Tags: impozit pe profit, calcularea impozitului pe profit
O societate platitoare de impozit pe profit a inregistrat urmatoarea situatie la 31.12.2020:
- Impozit profit trim 1 = 220000 lei, bonificatie 10% = 22000 lei, impozit inregistrat in contabilitate, declarat si platit = 198000 lei
- Impozit pe profit trim 2 = 340000 lei bonificatie 10% = 34000 lei, impozit inregistrat in contabilitate, declarat si platit = 306000 lei
- Impozit pe profit trim 3 = 180000 lei bonificatie 10% = 34000 lei, impozit inregistrat in contabilitate, declarat si platit = 18000 lei
- Profit contabil la 31.12.2020 = 9000000 lei
- Venituri neimpozabile (reluare provizion creante) = 6000 lei
- Cheltuieli nedeductibile = 1100000 lei, din care
- cheltuieli sponsorizare = 160000 lei
- Rezerva legala = 100000 lei (se incadreaza in limitele legale de constituit)
- Profit reinvestit in trim. 4 = 1000000 lei
- Aparate de marcat achizitionate in anul 2019 = 7500 lei (valoarea or este cuprinsa in total cheltuieli nedeductibile).
Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza impozitul pe profit la 31.12.2020, care este ordinea aplicarii facilitatilor fiscale, creditului fiscal si cum se declara aceste sume in declaratia 101.
Raspunsul expertului contabil Marian Prejbeanu:
Potrivit art.19,alin.(1) al Codului fiscal rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31 . Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
Art.25 precizeaza:
(1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.
Impozitul pe profit se calculeaza cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la sfarsitul perioadei de raportare, daca societatea este inregistrata ca platitoare de impozit pe profit si daca exercitiul financiar corespunde cu anul calendaristic. Calculul se face extracontabil in Registrul de evidenta fiscala.
Din punct de vedere al bonificatiei, potrivit prevederilor art. 1 din OUG 33/2020, modificat prin OUG 99/2020, contribuabilii platitori de impozit pe profit, care au achitat impozitul datorat trimestrial pana la termenele scadente, respectiv 25.04.2020, 25.07.2020 si 25.10.2020 inclusiv, au beneficiat de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat pentru trimestrial I, II si III 2020.Bonificatia s-a determinat prin scaderea directa din impozitul datorat, fara a fi necesara evidentierea ei in mod distinct in contabilitate intr-un cont anume. Deci cheltuiala cu impozitul pe profit, inregistrata in cont 691, nedeductibila dpdv fiscal, nu cuprinde si bonificatia de 10 %.
Din punct de vedere al profitului reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit este reglementata de art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare si de pct. 11 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare.
Potrivit acestor dispozitii legale, profitul investit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului.
Profitul investit reprezinta, potrivit prevederilor pct. 11, alin. (2) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul punerii in functiune a activului.
”(2) In aplicarea prevederilor art. 22 alin. (2) din Codul fiscal, profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul punerii in functiune a activelor mentionate la art. 22 alin. (1) din Codul fiscal, fara a lua in considerare sursele proprii sau atrase de finantare ale acestora”.
Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.
Scutirea se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva (art. 22, alin. (2) din Codul fiscal).
Din punct de vedere al caselor de marcat, potrivit Legii nr.153/2020 de modificare si completare a Codului fiscal, la determinarea impozitului pe profit pentru anul 2020, se scade din impozitul pe profit costul de achizitie al caselor de marcat, achizitionate si puse in functiune in anii 2018 si 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a legii , cu conditia ca la data achizitiei respectivelor case de marcat contribuabilii sa fi fost platitori de impozit pe o suma asimilata cheltuielilor nedeductibile in anul 2020 la calculul impozitului pe profit, dar care se scade din impozitul pe profit aferent acestui an. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, si se scad in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata.
Potrivit prevederilor din Legea nr.153/2020, impozitul pe profit aferent anului fiscal reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, reducerii conform O.G. nr. 23/2017, a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale si a bonificatiilor.
Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent intregului an fiscal se efectueaza pana la termenul de 25 martie inclusiv, a anului urmator, data care reprezinta si termenul limita de plata a impozitului datorat, inclusiv de depunere a formularului 101 ”Declaratie privind impozitul pe profit”.
In Declaratia 101 intocmita pentru anul 2020, sumele reprezentand creditul fiscal extern se inscriu la rd. 43, sponsorizarea la rd.44, casele de marcat la rd.46 si bonificatiile la rd.49.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Transport intracomunitar nefinalizat, obtinerea unui nou cod UIT
Intrebare:
Suntem o fabrica ce produce frigidere si in perioada 20.12.2024-02.01.2025 vom fi in concediu. Exista posibilitatea sa incarcam in camioane frigidere in perioada 16-18 decembrie, dar livrarea la destinatie in Italia (de exemplu) sa fie incepand cu 3 ianuarie. Camioanele nu vor stationa in curtea fabricii, ci in curtea transportatorului. Incoterms FCA.
Codul UIT va fi generat cu ? start date? data de incarcare/punere in miscare (respectiv 16-18 decembrie), insa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Provizioane. Ajustari pentru depreciere
Intrebare:
Societatea are 2 clienti neincasati din 2023 in suma totala de 79.782 lei, cont 4111, tva inclus. Unul dintre clienti este in producera insolventei, iar compania este inscrisa ca creditor. De celalalt client se ocupa un BEJ in vederea executarii sumelor din cont, dar momentan nu exista disponibilitati. La final de an 2023 nu s-a constituit provizion si dorim sa constituim acum la decembrie 2024. Care sunt inregistrarile contabile? 4118 = 4111 79.782 lei si 6814 = 491 79.782 lei....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Export de bunuri in Republica Moldova
Intrebare:
SRL importatoare de suplimente nutritionale pentru sportivi, doreste sa vanda produse unui cabinet de nutritie din Republica Moldova. Marfurile vor fie expediate prin firme de curierat.
De ce trebuie sa tinem cont noi, in calitate de vanzatori, in aceasta situatie? Facturare, declaratii fiscale, vama, e-transport.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<