Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Atentie: Codul fiscal se modifica! Noile propuneri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 07 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: codul fiscal, modificari, codul de procedura fiscala, codul de tva, anul fiscal modificat

A fost publicat recent proiectul de modificare a Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala. MFP anunta ca se continua astfel procesul de simplificare, de crestere a transparentei bugetare si de modernizare a sistemului de administrare a taxelor si impozitelor. In urma consultarilor cu mediul de afaceri si cu asociatiile de profil, Ministerul Finantelor propune un nou pachet de masuri ce vizeaza modificari ale Codurilor fiscal si de procedura fiscala si ale altor acte normative. Redam mai jos aceste noi modificari pe fiecare capitol din Codul fiscal:

In domeniul Codului fiscal:

Titlul I - " Dispozitii generale"

1. Se modifica notiunea de stock option plan in sensul ca aceasta nu mai vizeaza doar persoanele juridice ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, ci vizeaza orice persoana juridica care acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice
afiliate ei, dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de titluri de participare, emise de entitatea respectiva.

2. Se modifica prevederile referitoare la masurile aplicabile contribuabililor care isi recapata codul de TVA dupa ce acesta a fost anulat organele fiscale, in sensul ca:

- acestia vor factura cu TVA catre clienti toate vanzarile pe care le-au realizat in perioada in care nu au avut cod de TVA, putand astfel sa-si recupereze de la acestia taxa pe care au colectat-o,

- pentru cumpararile aferente vanzarilor efectuate in perioada in care contribuabilii au codul anulat vor putea deduce TVA dupa reinregistrare,

- beneficiarii acestora vor putea deduce taxa aferenta cumpararilor efectuate in perioada in care furnizorul a avut codul anulat,

- cheltuielile inregistrate de contribuabilii inactivi si de beneficiarii acestora, vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal privind impozitul pe profit, la reactivarea potrivit Codului de procedura fiscala, fie in perioada fiscala din anul in curs, fie prin rectificarea declaratiei de impozit pe profit a anului fiscal precedent.


Titlul II  - "Impozitul pe profit"

1. Se propune introducerea unor reglementari cu privire la stabilirea anului fiscal modificat. Astfel, se propun urmatoarele reguli:

 a)  daca anul fiscal modificat redevine an fiscal calendaristic, ultimul an fiscal modificat include si perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat si 31 decembrie a anului calendaristic respectiv;

b) daca se modifica perioada anului fiscal modificat, primul an nou fiscal modificat include si perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificatsi ziua anterioara primei zile a noului an fiscal modificat. De asemenea, aceste reglementari cuprind si precizari legate de termenele privind comunicarea catre organele fiscale competente a modificarii perioadei anului fiscal.


2. Aplicarea nelimitata in timp a facilitatii fiscale de scutire de impozit a profitului reinvestit prin eliminarea termenului pana la care este aplicabila facilitatea fiscala, respectiv termenul de 31 decembrie 2016, inclusiv, are ca obiectiv stimularea competitivitatii si inovarii, atragerea investitiilor, cresterea locurilor de munca, generarea si mentinerea ritmului de crestere economica pe termen lung, dezvoltarea unei economii competitive, capabila de performante tehnologice,in concordanta cu conditiile concurentiale la nivel european si global. De asemenea, se propuneextinderea aplicarii facilitatii si asupra dreptului de utilizare a programelor informatice.

3. Se propune clarificarea principiului de alocare a cheltuielilor nedeductibile aferente veniturilor neimpozabile, in sensul stabilirii unor venituri care nu au cheltuieli alocabile precum si definirea sferei cheltuielilor de conducere si administrare. 4. Introducerea unor prevederi referitoare la deducerea cheltuielilor efectuate cu pregatirea teoretica si/sau practica a elevilor in cadrul invatamantului profesionalsi tehnic, potrivit legii.

Titlul III -"Impozitul pe veniturile microintreprinderilor"

Se propune modificarea prevederilor actuale in sensul diminuarii limitei capitalului social al microintreprinderilor de la 25.000 euro la 45.000 lei, pentru care se poate aplica optiunea pentru plata impozitului pe profit. in acest context, se reglementeaza si situatia persoanelor juridice care au nivelul capitalului  social de 25.000 euro, si care au optat pentru plata impozitui pe profit, in sensul ca, dupa intrarea in vigoare a acestor prevederi, isi mentin statutul de platitor de impozit pe profit chiar daca nivelul capitalului se  reduce pana la noua limita de 45.000 lei.


Cititi continuarea pe Contabilul.ro.
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Atentie: Codul fiscal se modifica! Noile propuneri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016