Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
A fost publicat OUG 19/2014 prin care e reglementata, ca noua prevedere in Codul fiscal, scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
A fost publicat OUG 19/2014 prin care e reglementata, ca noua prevedere in Codul fiscal, scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
Noul act normativ mentioneaza in introducere ca se doreste diminuarea poverii fiscale din economie "prin reducerea sau scutirea integrala a impozitului pe profit datorat de persoanele juridice. Aceasta masura se inscrie in efortul general intreprins pentru stimularea competitivitatii si inovarii, atragerii investitiilor, cresterii locurilor de munca si imbunatatirea conditiilor de munca".
Totodata, se considera ca noua masura va face sa scada impozitul pe profit datorat de "persoanele juridice care investesc profitul in activele respective, asigurand in acest mod cresterea surselor de finantare ramase la dispozitia acestora cu suma corespunzatoare impozitului pe profit scutit".
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. -
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 19^2 se abroga.
2. Dupa articolul 19^3 se introduce un nou articol, articolul 194, cu urmatorul cuprins:
"
Scutirea de impozit a profitului reinvestit
Art. 19^4. -
(1) Profitul investit in echipamente tehnologice - masini, utilaje si instalatii de lucru - astfel cum sunt prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.
(2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
(3) Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate la alin. (1) produse si/sau achizitionate si puse in functiune dupa aceeasi data.
(4) Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.
(5) In cazul contribuabililor prevazuti la art. 112^1 care devin platitori de impozit pe profit in conformitate cu prevederile art. 1126, pentru aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului investit in echipamentele tehnologice mentionate la alin. (1), puse in functiune incepand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit.
(6) Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. in cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
(7) Pentru echipamentele tehnologice prevazute la alin. (1), care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari.
(8) Prevederile alin. (1) se aplica pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit normelor de aplicare.
(9) Contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. in cazul nerespectarii acestei conditii, pentru sumele respective se recalculeaza impozitul pe profit si se percep creante fiscale accesorii potrivit Codului de procedura fiscala, de la data aplicarii facilitatii, potrivit legii. in acest caz, contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei fiscale rectificative. Nu intra sub incidenta acestor prevederi echipamentele tehnologice care se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) sunt transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;
b) sunt instrainate in procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;
c) sunt distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de contribuabil. in cazul echipamentelor tehnologice furate, contribuabilul demonstreaza furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
(10) Prin exceptie de la prevederile art. 24 alin. (6) lit. b), contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.
(11) Contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (3) aplica prevederile prezentului articol in mod corespunzator pentru anul fiscal modificat.
(12) Rezerva constituita potrivit alin. (6) nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (6), urmand sa se impoziteze la momentul utilizarii sub orice forma, precum si in cazul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii, daca societatea beneficiara nu preia aceasta rezerva.
(13) Prevederile prezentului articol se aplica pentru profitul reinvestit in echipamentele tehnologice produse si/sau achizitionate dupa 1 iulie 2014 si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv."
Art. II. -
Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica incepand cu data de 1 iulie 2014.
PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
Contrasemneaza:
Ministrul finantelor publice,
Ioana-Maria Petrescu
Ministrul delegat pentru buget,
Liviu Voinea
Bucuresti, 23 aprilie 2014.
Nr. 19.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Scutirea de impozit pe profitul reinvestit. OUG 19/2014":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Anunt: Scutirea de impozit a profitului investit incepand cu 1 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2016Documentar fiscal: Scutirea de impozit pe profitul reinvestitHG 421/2014: Ce implica modificarile aduse in normele Codului fiscalScutire de impozit pe profitul reinvestitScutirea de impozit a profitului reinvestitUltimele articole
Legea 262/2020: PROFITUL INVESTIT in sustinerea invatamantului dual este scutit de impozitInvestitii in doua trimestre consecutive. Cum calculam scutirea de impozit pentru profitul reinvestit?Zoom fiscal: Noul Cod fiscal si scutirea de impozit a profitului reinvestitScutirea pentru profitul reinvestit in anul 2016. Analiza zileiProfit reinvestit. Ce inregistrari contabile efectuam?
Mai multe articole despre profitul investit
Articole similare
Zoom fiscal: Noul Cod fiscal si SCUTIREA DE IMPOZIT A PROFITULUI REINVESTITCodul fiscal 2011 - Titlul IIScutire de impozit pe profitul reinvestitUn adevarat compendiu care explica prevederile Noului Cod fiscal 2016HG 421/2014: Ce implica modificarile aduse in normele Codului fiscalUltimele articole
MFP propune modificarea regimului TVA. Ce categorii de persoane beneficiaza de noile masuri?Codul Fiscal 2016 - norme de aplicare si consultanta specializataAspecte-cheie ale fiscalitatii in 2016. Prevederi si norme de aplicareNoul Cod fiscal si Normele de Aplicare 2016: Format tiparit, actualizat la ziTop subiecte pe care orice contabil trebuie sa le cunoasca in 2016
Mai multe articole despre scutirea de impozit a profitului reinvestit
Articole similare
Normele Codului fiscal, modificate din nou. Noile exemple date de legiuitor cu privire la impozitul pe constructiiBNR: Investitiile straine directe, in crestere cu aproape 30%, in prima jumatate a anuluiSe renunta la impozitul pe profitInvestitiile straine in Romania au scazut semnificativPrioritatile IMM-urilor pentru noul Guvern in 2016Ultimele articole
Expertii fiscali atrag atentia: Principalele probleme cu care va veti confrunta in 2020!MFP: Stimularea investitiilor si antreprenoriatului, precum si asigurarea finantarii organizatiilor non profit, printre cele mai importante puncte ale ordonantei de urgenta adoptate de GuvernZoom fiscal: Modificari norme metodologice privind impozitul pe profit si pe veniturile microintreprinderilorNormele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate! Analiza zilei cu Irina DumitrescuNoi clarificari privind normele de aplicare a Codului fiscal
Mai multe articole despre profitul reinvestit
Articole similare
Cota de impozitare si impozitul pe profit pentru microintreprinderi in 2013Studiu de caz: Retinerea la sursa a impozitului pe venit in cazul nerezidentilorCODUL FISCAL 2010 TITLUL VI - Capitolul IX - Operatiuni scutite de taxaTVA si persoana impozabilaReducere financiara acordata unui client din Austria. Neincluderea in baza de impozitareUltimele articole
Ajustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalDeclaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Achizitie intracomunitara de masti de protectie pentru salariati. Firma este scutita de TVA?Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiVenituri din investitii in anul 2020. Impozit pe venit. Contributii sociale
Mai multe articole despre codul fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"