Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Asociatie non-profit, operatii economice din sfera de aplicare a TVA si obligatia inregistrarii in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: asociatie non-profit, declaratia 390, vies, livrarea bunurilor, aplicare tva, sponsorizari

In ce conditii poate o asociatie culturala sa sprijine alte asociatii culturale din UE si cu ce conditii de ordin fiscal se poate realiza acest ajutor financiar? Fiind activitati economice (se predau si cursuri), trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA si sa le declare in Declaratia 390? Cum se va proceda daca asociatia culturala primeste facturi din UE cu taxa de inscriere pentru obtinerea unor donatii/sponsorizari? Va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA si sa declare in D 390?



Din intrebarile formulate, rezulta ca atat asociatia din Romania cat si asociatiile din Comunitate emit facturi, aspect care ma determina sa consider ca se incadreaza in categoria persoanelor impozabile d.p.d.v. al TVA. O asociatie care realizeaza doar activitati conform statului sau de infiintare nu trebuie sa emita facturi comerciale.

        Avand in vedere faptul ca asociatia culturala emite facturi comerciale, inseamna ca serviciile respective sunt efectuate cu plata in beneficiul altor asociatii culturale din UE. In acest caz, serviciile sunt in sfera de aplicare a TVA deoarece sunt indeplinite, cumulativ, cele patru conditii reglementate prin art. 126 alin. (1) din Codul fiscal:

    operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o  prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
    locul de livrare a bunurilor sau de  prestare a serviciilor sa fie considerat  in Romania,  conform articolului 132 sau 133;
    livrarea bunurilor sau prestarea serviciului  sa fie realizata de o  persoana impozabila care  actioneaza ca atare;
    livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie  rezultatul desfasurarii unei activitati economice ;


        In situatia in care o entitate realizeaza operatiuni din sfera de aplicare a TVA, se considera persoana impozabila din punctul de vedere al TVA.  Daca fiecare dintre  asociatiile culturale din comunitate, beneficiare ale serviciilor  respective, ar fi inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul statului membru pe care este stabilita,  serviciul prezentat de dvs. nu ar fi impozabil in Romania, dar ar fi  impozabil la beneficiar. In acest caz, ar fi  aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) conform carora locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul.  In relatia cu parteneri  persoane impozabile stabilite pe teritoriul comunitar, serviciile respective se incadreaza in categoria  operatiunilor intracomunitare cu servicii. Prestarile intracomunitare de servicii sunt  definite drept  operatiuni pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin  art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.
 
Astfel, se poate considera ca asociatia este  prestatoare de servicii intracomunitare numai daca asociatia culturala din alt stat membru ar avea, la randul ei, calitatea de persoana impozabila. Numai in aceasta situatie,  asociatia din Romania ar fi  obligata sa:

    se inregistreze in scopuri de TVA pentru prestarea de servicii intracomunitare.  Inregistrarea se efectueaza conform prevederilor art. 153^1 din Codul fiscal
    denumit "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii".
    sa comunice partenerului  codul de TVA obtinut de autoritatile fiscale din Romania;
    se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari.

 
     Aceste obligatii intervin chiar daca prestatorul din Romania (asociatia)    nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal deoarece nu a realizat o cifra de afaceri de 220.000 lei, dar nici nu a optat  sa se inregistreze TVA in regim normal. Valoarea serviciilor prestate in calitate de persoana impozabila se raporteaza doar prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul P.

     Inregistrarea in scopuri de TVA pentru efectuarea de operatiuni intracomunitare se efectueaza in baza formularului cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii " , cod MFP 14.13.01.10.11/a.

      In situatia in care asociatia culturala dintr-un stat membru nu are calitatea de persoana impozabila datorita faptului ca nu realizeaza operatiuni economice, asociatia din Romania nu trebuie sa se mai inregistreze in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153^1, deoarece operatiunile sunt impozabile in Romania, fiind aplicabile prevederile regulii general de taxare de la art. 133 alin. (3) conform carora locul prestarii serviciului in beneficiul unei persoane neimpozabile este locul unde este stabilit prestatorul (in Romania). In acest caz, la facturare, asociatia din Romania aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 152 din Codul fiscal
deoarece nu a realizat o cifra de afaceri de 220.000 lei din operatiuni taxabile.
 
        In situatia in care cursurile respective se efectueaza gratuit  in beneficiul unor asociatii culturale stabilite pe teritoriul comunitar, activitatile astfel desfasurate  de asociatia culturala din Romania nu sunt considerate operatiuni de natura prestarilor de servicii efectuate cu plata, din sfera de aplicare a TVA. In acest caz, asociatia nu este considerata persoana impozabila din punctul de vedere al TVA, fiind considerata o persoana neimpozabila deoarece nu realizeaza operatiuni economice.
        Sintetic, trebuie sa retineti urmatoarele aspecte:

    asociatia trebuie sa se inregistreze TVA  art.  153^1 daca efectueaza serviciile cu plata si beneficiarul este, la randul sau, o persoana impozabila;
    asociatia nu trebuie sa se inregistreze TVA  art.  153^1 daca beneficiarul nu este  o persoana impozabila sau daca serviciile sunt prestate gratuit pentru beneficiar.

        Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie sa analizat statutul beneficiarului care poate fi persoana impozabila sau neimpozabila d.p.d.v. al TVA.

        In ceea ce priveste a doua intrebare, primirea unor sume drept sponsorizare nu reprezinta operatiune din sfera de aplicare a TVA deoarece nu reprezinta o achizitie de bunuri sau de servicii. Practic, sponsorizarea este  modalitatea de finantare a  activitatilor  pentru care asociatia culturala a fost infiintata. Recunosc faptul ca nu inteleg pe deplin operatiunea la care  faceti referire, facturata de catre partenerul extern.  Totusi, in situatia in care o asociatie externa incaseaza in numele asociatiei din Romania o taxa de inscriere pentru a beneficia de sponsorizari sau de ajutoare, este posibil ca documentul respectiv sa fie o factura de decontare.

Valoarea unei astfel de facturi nu intra in baza de impozitare a TVA conform prevederilor art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, caz in care operatiunea nu este considerata o achizitie intracomunitara de servicii, motiv pentru care asociatia din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania pentru plata efectiva a TVA si raportarea operatiunii prin decontul special de TVA cod 301. De asemenea, daca asociatia din comunitate refactureaza pe numele asociatiei din Romania taxele de inscriere, operatiunea nu reprezinta pentru asociatia din Romania o achizitie intracomunitara de servicii deoarece taxele  de natura cotizatiilor sunt operatiuni scutite fara drept de deducere conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit. k) conform carora "Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa: ……k) prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statutului, de organizatii fara scop patrimonial care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filantropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, in conditiile in care aceasta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta;".

Pentru astfel de cotizatii,  asociatia din Romania nu datoreaza TVA. In acest caz, asociatia din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA deoarece, prin natura sa,  operatiunea nu este impozabila in Romania.

Din acest motiv,  valoarea facturilor primite de la asociatii similare din Comunitate  nu se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul S. Prin aceasta declaratie, se raporteaza doar valoarea achizitiilor intracomunitare de servicii impozabile in Romania.   
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Asociatie non-profit, operatii economice din sfera de aplicare a TVA si obligatia inregistrarii in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016