Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura de servicii. Care este tratamentul din punctul de vedere al TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 07 Mar. 2018
Tags: tva, tratament tva, factura de servicii, cod fiscal

In analiza de mai jos, administratorul unei societati urmeaza un curs in Marea Britanie si ii este emisa o factura de servicii de la un furnizor neplatitor de TVA.

Vom vedea daca aceasta factura este deductibila din punct de vedere fiscal si unde se declara.

Iata raspunsul specialistului!

Din punctul de vedere al TVA, chiar daca furnizorul nu comunica un cod valid de TVA eliberat de autoritatile fiscale britanice, nu inseamna ca societatea beneficiara din Romania nu va face o achizitie de servicii de la o persoana impozabila, pentru care locul prestarii este in Romania conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Astfel, in conformitate cu prevederile pct. 14 alin. (1) si pct. 15 alin. (8) lit. b) din Normele metodologice date in aplicarea art. 278 din Codul fiscal, statutul de persoana impozabila al clientului este dovedit, chiar si in situatia in care nu exista inca un cod individual de inregistrare in scopuri de TVA, insa clientul il informeaza pe prestator ca a depus o cerere in acest sens, si daca prestatorul obtine orice alta dovada care demonstreaza ca clientul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila care trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, precum si daca efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii sau a platii.

Aceste rationamente se aplica si viceversa, adica atunci cand furnizorul/prestatorul stabilit in alt stat membru nu comunica beneficiarului din Romania codul de inregistrare in scopuri de TVA, dupa cum reiese din prevederile pct. 15 alin. (13) din Normele metodologice. Beneficiarul din Romania va solicita suplimentar furnizorului din Marea Britanie o informare/comunicare in care acesta sa precizeze motivele pentru care nu a obtinut inca un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare.
 
In aceste circumstante, daca societatea beneficiara a serviciilor detine suficiente elemente/indicii pentru a aprecia ca furnizorul/prestatorul este persoana impozabila din perspectiva TVA (chiar daca nu are cod valid de TVA), atunci ea va efectua o achizitie intracomunitara de servicii, cu locul prestarii in Romania, pentru care este obligata la plata TVA in conformitate cu prevederile art. 307 alin. (2) din Codul fiscal. Taxa aferenta va fi achitata prin taxare inversa potrivit art. 326 alin. (2) din Codul fiscal. In decontul de TVA, achizitia serviciului se declara la rd. 7, rd. 7.1, rd. 20 si rd. 20.1 din Codul fiscal.
 
Operatiunea se va declara si in declaratia recapitulativa 390 VIES ca achizitie intracomunitara de servicii taxabila, conform pct. 15 alin. (13) din Normele metodologice date in aplicarea art. 278 din Codul fiscal si art. 325 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal. In instructiunile de completare ale formularului 390 se precizeaza ca, la rubrica "cod operator intracomunitar" se completeaza, in cazul achizitiilor intracomunitare de servicii (S), codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit prestatorului sau, in acest caz, doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor, avand in vedere ca prestatorul (furnizorul respectiv) nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a-l considera persoana impozabila (cu alte cuvinte, se va trece doar codul GB pentru Marea Britanie, fara cod valid de TVA al furnizorului).
 
Daca societatea beneficiara nu detine acele indicii suficiente ca furnizorul din Marea Britanie este o persoana impozabila din punctul de vedere al TVA, atunci este vorba de o simpla achizitie de servicii, nedeclarata in declaratia recapitulativa 390 VIES si in decontul de TVA. Cum este putin probabil acest lucru, cel mai indicat este sa se considere ca furnizorul respectiv este persoana impozabila fara cod valid de TVA si sa se procedeze prin declararea achizitiei in formularele 300 si 390 VIES, cum deja s-a precizat.
 
In nicio situatie nu se pune problema utilizarii formularului 394, intrucat acesta priveste doar operatiunile derulate pe teritoriul national cu parteneri inregistrati in scop de TVA in Romania.
 
In privinta deductibilitatii cheltuielii, cu anumite exceptii, anume precizate la alin. (3) si (4) ale art. 25 din Codul fiscal, toate cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de tratamentul fiscal la nivelul persoanelor fizice, dupa cum se prevede la art. 25 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 14 din Normele metodologice de aplicare. Prin urmare, cheltuiala pentru cursul urmat de administratorul societatii va fi deductibila.
 
La nivelul persoanei fizice/administratorului, trebuie tinut cont de prevederile art. 76 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal conform carora nu reprezinta venituri salariale impozabile cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor. Daca respectivul curs urmat de administrator nu indeplineste cerintele de la art. 76 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, atunci contravaloarea lui va fi tratata ca avantaj salarial impozabil si va fi supusa impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura de servicii. Care este tratamentul din punctul de vedere al TVA?":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016