Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Cum se aplica in concret taxarea inversa pentru cereale si plante tehnice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Iun. 2011
Tags: taxarea inversa, aplicarea taxarii inverse, deducere tva, livrari de bunuri

In ceea ce priveste taxarea inversa, exista o serie de conditii principale care se respecta in tratamentul fiscal aplicabil in cazul taxarii inverse pentru cereale si plante tehnice.Astfel, taxa ...

In ceea ce priveste taxarea inversa, exista o serie de conditii principale care se respecta in tratamentul fiscal aplicabil in cazul taxarii inverse pentru cereale si plante tehnice.

Astfel, taxa inversa poate fi aplicata pentru o serie de activitati si operatiuni bine definite, precum:

- livrarea de deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;

- livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare;

- livrarea de bunuri din urmatoarele categorii de cereale şi plante tehnice - precizate in Nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun: grau dur, alac (Triticum spelta), destinat insamantarii, grau comun destinat însamantarii, alt alac (Triticum spelta) si grau comun, nedestinate insamantarii, secara, orz, porumb, boabe de soia, chiar sfaramate, seminte de rapita sau de rapita salbatica, seminte de floarea-soarelui, chiar sfaramate si sfecla de zahar.

Acest sistem de taxare inversa pentru cereale si plante tehnice se aplica pana la data de 31 mai 2013 incluzand si transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, astfel cum sunt definite la art. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii si de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului, transferabile in conformitate cu art. 12 din directiva, precum si transferul altor unitati care pot fi utilizate de operatori in conformitate cu aceeasi directiva.
Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas

Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detaliiIn ceea ce priveste aplicarea masurilor de simplificare, acestea functioneaza numai pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii in interiorul tarii. Pe facturile emise in aceste situatii, furnizorii/prestatorii nu inscriu taxa colectata aferenta. Pentru ca taxa inversa sa poata fi aplicata, atat furnizorul, cat si beneficiarul trebuie sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 din CF. Taxa aferenta va fi determinata de beneficiari si va fi evidentiata in decontul de TVA ca taxa colectata, dar si ca taxa deductibila. Dreptul de deducere a taxei se stabileste in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147 indice 1 din CF. Inregistrarea taxei in decontul de taxa poarta denumirea de autolichidarea taxei pe valoarea adaugata, iar colectarea de TVA la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei de catre furnizor/prestator.

Persoanele impozabile cu regim mixt, beneficiari ai unor achizitii supuse taxarii inverse, conform art. 160 din CF, vor deduce taxa in decontul de taxa in limitele si in conditiile stabilite la art. 145, 145 indice 1, 146, 147 ÅŸi 147 indice 1 din CF. Sistemul de taxare inversa se aplica numai pentru livrarile a caror exigibilitate de taxa, determinata potrivit art. 134 indice 2 din CF, intervine incepand cu data de 31 mai 2011, respectiv numai pentru livrarile realizate incepand cu data de 31 mai 2011, precum si pentru facturile partiale si/sau de avansuri emise incepand cu aceasta data. Pentru facturile aferente livrarilor care au avut loc inainte de 31 mai 2011, se aplica regimul normal de taxare.

In cazul in care o societate care comercializeaza cereale sau plante tehnice de natura celor mentionate in Ordonanta Guvernului nr. 49/2011, a emis facturi partiale si/sau de avansuri anterior datei intrarii in vigoare a acestui act normativ, respectiv 31 mai 2011, dar livrarea bunurilor are loc dupa aceasta data, se va mentine regimul aplicat la data exigibilitatii de taxa, respectiv regimul normal de taxa. Mai exact, furnizorul este obligat sa aplice taxarea inversa numai pentru diferenta dintre valoarea livrarii si sumele facturate anterior datei de 31 mai 2011.

In cazul in care taxarea inversa nu este aplicata, organele de inspectie fiscala vor dispune masuri pentru obligarea furnizorilor/prestatorilor si a beneficiarilor la corectarea operatiunilor si aplicarea taxarii inverse. In desfasurarea inspectiei fiscale la beneficiarii operatiunilor, se are in vedere obligatia beneficiarului de colectare TVA la momentul exigibilitatii operatiunii, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Cum se aplica in concret taxarea inversa pentru cereale si plante tehnice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016