Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Emitere facturi fara TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri. Documente justificative

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Apr. 2022
Emitere facturi fara TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri. Documente justificative
Tags: facturi fara tva, documente justificative, livrari intracomunitare de bunuri

Care sunt documentele ce trebuie sa le detinem pentru a justifica emiterea facturii fara tva, in cazul efectuarii unei livrari intracomunitare de bunuri, in functie de cine suporta transportul intracomunitar (vanzatorul sau cumparatorul)? Ambele persoane juridice sunt inregistrate in scopuri de tva in doua state membre UE diferite.

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

Obligatia efectuarii transportului de bunuri rezulta din conditia de livrare INCOTERMS negociata intre partile contractante, respectiv intre vanzatorul din Romania si cumparatorul din alt stat membru, de exemplu, din Spania.

In situatia in care obligatia efectuarii transportului este asumata de catre vanzatorul din Romania, aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata trebuie justificata de catre vanzator cu urmatoarele documente reglementate prin art. 10 alin. (1) din O.M.F.P. nr. 103/2016 modificat prin O.M.F.P. nr. 2148/2020:
documentul de transport, de exemplu, CMR. 
 
In situatia in care obligatia efectuarii transportului este asumata de catre cumparatorul din Spania, vanzatorul din Romania trebuie sa fie in posesia urmatoarelor documente reglementate prin art. 10 alin. (1), alin. (7) si alin. (9) din O.M.F.P. nr. 103/2016 modificat prin O.M.F.P. nr. 2148/2020:
declaratia scrisa prevazuta la art. 45a alin. (1) lit. (b) pct. (i) din Regulament:
o copie a documentului de transport sau o polita de asigurare

Prin O.M.F.P. nr. 103/2016, modificat se face trimitere la Regulamentul CEE nr. 1912/2018 de punere in aplicare a Regulamentului CEE nr. 282/2011 in ceea ce priveste anumite scutiri, din care se retin prevederile art. 45a lit. i)
"ART. 45a
(1) In scopul aplicarii scutirilor prevazute la articolul 138 din Directiva 2006/112/CE, se prezuma ca bunurile au fost expediate sau transportate dintr-un stat membru catre o destinatie aflata in afara teritoriului sau, dar in interiorul Comunitatii, in oricare dintre urmatoarele cazuri:
.......................
(i) o declaratie scrisa din partea cumparatorului, care atesta ca bunurile respective au fost expediate sau transportate de acesta sau de catre o terta parte in numele cumparatorului si care mentioneaza statul membru de destinatie a bunurilor; aceasta declaratie scrisa precizeaza data emiterii, numele si adresa cumparatorului, precum si cantitatea si natura bunurilor, data si locul de sosire a bunurilor si, in cazul livrarii de mijloace de transport, numarul de identificare al mijlocului de transport si identificarea persoanei care accepta bunurile in numele cumparatorului;"

Declaratia scrisa primita din partea cumparatorului trebuie: 

sa ateste ca bunurile facturate de catre furnizorul din Romania cu factura nr. .../data..... au fost expediate sau transportate de catre cumparator din Romania in statul membru de destinatie (Spania);
sa cuprinda informatii referitoare la:
denumirea furnizorului din Romania si codul de identificare in scopuri de TVA al acestuia, cod precedat de prefixul RO;
factura numarul si data emiterii de catre furnizorul din Romania;
data emiterii declaratiei;
numele si adresa cumparatorului/destinatarului;
cantitatea si natura bunurilor;
data si locul de sosire a bunurilor.
sa cuprinda semnatura cumparatorului.
 Indiferent de faptul ca transportul este in sarcina vanzatorului sau in sarcina cumparatorului, vanzatorul din Romania trebuie sa indeplineasca, cumulativ, si urmatoarele conditii:
sa faca dovada, prin contract sau comanda, ca are o relatie juridica directa cu cumparatorul persoana impozabila cu sediul activitatii economice din Spania;
sa primeasca din partea cumparatorului un cod valid de TVA atribuit de autoritatea fiscala din Spania, conditie impusa prin art. 294 alin. (2) lit. a) 
          " (2) Sunt, de asemenea, scutite de taxa urmatoarele:
livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana impozabila ....care actioneaza ca atare in alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor, care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale,din alt stat membru, ... ";
raporteaza valoarea livrarii prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul l, conditie impusa prin alin. (2 1) ale art. 294 "Scutirea prevazuta la alin. (2) lit. a) nu se aplica in cazul in care furnizorul nu a respectat obligatia prevazuta la art. 325 alin. (1) de a depune o declaratie recapitulativa sau declaratia recapitulativa depusa de acesta nu contine informatiile corecte referitoare la aceasta livrare, astfel cum se solicita in temeiul art. 325 alin. (3), cu exceptia cazului in care furnizorul poate justifica in mod corespunzator deficienta intr-un mod considerat satisfacator de autoritatile fiscale competente."


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Emitere facturi fara TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri. Documente justificative":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016