Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea TVA dupa data de 01.07.2012 ca urmare a scoaterii din evidenta platitorilor de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: ajustare, tva, oug 24/2012, hg 670/2012, scoatere din evidenta

Supunem astazi atentiei dumneavoastra cazul unei societati platitoare de TVA care doreste trecerea la neplatitor de TVA. Mentionam ca societatea are in patrimoniu terenuri construibile achizitionate de la persoane fizice in anul 2004 si apartamente achizitionate de la persoane fizice in anul 2005. Redam mai jos tratamentul fiscal care se va aplica.


Raspuns:

Incepand cu 1 iulie 2012, OUG 24/2012 privind modificarea Codului fiscal , reformuleaza art. 152 alin. (7) din Codul fiscal , si se aborga facilitatea privind scutirea la ajustarea TVA pentru bunurile aflate in patrimoniu la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA si achizitionate inainte de 30 septembrie 2011.

Astfel, va reamintim procedura anularii inregistrarii in scopuri de TVA ce nu s-a modificat seminificativ, insa raspunsul va tine cont si de HG 670/2012 publicat in Monitorul oficial 481/13.07.2012 privind modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal .

Ajustarea si plata  TVA la anularea inregistrarii in scopuri de TVA - 3 cazuri posibile, conform norme pentru art. 152 alin. (7) din Codul fiscal . Procedura valabila dupa 01.07.2012

O persoana inregistata in scopuri de TVA ce a avut in anul 2011 o cifra de afaceri mai mica de 119000 lei (plafon de scutire din acest an) iar in anul 2012 realizeaza o cifra de afaceri inferioara plafonului de 220000 lei, recalculata proportional cu numarul de luni de activitate deja efectuate, are dreptul sa solicite anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

In termen de 10 zile de la finele unei perioade fiscale din vectorul fiscal pentru TVA (luna, trimestru) persoana interesata are dreptul sa solicite anularea inregistrarii in scopuri de TVA prin depunerea declaratiei de mentiuni 096.

Organele fiscale au  obligatia  sa solutioneze cererea depusa de contribuabil pana la finele lunii in care s-a depus solicitarea anularii inregistrarii in scopuri de TVA.

In cazul solutionarii favorabile a cererii contribuabilului, acesta pastreaza calitatea de platitor de TVA pana la data comunicarii deciziei emise de autoritatea fiscala privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, iar in ultimul decont depus, are obligatia sa efectueze ajustarea TVA pentru bunurile si serviciile  aflate in patrimoniu la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA.

Ultimul decont de TVA se depune, indiferent de perioada fiscala avuta, pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost emisa decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Pentru bunurile aflate in patrimoniu la data anularii in scopuri de TVA se impune ajustarea TVA dedus la achizitia acestora (sau la eventuale modernizari ulterioare) deoarece acestea nu mai sunt utilizate in scopul realizarii de operatii taxabile sau scutite cu drept de deducere.

Normele recent adoptate detaliaza ajustarea pentru:

 a) Stocurile existente, constatate prin inventariere;

 b) Bunurile de capital. Sunt bunuri de capital activele ce au durata de amortizare fiscala mai mare de 5 ani.
Acestea au o perioada de ajustare a TVA de 20 ani pentru cladiri si de 5 ani pentru celelalte bunuri de capital, conform art. 149 din Codul fiscal ;

 c) Alte bunuri decat cele de capital, sunt cele ce au durata de amortizare fiscala mai mica de 5 ani.

Ajustarea TVA presupune plata la buget, integrala sau proportionala, a unei sume din TVA dedus la achizitie sau ulterior in legatura cu aceste bunuri.

Procentul cu care se ajusteaza TVA este cel ce a fost in vigoare la data achizitiei bunurilor.

Pana la data de 30.06.2010 acesta a fost de 19% iar incepand cu 01.07.2010 este de 24%
Pentru terenurile construibile achizitionate de la persoane fizice in anul 2004 si apartamente achizitionate de la persoane fizice in anul 2005, avand in vedere ca persoanele fizice nu sunt platitoare de TVA, nu aveti de ajustat TVA.

In general, nu se ajusteaza TVA pentru bunurile si serviciile achizitionate fara TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea TVA dupa data de 01.07.2012 ca urmare a scoaterii din evidenta platitorilor de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016