Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Regim TVA: achizitie intracomunitara

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 02 Dec. 2010
Tags: tva, achizitii intracomunitare

Irina Coma, valabil la 02-Dec-2010Intrebare: O societate se infiinteaza in 15 oct 2010. In data de 21 oct 2010 achizitioneaza marfuri din Bulgaria, furnizorul fiind inregistrat in scopuri TVA; pe ...

Irina Coma, valabil la 02-Dec-2010 

Intrebare: O societate se infiinteaza in 15 oct 2010. In data de 21 oct 2010 achizitioneaza marfuri din Bulgaria, furnizorul fiind inregistrat in scopuri TVA; pe factura in coloana de TVA este inscrisa valoarea 0 (zero).

Ce obligatii are cumparatorul din Romania inregistrat in scopuri de TVA care vinde marfurile achizitionate? Depune decont 300 lunar, initial acesta fiind inregistrat trimestrial? La ce rand trece achizitia din Bulgaria? Care sunt inregistrarile contabile pentru aceasta achizitie?

Pune si tu o intrebare Specialistilor in Fiscalitate
Detalii Click Aici

Raspuns:
In primul rand societatea din Romania trebuie sa fie inregistrata si in Registrul operatorilor intracomunitari. Daca societatea are ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, aceasta trebuia sa depuna Cerere 092 pentru schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna calendaristica in conformitatea cu prevederile art 1561 alin 6 1 din Codul fiscal.

(61) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 1562 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

(62) Persoana impozabila care potrivit alin. (61) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.

Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. In acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6).

Astfel, daca achizitia intarcomunitara de bunuri a fost efectuata in luna octombrie, pana la data de 5 noiembrie trebuie sa depuneti Declaratia 092 si sa solicitati declararea lunara a TVA, incepand chiar cu luna octombrie.La 25 noiembrie,se depunea astfel decont de TVA lunar pentru luna octombrie si, tot lunar pentru lunile urmatoare.

Pentru achizitia intracomunitara efectuata, din punct de vedere al TVA, societatea va efectua taxarea inversa:

 4426                            =                                     4427,

operatiune care o va raporta in Decontul de TVA la rd. 5.,5.1 respectiv 17,17.1.

Totodata, operatiunea se declara si in Declaratia 390 pana la data de 15 a lunii urmatoare respectiv pana la data de 15 noiembrie (in cazul prezentat).
Inregistrarea bunurilor achizitionate se efectueaza astfel:

371                           =                                          401

 si

 4426                       =                                           4427.

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Regim TVA: achizitie intracomunitara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016