Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Calcularea impozitului pe profit. Bonificatii, case de marcat si profit reinvestit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: impozit pe profit, calcularea impozitului pe profit

O societate platitoare de impozit pe profit a inregistrat urmatoarea situatie la 31.12.2020:

- Impozit profit trim 1 = 220000 lei, bonificatie 10% = 22000 lei, impozit inregistrat in contabilitate, declarat si platit = 198000 lei
 
- Impozit pe profit trim 2 = 340000 lei bonificatie 10% = 34000 lei, impozit inregistrat in contabilitate, declarat si platit = 306000 lei
 
- Impozit pe profit trim 3 = 180000 lei bonificatie 10% = 34000 lei, impozit inregistrat in contabilitate, declarat si platit = 18000 lei
 
- Profit contabil la 31.12.2020 = 9000000 lei
 
- Venituri neimpozabile (reluare provizion creante) = 6000 lei
 
- Cheltuieli nedeductibile = 1100000 lei, din care
 
- cheltuieli sponsorizare = 160000 lei
 
- Rezerva legala = 100000 lei (se incadreaza in limitele legale de constituit)
 
- Profit reinvestit in trim. 4 = 1000000 lei
 
- Aparate de marcat achizitionate in anul 2019 = 7500 lei (valoarea or este cuprinsa in total cheltuieli nedeductibile).
 
Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza impozitul pe profit la 31.12.2020, care este ordinea aplicarii facilitatilor fiscale, creditului fiscal si cum se declara aceste sume in declaratia 101.

 

Raspunsul expertului contabil Marian Prejbeanu:


Potrivit art.19,alin.(1) al Codului fiscal rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
 
La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31 . Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
 
Art.25 precizeaza:
(1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.
 
Impozitul pe profit se calculeaza cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la sfarsitul perioadei de raportare, daca societatea este inregistrata ca platitoare de impozit pe profit si daca exercitiul financiar corespunde cu anul calendaristic. Calculul se face extracontabil in Registrul de evidenta fiscala.
 
Din punct de vedere al bonificatiei, potrivit prevederilor art. 1 din OUG 33/2020, modificat prin OUG 99/2020, contribuabilii platitori de impozit pe profit, care au achitat impozitul datorat trimestrial pana la termenele scadente, respectiv 25.04.2020, 25.07.2020 si 25.10.2020 inclusiv, au beneficiat de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat pentru trimestrial I, II si III 2020.Bonificatia s-a determinat prin scaderea directa din impozitul datorat, fara a fi necesara evidentierea ei in mod distinct in contabilitate intr-un cont anume. Deci cheltuiala cu impozitul pe profit, inregistrata in cont 691, nedeductibila dpdv fiscal, nu cuprinde si bonificatia de 10 %.
 
Din punct de vedere al profitului reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit este reglementata de art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare si de pct. 11 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare.
 
Potrivit acestor dispozitii legale, profitul investit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului.
 
Profitul investit reprezinta, potrivit prevederilor pct. 11, alin. (2) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul punerii in functiune a activului.
 
”(2) In aplicarea prevederilor art. 22 alin. (2) din Codul fiscal, profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul punerii in functiune a activelor mentionate la art. 22 alin. (1) din Codul fiscal, fara a lua in considerare sursele proprii sau atrase de finantare ale acestora”.
 
Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.
 
Scutirea se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva (art. 22, alin. (2) din Codul fiscal).
 
Din punct de vedere al caselor de marcat, potrivit Legii nr.153/2020 de modificare si completare a Codului fiscal, la determinarea impozitului pe profit pentru anul 2020, se scade din impozitul pe profit costul de achizitie al caselor de marcat, achizitionate si puse in functiune in anii 2018 si 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a legii , cu conditia ca la data achizitiei respectivelor case de marcat contribuabilii sa fi fost platitori de impozit pe o suma asimilata cheltuielilor nedeductibile in anul 2020 la calculul impozitului pe profit, dar care se scade din impozitul pe profit aferent acestui an. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, si se scad in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata.
Potrivit prevederilor din Legea nr.153/2020, impozitul pe profit aferent anului fiscal reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, reducerii conform O.G. nr. 23/2017, a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale si a bonificatiilor.
 
Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent intregului an fiscal se efectueaza pana la termenul de 25 martie inclusiv, a anului urmator, data care reprezinta si termenul limita de plata a impozitului datorat, inclusiv de depunere a formularului 101 ”Declaratie privind impozitul pe profit”.
 
In Declaratia 101 intocmita pentru anul 2020, sumele reprezentand creditul fiscal extern se inscriu la rd. 43, sponsorizarea la rd.44, casele de marcat la rd.46 si bonificatiile la rd.49.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016