Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In legatura cu deducerea TVA-ului pentru combustibilul, intretinerea si reparatia aferente unui autoturism aflat in folosinta unei societati, dupa 01.07.201,2 in opinia dumneavoastra, ce se intampla in urmatorul caz:
- in luna iulie si august cf foii de parcurs autoturismul este folosit numai in scopul activitatii economice. Pt acesta se deduc cheltuieli si TVA atat cu combustibilul cat si cu revizia anuala si reparatiile.
- in luna septembrie se constata ca angajatul care are in utilizare acest autoturism efectueaza un drum in scop personal (se intampla ca angajatii sa mai foloseasca masina de serviciu in scopuri personale cu sau fara consimtamantul angajatorului).
In ce fel se considerareconsidera cheltuielile aferente acestui autoturism?
Se deduce 50% doar pentru cheltuielile lunii septembrie urmand ca in octombrie cand acesta este din nou folosita numai in scopul activitatii economice sa se deduca 100%?
Raspuns: In opinia noastra, rationamentul dvs este logic si corect si asa ar trebui sa functioneze procedura. Insa, din pacate, din interpretarea pct. 45^1 alin. (4) din HG 670/2012, publicata in 13.07.2012, privind modificarea normelo de aplicare a Codului fiscal, consideram ca incepand cu data de la care autoturismul a fost utilizat in uzul propriu al salariatilor, deducerea tuturor cheltuielilor se va face in procent de 50%.
Conform cadrului normativ amintit, legiuitorul a folosit sintagma „utilizat ocazional sau de o maniera continua in uzul personal al salariatului”, iar in acest caz deductibilitatea este de 50%.
Chiar daca pare destul de dura limitarea dreptului de deducere pentru niste fapte ce nu pot fi sub controlul societatii, consideram ca este conform cadrului legal, deoarece nu se respecta „utilizarea exclusiva”, fie in activitati economice, fie in exceptiile permise de legiuitor, cu drept de deducere integrala, prevazute la art. 145^1 alin. (3) lit. a) – f) din Codul fiscal.
Ca si solutie de optimizare fiscala, va recomandam in mod expres sa refacturati contravaloarea utilizarii in folos propriu a salariatilor, la valoarea justa, costurile cu aceste deplasari personale. In aceasta situatie, utilizarea autoturismului va fi incadrata la prestarea de servicii cu plata, conform art. 145^1 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, iar noi consideram ca va pastrati integral dreptul de deducere, conform pct. 45^1 alin. (5) ultima teza din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, adoptate prin HG 670/2012.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Practic, aceasta ultima reglementare stabileste ca acelasi autoturism poate fi utilizat in aceeasi perioada fiscala fie in activitati economice ce nu sunt enumerate expres, fie intr-una sau mai multe exceptii ce permit deducerea integrala ( servicii cu plata, inchiriere la terti, autoturisme folosite de agenti de vanzari, de agentii de cumparari), cu pastrarea deductibilitatii integrale a costurilor si TVA in legatura cu aceste vehicule.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Utilizare auto de catre agenti de vanzari. Regim TVADeducere TVA leasing financiar. Ce procent putem deduce?Cheltuieli autoturisme. In ce conditii avem drept sa deducem TVA-ul?Cheltuieli deductibile atribuibile autoturismelor utilizate de personalul cu functii de conducere si de administrareDeductibilitate TVA si cheltuieli vehicule incepand cu 1 iulie 2012Ultimele articole
Deducere cheltuieli cu autoturismele directorilor de vanzariDeducerea TVA pentru combustibil aferent autoturismelorDeducere TVA in conditii gresiteDeducere TVA leasing partial. Societate cu raspundere limitataTVA leasing auto. Cheltuiala nedeductibila conform OG nr. 24 din 2012Articole similare
Comunicat ANAF privind depunerea deconturilor de TVA restanteSe acorda zile libere platite parintilor pentru supravegherea copiilor in cazul suspendarii cursurilor in scoli. Decontarea indemnizatieiTaxa de timbru verde. Pentru ce categorii de produse se aplica si studii de caz practiceCum se poate face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024Scoatere din evidenta produse degradate. Cum deducem TVA-ul aferent cheltuielilor?Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Articole similare
Modificari noi ale Codului fiscal cu privire la TVAAu mai ramas doar cateva zile pentru depunerea decontului de taxaConservatorii cer imperativ reducerea TVA la alimentele de bazaOptiunea facturarii cu TVA a superficiei. Baza legalaCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiUltimele articole
E-TVA in 2025. 3 lucruri pe care trebuie sa le faceti daca primiti Notificarea de ConformareD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"