Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Irina Coma, valabil la 02-Dec-2010Intrebare: O societate se infiinteaza in 15 oct 2010. In data de 21 oct 2010 achizitioneaza marfuri din Bulgaria, furnizorul fiind inregistrat in scopuri TVA; pe ...
Irina Coma, valabil la 02-Dec-2010
Intrebare: O societate se infiinteaza in 15 oct 2010. In data de 21 oct 2010 achizitioneaza marfuri din Bulgaria, furnizorul fiind inregistrat in scopuri TVA; pe factura in coloana de TVA este inscrisa valoarea 0 (zero).
Ce obligatii are cumparatorul din Romania inregistrat in scopuri de TVA care vinde marfurile achizitionate? Depune decont 300 lunar, initial acesta fiind inregistrat trimestrial? La ce rand trece achizitia din Bulgaria? Care sunt inregistrarile contabile pentru aceasta achizitie?
Pune si tu o intrebare Specialistilor in Fiscalitate
Detalii Click Aici
Raspuns:
In primul rand societatea din Romania trebuie sa fie inregistrata si in Registrul operatorilor intracomunitari. Daca societatea are ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, aceasta trebuia sa depuna Cerere 092 pentru schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna calendaristica in conformitatea cu prevederile art 1561 alin 6 1 din Codul fiscal.
„(61) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)—(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 1562 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Cartea Verde a Contabilitatii

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
(62) Persoana impozabila care potrivit alin. (61) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.
Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. In acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6).”
Astfel, daca achizitia intarcomunitara de bunuri a fost efectuata in luna octombrie, pana la data de 5 noiembrie trebuie sa depuneti Declaratia 092 si sa solicitati declararea lunara a TVA, incepand chiar cu luna octombrie.La 25 noiembrie,se depunea astfel decont de TVA lunar pentru luna octombrie si, tot lunar pentru lunile urmatoare.
Pentru achizitia intracomunitara efectuata, din punct de vedere al TVA, societatea va efectua taxarea inversa:
4426 = 4427,
operatiune care o va raporta in Decontul de TVA la rd. 5.,5.1 respectiv 17,17.1.
Totodata, operatiunea se declara si in Declaratia 390 pana la data de 15 a lunii urmatoare – respectiv pana la data de 15 noiembrie (in cazul prezentat).
Inregistrarea bunurilor achizitionate se efectueaza astfel:
371 = 401
si
4426 = 4427.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TVA zahar 2024. Studii de caz practiceNoutati: Radierea din sistemul TVA la incasare in 2015ANOFM: Aproape 800 de locuri de munca vacante in UEDin septembrie 2021 va fi implementat programul E-Factura. Emitentii trebuie sa detina un certificat digital calificatBon fiscal care contine CIF beneficiar. Cand se deduce cheltuiala?Ultimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFacturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Articole similare
Ce obligatii privind TVA apar la achizitiile intracomunitare?Calendar fiscal martie 2013: Cine depune declaratii luna aceasta?Studiu de caz: Anularea dreptului de deducere pentru ACHIZITII INTRACOMUNITARE de servicii. Inchiriere de personalControlul fiscal si controlul tehnic al operatiunilor de exportTVA in Noul Cod fiscal versus Vechiul Cod fiscal. Analiza comparativaUltimele articole
Achizitie intracomunitara. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaACHIZITII INTRACOMUNITARE sub plafon. Tratament fiscal util firmelor cu cod special de TVAAchizitie intracomunitara. Ce trebuie sa stii daca nu esti platitor de TVASchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valuta
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"