Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii prestate pentru un partener din UE. Tratament TVA pentru refacturare costuri de transport

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: refacturare, servicii de procesare, tratament tva

Compania A din Romania, platitoare de TVA, presteaza servicii catre societatea B din alt stat UE. Societatea A organizeaza transportul prin transportatorul C si primeste factura cu TVA. Societatea A va emite factura catre B de prestare servicii si refacturare transport. Ce regim TVA va aplica societatea A atunci cand refactureaza transportul catre societatea B?

Consultantul nostru fiscal arata ca, pentru a stabili daca este vorba de o refacturare de cheltuieli sau o prestare de servicii care se include in baza de impozitare a TVA, trebuie luat in considerare posibilitatea asimilarii acestor cheltuieli unor cheltuieli accesorii.

Cheltuielile accesorii reprezinta, conform pct. 30 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, orice cheltuieli cu impozitele si taxele datorate de o persoana impozabila in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, daca nu sunt incluse in pretul bunurilor livrate ori al serviciilor prestate, ci sunt recuperate de la clienti prin refacturare, se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 286 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
 
Avand in vedere ca societatea dumneavoastra presteaza servicii de taiere hartie catre societatea B din alt stat UE si, potrivit contractului, societatea A organizeaza transportul, dar recupereaza contravaloarea serviciilor de transport de la clientul B, opinia mea este ca aceasta cheltuiala reprezinta o cheltuiala accesorie, deci va fi cuprinsa in baza de impozitare a TVA aferenta operatiunii principale (prestarea de servicii de taiere hartie).
 
Locul prestarii din punct de vedere al TVA pentru serviciile asupra bunurilor mobile (in speta servicii de taiere hartie), se stabileste conform regulii generale prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv la sediul beneficiarului si serviciile nu sunt impozabile in Romania.
Deci societatea factureaza serviciile de taiere hartie fara TVA, neimpozabil in Romania conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, cu mentiunea „taxare inversa”. Acelasi regim il va avea si operatiunea de refacturare a costurilor de transport (factura se intocmeste fara TVA, neimpozabil in Romania conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal).
 
Nota: Chiar daca serviciile de transport nu ar fi fost considerate cheltuieli accesorii, acestea ar fi fost facturate tot fara TVA deoarece locul prestarii pentru serviciile de transport se stabileste tot conform regulii generale prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
 
ATENTIE!

Chiar daca recuperarea cheltuielilor de transport face obiectul unei facturi fara TVA, nu se pune problema ca societatea sa nu deduca TVA din factura transportatorului deoarece nu se aplica o scutire de TVA. Pentru aceste servicii obligat la plata TVA este clientul B care probabil aplica taxare inversa, serviciile fiind impozabile in statul sau.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii prestate pentru un partener din UE. Tratament TVA pentru refacturare costuri de transport":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Regim TVA aplicat serviciilor de procesare
Mai multe articole despre servicii de procesare
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016