Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Furnizor neplatitor TVA, factura cu TVA colectata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: furnizor, factura cu tva, deducere tva, d394

"Am o nelamurire in ceea ce priveste inregistrarea in contabilitate a unei facturi emise cu TVA de un furnizor care la verificarea pe ANAF figureza ca neplatitor. Deduc TVA-ul? Daca ramane cu codul fiscal trecut pe factura, D394 da erori. Daca inregistrez fara TVA aduc modificari si inregistrez eronat un act emis. Va multumesc".

Asadar, in studiul de caz de astazi, Amelia Dumitras - consultant fiscal si expert contabil ne va arata cum trebuie sa procedam daca ne confruntam cu situatia descrisa mai sus de unul dintre cititorii nostri.

Raspunsul specialistului

In situatia in care furnizorul este neplatitor de TVA si doriti pastrarea facturii, este recomandabil sa va adresati acestuia  pentru corectarea facturii emise prin stornarea facturii initiale si emiterea unei noi facturi prin aplicarea regimului special de scutire reglementat prin art. 310 din Codul fiscal. In acest caz, aveti dreptul sa invocati prevederile art. 310 alin.  (10) din Codul fiscal conform carora  

"Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile prevazute la art. 297 si 299;
b) nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau pe alt document.
 
Nu se poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA inscrise in factura emisa de catre o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal. "
 
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 83 alin. (15) din normele de aplicare ale art. 310 alin. (10) lit. b)  "Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici nu are voie sa mentioneze taxa pe valoarea adaugata pe factura sau pe alt document, in conformitate cu prevederile art. 310 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal. In cazul in care o persoana impozabila a facturat in mod eronat cu taxa livrari de bunuri si sau prestari de servicii scutite conform art. 310 din Codul fiscal, este obligata sa storneze facturile emise in conformitate cu prevederile art. 330 din Codul fiscal. Beneficiarii unor astfel de operatiuni nu au dreptul de deducere sau de rambursare a taxei aplicate in mod eronat pentru o astfel de operatiune scutita. Acestia trebuie sa solicite furnizorului/prestatorului stornarea facturii cu taxa si emiterea unei noi facturi fara taxa."
 
Daca este posibil, factura respectiva poate fi expediata/returnata furnizorului cu precizarea ca nu este corect emisa, caz in care nu mai aveti obligatia sa inregistrati in evidenta contabila si fiscal valoarea acesteia. La primire, furnizorul anuleaza factura si emite o factura corecta. 
 
In calitate de client, aveti dreptul sa nu platiti suma TVA facturata de catre furnizor, daca majoreaza pretul negociat. In acest context, am in vedere prevederile  pct. 36 din normele de aplicare ale art.  291 "Cotele".

" 36. Pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile, respectiv cele care sunt supuse cotei standard de TVA sau cotelor reduse de TVA, prevazute de art. 291 din Codul fiscal, taxa colectata se determina dupa cum urmeaza:

a) se aplica cota legala de TVA la contravaloarea livrarii/prestarii, in cazul in care rezulta ca partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii, sau in cazul in care contrapartida nu este stabilita de parti, ci este stabilita prin lege, prin licitatie, printr-o hotarare a instantei, sau alte situatii similare, si nu include taxa;

b) contrapartida unei livrari de bunuri/prestari de servicii trebuie considerata ca incluzand deja taxa pe valoarea adaugata, taxa determinandu-se prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 20 x 100 / 120 in cazul cotei standard si 19 x 100 / 119 incepand cu data de 1 ianuarie 2017, 9 x 100 / 109 sau 5 x 100 / 105 in cazul cotelor reduse, in urmatoarele situatii:

1. atunci cand partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii/prestarii;

2. in cazul livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii direct catre populatie pentru care nu este necesara potrivit legii emiterea unei facturi;

3. in orice situatie in care contrapartida nu este stabilita de parti, ci este stabilita prin lege, prin licitatie, printr-o hotarare a instantei, sau alte situatii similare, si include taxa sau nu exista nicio mentiune cu privire la taxa pe valoarea adaugata;

4. atunci cand pretul unui bun/serviciu a fost stabilit de parti fara nicio mentiune cu privire la taxa pe valoarea adaugata, iar furnizorul/prestatorul bunului/serviciului respectiv este persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata colectate pentru operatiunea supusa taxei, si furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adaugata care ar fi trebuit colectata pentru operatiunea respectiva. Poate fi acceptata ca mijloc de proba a faptului ca furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adaugata, inclusiv o declaratie pe propria raspundere a furnizorului. "
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Furnizor neplatitor TVA, factura cu TVA colectata":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016