cu plata TVA-ului aferent) este obligatorie in aceste conditii. De asemenea, stabilim daca operatiunea se declara in D390.
2. In urmatoarea luna, societatea realizeaza o alta achizitie de bunuri ( materiale IT) de la un partener din UE (care a furnizat un cod valid de TVA) in suma de 8.310 euro (factura fiind emisa fara TVA - cu mentiunea TVA la incasare).
Stabili care sunt obligatiile societatii si daca, la fel ca mai sus, sunt obligatorii depunerea decontului special D301 si plata TVA-ului aferent. Vom vedea si daca operatiunea se declara in D390.
In primul rand, trebuie retinut faptul ca inregistrarea in scopuri de TVA doar pentru realizarea de operatiuni intracomunitare cu bunuri in conformitate cu prevederile articolului 153^1 alineatul 1 litera a) din Codul fiscal este obligatorie numai daca, intr-un an calendaristic, s-a depasit plafonul de 10.000 euro, exclusiv TVA. Echivalentul in lei al plafonului de 10.000 euro este de 34.000 lei.
In al doilea rand, trebuie retinut faptul ca persoana impozabila din Romania trebuie sa comunice furnizorului intracomunitar codul de TVA obtinut ca urmare a inregistrarii TVA in Romania, asumandu-si astfel responsabilitatea platii TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri efectuate pe teritoriul Romaniei.

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Referitor la prima intrebare, in situatia in care vanzatorul din Comunitate nu a inscris pe factura mentiunea "regim special, TVA inclusa", achizitia intracomunitara a autoturismului este impozabila in Romania chiar daca autoturismul nu mai este nou. In acest caz, deoarece nu este inregistrat TVA in regim normal astfel incat sa aplice regimul de taxare inversa, cumparatorul din Romania inregistrat doar pentru achizitii intracomunitare de bunuri, este obligat sa achite efectiv TVA pentru achizitia intracomunitara efectuata si sa raporteze valoarea operatiunii prin decontul special de TVA cod 301 reglementat prin O.M.F.P. nr. 75 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata".
Suma TVA datorata pentru achizitia astfel efectuata se calculeaza prin aplicarea cotei TVA de 24% la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor si se vireaza bugetului de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare efectuarii achizitiei.
Formularul cod 301 se descarca gratuit de pe site www. anaf.ro. Prin decontul cod 301, operatiunea se raporteaza la sectiunea 1 " Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile - altele decat mijloacele de transport noi si produsele accizabile" care cuprinde urmatoarele coloane:
- numar document/data. In aceasta coloana se inscrie factura furnizorului intracomunitar;
- valoarea in valuta. In aceasta coloana se inscrie valoarea facturii emise de catre prestator;
- tipul valutei (euro, chf, u.s.d., etc.);
- cursul de schimb valutar utilizat;
- baza de impozitare a TVA. In aceasta coloana se inscrie suma in lei rezultata din aplicarea cursului valutar asupra valorii in valuta facturate de furnizor.
- TVA datorata.
Formularul cod 301 se depune sau se transmite electronic la organul fiscal competent pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor.
Pana la aceiasi data se efectueaza si plata efectiva a sumei TVA datorate bugetului de stat.
De asemenea, cumparatorul are si obligatia raportarii prin declaratia cod 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" a achizitiei intracomunitare astfel efectuate.
Pentru suma TVA achitata bugetului de stat, cumparatorul nu are drept de deducere deoarece nu este inregistrat TVA in regim normal (la depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei), ci doar pentru efectuarea unei A.I.C., la depasirea plafonului de 34.000 lei pentru A.I.C. Practic, prin aceasta inregistrare fiscala, cumparatorul din Romania nu dobandeste calitatea de platitor de TVA in regim normal astfel incat sa exercite dreptul de deducere prin decontul de TVA cod 300 conform prevederilor art. 145 alin. (2) din Codul fiscal.
Cu suma TVA achitata pentru care nu isi poate exercita dreptul de deducere, raportata prin decontul special cod 301, cumparatorul trebuie sa reintregeasca costul marfurilor deoarece suma respectiva, nerecuperabila de la buget, este considerata o cheltuiala aferenta autoturismului astfel achizitionat.
Tratamentul fiscal mentionat anterior se aplica numai daca:
- beneficiarul din Romania este inregistrat TVA pentru depasirea plafonului de 10.000 euro;
- vanzatorul a considerat ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita in statul sau. Acest tratament fiscal nu se aplica daca furnizorul este un revanzator de autoturisme care a aplicat regimul special second-hand, colectand TVA la marja sa de profit. In acest caz, operatiunea nu mai reprezinta o achizitie intracomunitara impozabila in Romania, deoarece a fost impozitata de furnizorul intracomunitar.
In situatia in care prima achizitie efectuata in anul 2014, de exemplu in luna mai 2014, este de 3.908 euro, cumparatorul din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru efectuarea A.I.C. deoarece valoarea achizitiei este sub plafonul de 10.000 euro, exclusiv TVA. In acest caz, vanzatorul trebuie sa taxeze operatiunea de livrare in statul sau, fie prin aplicarea regimului normal de taxare, fie prin aplicarea regimului special (marja de profit).
Referitor la cea de a doua intrebare, cumparatorul din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA deoarece prin cea de a doua achizitie depaseste plafonul de 10.000 euro, cu un echivalent de 34.000 lei. Astfel, la a doua achizitie, cumparatorul din Romania trebuie sa aplice tratamentul fiscal mentionat anterior. Sintetic, cumparatorul are urmatoarele obligatii dupa inregistrarea TVA pentru efectuarea A.I.C., obligatii precizate chiar de dvs. prin intrebarea formulata:
- sa achite efectiv TVA bugetului general consolidat;
- sa raporteze A.I.C. prin decontul special cod 301;
- sa raporteze A.I.C. prin declaratia cod 390 VIES.
Mentiunea "TVA la incasare" inscrisa pe factura emisa de catre partenerul intracomunitar nu trebuie sa afecteze tratamentul fiscal aplicat de catre cumparatorul din Romania deoarece acest regim aplicat pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, nu este opozabil unei persoane impozabile din Romania.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "AIC autoturism second-hand. Ce obligatii revin cumparatorului neinregistrat in regim normal?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Decont de TVA - declararea biletelor de avion. Implicatii fiscaleVeniturile din serviciile de transport prestate. Inregistrarea facturii si norme actualeMasuri de simplificare pentru operatiuni pluripartiteTrecere la perioada fiscala luna calendaristica ca urmare a unei achizitii intracomunitare de bunuri. Depunerea D394Operatiune de export sau livrare intracomunitara de bunuriUltimele articole
Livrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileCalendar ANAF: Marti, 7 noiembrie 2023, termenul pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleCum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVACalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru contribuabili in luna AUGUST 2023Calendar ANAF: Pana pe 7 august 2023 contribuabilii trebuie sa depuna declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale
Mai multe articole despre achizitie intracomunitara
Articole similare
Comert cu autovehicule second hand, calcul TVA marja profitFirme care fac autofacturi pentru transporturi efectuate. Monografie contabila necesaraTVA - Operatiuni impozabileLivrare bunuri accizabile intr-un stat membru. Ce regim fiscal se aplica in ce priveste TVA-ul si accizele?Achizitie bunuri SECOND-HAND din state membre - inregistrarea in scopuri de TVAUltimele articole
Controale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVATVA panouri fotovoltaice. Studii de caz utileAchizitia intracomunitara: ce inseamna, noutati legislative si documente necesare pentru scutirea de TVAElemente OBLIGATORII ale unei facturi in 2022Declaratia 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 lei
Mai multe articole despre second-hand
Articole similare
MONOGRAFIE contabila pentru achizitiile auto cu prima de casareBuletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitorul Oficial in perioada 27 iunie-7 iulie 2022Utilizare auto de catre agenti de vanzari. Regim TVANoi modificari la Codul Fiscal: majorare prag TVA, deduceri noi, pacura colorataMicrointreprindere - Deducere TVA si cheltuieli aferente unui AUTOTURISM folosit in comodatUltimele articole
Plafon plati numerar 2023: Care este plafonul zilnic de plati pentru avansuri spre decontare?Aparate de marcat electronice fiscale: Noi documente au fost aprobate prin Ordinul 1612/2023Sistem impunere PFA. Contabilitate in sistem real sau norma de venit, ce este mai bine?Impozit special pentru bunuri de valoare mare. Cine are aceasta OBLIGATIE si care este cota de impozitare?Guvernul introduce impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare. Cum se va calcula acesta
Mai multe articole despre autoturism
Articole similare
Prejudiciu de 30 milioane de lei identificat de inspectorii antifraudaPRESTARI SERVICII. Regim TVACum impozitam veniturile obtinute de persoane fizice netezidente? Societate cu contract de mandatA fost facuta corect achizitia de la o societate in faliment?Servicii de cazare in UE. Inregistrari contabile. Obligatii declarativeUltimele articole
Tot ce trebuie sa stii despre noile MODIFICARI FISCALEContract PRESTARI SERVICII de contabilitate incheiat. Cum poate fi revocat accesul in SPV?TVA fara erori si ZERO amenzi! Folositi “Ghidul practic pentru determinarea corecta a locului prestarilor de servicii”Iesire din sistemul micro in timpul anului. D700 completata eronatDeducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabilii
Mai multe articole despre prestari servicii
Articole similare
ACHIZITIE DE BUNURI cu transport din tara UE, dar facturata de o tara non-UE. Declaratia 390Achizitie intracomunitara de bunuri de catre o intreprindere mica. Ce declaratii se depun?Achizitii software. Regim TVAACHIZITIE DE BUNURI din alt stat si lipsa dovezii transportului. Cum se declara achizitia intracomunitara?Ce declaratii depune o societate care efectueaza o achizitie intracomunitara?Ultimele articole
Achizitie software din stat non-UE - regim TVAAchizitie intracomunitara de la furnizor din Afara UE. Tratament TVARefacturare costuri catre client. Tratament TVA cheltuieliContract de colaborare cu o organizatie nonprofit. Aspecte contabile si fiscaleContract de consignatie. Ce documente de transport marfa sunt obligatorii?
Mai multe articole despre achizitie de bunuri

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"