Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare imobil in regim de scutire. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Ian. 2018
Tags: tratament tva, tva

In analiza de mai jos, in luna decembrie 2018, o intreprindere platitoare de TVA vinde un imobil detinut din 2008 in regim de taxare inversa cu plata pana la sfarsitul anului 2018.

In luna februarie 2018, de comun acord cu cumparatorul, doreste ca acest contract de vanzare-cumparare sa se anuleze si imobilul sa revina la vanzator (la intreprindere individuala).

Vom vedea daca, in urma acestei operatiuni, imobilul va fi considerat nou si daca, avand in vedere art. 292 alin. (2) lit f), intreprinderea individuala va putea vinde imobilul scutit de TVA in 2018.

Iata raspunsul specialistului!

Potrivit art. 292 alin. (2) lit. f) punctul 3 din Codul fiscal,  livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii.
 
Cu alte cuvinte, constructie noua nu inseamna constructie nou achizitionata. In aceasta situatie, imobilul este vechi (detinut din 2008).
 
Potrivit art. 292 alin. (2) lit. f) punctul 4. din Codul fiscal,  o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila si care nu aplica metoda de evaluare bazata pe cost in conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara, sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile.

Asadar, imobilul ar putea fi considerat nou daca in anul 2017 ar fi fost transformat, iar costul transformarii, exclusiv taxa, s-ar fi ridicat la minimum 50% din valoarea constructiei.
 
Avand in vedere ca nu este vorba despre o transformare, imobilul nu este considerat nou si se poate vinde in regim de scutire in 2018.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu, economist.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare imobil in regim de scutire. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016