Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Sold in registrul de casa inregistrat scriptic cu valori anormal de mari. Cum se poate elimina soldul de lichiditati inexistente?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: sold, registrul de casa, solduri, cheltuieli, tva, cheltuieli nejustificative

In cazul urmator, avem ca subiect o societate comerciala care de-a lungul anilor a avut cheltuieli pe care nu le-a putut justifica si care in prezent are un sold mare in casa. Se face transferul sumelor dintr-un cont in altul. Cum poate proceda societatea pentru a scapa in mod legal de acest sold de lichiditati care nu exista?

In speta de fata, o societate a inregistrat in evidentele contabile cheltuieli ce nu pot fi justificate, iar soldul din registrul de casa prezinta anomalii prin evidentierea unui sold mare, care nu reprezinta realitatea.

Pentru a disimula realitatea, contabilul societatii "plimba" valoarea inregistrata in soldul registrului de casa, repartizandu-l in alte conturi.

Atentionez ca aceste cheltuieli pot fi incadrate in cazul unei verificari a organelor in drept ca si operatiuni fictive, asa cum sunt definte de la art.2 lit.f) din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale:

"Operatiune fictiva - disimularea realitatii prin crearea aparentei existentei unei operatiuni care in fapt nu exista".

De asemenea, conform art 9 alin.(1) lit.c), evidentierea in actele contabile sau in alte documente sau in alte documente legale a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea de operatiuni fictive constituie infractiuni de evaziune fiscala.

Atentionez ca efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii, conform art.43 din Legea contabilitatii nr. 82/1991.

Solutia legala pe care contabilul are obligatia sa o aplice este sa identifice cheltuielile ce nu pot fi justificate pentru a corecta calcularea impozitului pe profit, in sensul ca aceste cheltuieli sunt neeductibile la calculul impozitului pe profit. In urma corectarii, se vor depune declaratii rectificative si se va plati la bugetul de stat valoarea stabilita in mod corect, conform art.21 Cod fiscal.

De asemenea, contabilul va proceda la ajustarea TVA-ului dedus, aferent acestor cheltuieli, avad in vedere ca nu exista drept de deducere in cazul operatiunilor fictive. In urma ajustarii, se va declara regularizarea respectiva prin Decont de TVA in perioada in care se ajusteaza sumele respective.

Pentru valorile care apar in soldul din Registrul de casa se calculeaza, se declara si se plateste la bugetul de stat impozit pe dividende aferent valorii nete cu care se diminueaza aceasta valoare pana la nivelul soldului real din casierie.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016