Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ce conditii poate o asociatie culturala sa sprijine alte asociatii culturale din UE si cu ce conditii de ordin fiscal se poate realiza acest ajutor financiar? Fiind activitati economice (se predau si cursuri), trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA si sa le declare in Declaratia 390? Cum se va proceda daca asociatia culturala primeste facturi din UE cu taxa de inscriere pentru obtinerea unor donatii/sponsorizari? Va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA si sa declare in D 390?
Din intrebarile formulate, rezulta ca atat asociatia din Romania cat si asociatiile din Comunitate emit facturi, aspect care ma determina sa consider ca se incadreaza in categoria persoanelor impozabile d.p.d.v. al TVA. O asociatie care realizeaza doar activitati conform statului sau de infiintare nu trebuie sa emita facturi comerciale.
Avand in vedere faptul ca asociatia culturala emite facturi comerciale, inseamna ca serviciile respective sunt efectuate cu plata in beneficiul altor asociatii culturale din UE. In acest caz, serviciile sunt in sfera de aplicare a TVA deoarece sunt indeplinite, cumulativ, cele patru conditii reglementate prin art. 126 alin. (1) din Codul fiscal:
operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie considerat in Romania, conform articolului 132 sau 133;
livrarea bunurilor sau prestarea serviciului sa fie realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;
livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie rezultatul desfasurarii unei activitati economice ;
In situatia in care o entitate realizeaza operatiuni din sfera de aplicare a TVA, se considera persoana impozabila din punctul de vedere al TVA. Daca fiecare dintre asociatiile culturale din comunitate, beneficiare ale serviciilor respective, ar fi inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul statului membru pe care este stabilita, serviciul prezentat de dvs. nu ar fi impozabil in Romania, dar ar fi impozabil la beneficiar. In acest caz, ar fi aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) conform carora locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. In relatia cu parteneri persoane impozabile stabilite pe teritoriul comunitar, serviciile respective se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare cu servicii. Prestarile intracomunitare de servicii sunt definite drept operatiuni pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Astfel, se poate considera ca asociatia este prestatoare de servicii intracomunitare numai daca asociatia culturala din alt stat membru ar avea, la randul ei, calitatea de persoana impozabila. Numai in aceasta situatie, asociatia din Romania ar fi obligata sa:
se inregistreze in scopuri de TVA pentru prestarea de servicii intracomunitare. Inregistrarea se efectueaza conform prevederilor art. 153^1 din Codul fiscal
denumit "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii".
sa comunice partenerului codul de TVA obtinut de autoritatile fiscale din Romania;
se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari.
Aceste obligatii intervin chiar daca prestatorul din Romania (asociatia) nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal deoarece nu a realizat o cifra de afaceri de 220.000 lei, dar nici nu a optat sa se inregistreze TVA in regim normal. Valoarea serviciilor prestate in calitate de persoana impozabila se raporteaza doar prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul P.
Inregistrarea in scopuri de TVA pentru efectuarea de operatiuni intracomunitare se efectueaza in baza formularului cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii " , cod MFP 14.13.01.10.11/a.
In situatia in care asociatia culturala dintr-un stat membru nu are calitatea de persoana impozabila datorita faptului ca nu realizeaza operatiuni economice, asociatia din Romania nu trebuie sa se mai inregistreze in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153^1, deoarece operatiunile sunt impozabile in Romania, fiind aplicabile prevederile regulii general de taxare de la art. 133 alin. (3) conform carora locul prestarii serviciului in beneficiul unei persoane neimpozabile este locul unde este stabilit prestatorul (in Romania). In acest caz, la facturare, asociatia din Romania aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 152 din Codul fiscal
deoarece nu a realizat o cifra de afaceri de 220.000 lei din operatiuni taxabile.
In situatia in care cursurile respective se efectueaza gratuit in beneficiul unor asociatii culturale stabilite pe teritoriul comunitar, activitatile astfel desfasurate de asociatia culturala din Romania nu sunt considerate operatiuni de natura prestarilor de servicii efectuate cu plata, din sfera de aplicare a TVA. In acest caz, asociatia nu este considerata persoana impozabila din punctul de vedere al TVA, fiind considerata o persoana neimpozabila deoarece nu realizeaza operatiuni economice.
Sintetic, trebuie sa retineti urmatoarele aspecte:
asociatia trebuie sa se inregistreze TVA art. 153^1 daca efectueaza serviciile cu plata si beneficiarul este, la randul sau, o persoana impozabila;
asociatia nu trebuie sa se inregistreze TVA art. 153^1 daca beneficiarul nu este o persoana impozabila sau daca serviciile sunt prestate gratuit pentru beneficiar.
Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie sa analizat statutul beneficiarului care poate fi persoana impozabila sau neimpozabila d.p.d.v. al TVA.
In ceea ce priveste a doua intrebare, primirea unor sume drept sponsorizare nu reprezinta operatiune din sfera de aplicare a TVA deoarece nu reprezinta o achizitie de bunuri sau de servicii. Practic, sponsorizarea este modalitatea de finantare a activitatilor pentru care asociatia culturala a fost infiintata. Recunosc faptul ca nu inteleg pe deplin operatiunea la care faceti referire, facturata de catre partenerul extern. Totusi, in situatia in care o asociatie externa incaseaza in numele asociatiei din Romania o taxa de inscriere pentru a beneficia de sponsorizari sau de ajutoare, este posibil ca documentul respectiv sa fie o factura de decontare.
Valoarea unei astfel de facturi nu intra in baza de impozitare a TVA conform prevederilor art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, caz in care operatiunea nu este considerata o achizitie intracomunitara de servicii, motiv pentru care asociatia din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania pentru plata efectiva a TVA si raportarea operatiunii prin decontul special de TVA cod 301. De asemenea, daca asociatia din comunitate refactureaza pe numele asociatiei din Romania taxele de inscriere, operatiunea nu reprezinta pentru asociatia din Romania o achizitie intracomunitara de servicii deoarece taxele de natura cotizatiilor sunt operatiuni scutite fara drept de deducere conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit. k) conform carora "Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa: ……k) prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statutului, de organizatii fara scop patrimonial care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filantropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, in conditiile in care aceasta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta;".
Pentru astfel de cotizatii, asociatia din Romania nu datoreaza TVA. In acest caz, asociatia din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA deoarece, prin natura sa, operatiunea nu este impozabila in Romania.
Din acest motiv, valoarea facturilor primite de la asociatii similare din Comunitate nu se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul S. Prin aceasta declaratie, se raporteaza doar valoarea achizitiilor intracomunitare de servicii impozabile in Romania.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ASOCIATIE NON-PROFIT. Cum aplicam tratamentul fiscal in ce priveste TVA-ul si impozitul?Articole similare
Operatiune triunghiulara. Cum va proceda societatea romana care e cumparator-revanzator?Corectare valoare achizitie intracomunitara de bunuri din an precedentLivrari intracomunitare - operatiuni scutite cu drept de deducere a TVAPersoana neinregistrata in scopuri de TVA. Cum procedam la achizitia intracomunitara de bunuri?Achizitii de servicii transport in stat UE. Facem taxare inversa?Ultimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Cum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVATransport persoane prin Bolt. Exemplu de monografie contabilaDECLARATIA 390. Cum se corecteaza formularul transmis eronat si sanctiunile aferenteArticole similare
Obligatii fiscale 2012: termentul urmator pentru depunerea declaratiilorReduceri financiare. Cum procedam la emiterea facturii de regularizare?Prestari servicii intracomunitare. Cum procedam privind facturarea cu TVA?Livrare mostre cu titlu gratuit. Ce tratament TVA se aplica?Declaratia 394 in 2021. Contraventii si sanctiuni. Cine NU are obligatia depunerii formularului?Ultimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Cum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Articole similare
Nu se intocmesc documente care atesta trensferul dreptului de proprietate - poate fi tratata ca livrare de bunuri localaVanzare bunuri in regim de consignatieReducere comerciala inscrisa pe factura. Cum gestionam preturile produselor din punct de vedere fiscal si contabil?Ce norme sunt valabile pentru operatiunile efectuate inainte si de la data aderariiDiferenta cota TVA la facturare. Ce cota alegem cand intocmim factura de discount?Ultimele articole
Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?E-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileMaterial ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiArticole similare
Livrarea de bunuri. Operatiuni in sfera de aplicare a TVABuletin informativ: Masuri de simplificare la aplicarea TVAConditii de rambursare a TVA pentru achizitie bun imobilProduse realizate cu materialul clientului. Aplicarea TVA-uluiLocul operatiunilor cuprinse in sfera aplicarii TVAUltimele articole
TVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareErori contabile si fiscale TVA. Cum se corecteaza acestea?Tratament TVA pentru facturare catre reprezentante straineRisc de frauda fiscala: Hotararea CJUE privind TVA la import aplicata a posterioriGarantie contract de inchiriere. Tratament contabil si fiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"