Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Trecere la neplatitor de TVA. Ajustare TVA imobile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iun. 2019 Exclusiv
Tags: ajustare tva, neplatitor de tva, codul fiscal

"O societate a construit in regie proprie un bloc, pe care urma sa il vanda (autorizatie de constructie emisa in aprilie 2008). In anul 2010, luna iulie, inregistreaza 2 apartamente, din acel bloc, ca imobilizare corporala in ct 212. Societatea nu inregistreaza amortizare pentru aceste apartamente. In anul 2018, luna aprilie, entitatea solicita scoaterea ca platitor de TVA. In anul 2008 societatea era platitoare de TVA.

Intrebare: Societatea este obligata sa ajusteze TVA aferent valorii contabile din contul 212? Tinand cont ca apartamentele sunt constructii vechi, nu sunt construite recent. OBS: Finantele le-a trimis instiintare sa depuna decl 307. In speranta ca imi veti da un raspuns cat mai clar.
 

Raspunsul specialistului

Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. 
 
In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului titlu.

Conform punctului 78 alin. (8) din Normele metodologice ale Codului fiscal, in cazul in care persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 310 alin. (7) din Codul fiscal, se aplica ajustarile de taxa prevazute la pct. 83 si 84 din Normele metodologice ale Codului fiscal.
 
Conform punctului 83 alin. (7) lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in vederea aplicarii regimului special de scutire are obligatia sa ajusteze taxa deductibila aferenta bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;
 
Potrivit art. 305 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, pentru cazurile prevazute la art. 305  alin. (4) lit. a), in cazul trecerii persoanei impozabile de la regimul normal de taxare la regimul de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310, ...ajustarea deducerii se face o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare.
 
Potrivit art. 305 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, in conditiile in care nu se aplica regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine, se ajusteaza, pe o perioada de 20 de ani, pentru constructia sau achizitia unui bun imobil, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare.
 
Potrivit art. 305 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, perioada de ajustare incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile sunt receptionate, pentru bunurile de capital imobile, care sunt construite, si se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital.

Bunurile au fost receptionate in anul 2010, iar la data trecerii la neplatitor de TVA trebuia sa ajustati TVA deoarece bunurile se aflau in perioada de ajustare, pentru durata ramasa din perioada de ajustare (20 ani – 8 ani = 12 ani). 
 
Nota: Faptul ca apartamentele nu sunt construite recent nu va scuteste de obligatia ajustarii TVA. Aceasta obligatie ar fi aparut si in cazul vanzarii bunurilor in regim de scutire.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Trecere la neplatitor de TVA. Ajustare TVA imobile":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016