Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

3 masuri fiscale importante, in vigoare de la 1 iulie 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 02 Iul. 2024
3 masuri fiscale importante, in vigoare de la 1 iulie 2024
Tags: modificari fiscale, sistemul e-tva, majorare salariu minim, e-transport

Incepand cu data de 1 iulie 2024, intra in vigoare 3 masuri fiscale importante.

1. RO e-Transport incepand cu 1 iulie 2024

Din 1 iulie 2024 prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri.

Transportul international se va declara in sistem indiferent daca bunurile sunt sau nu cu risc fiscal, in anumite conditii. Mijlocul de transport sa depaseasca o anumita masa autorizata si marfa transportata sa aiba o greutate sau o valoare peste un anumit prag. 

Atentie! Exista exceptii si in acest sens, este vorba despre operatorii economici autorizati pana la 1 ianuarie 2025.

"Transport international" inseamna:

a)o deplasare cu incarcatura efectuata de un vehicul al carei punct de plecare si punct de destinatie se afla in doua state membre diferite, cu sau fara tranzitarea unuia sau mai multor state membre sau tari terte;

b)o deplasare cu incarcatura efectuata de un vehicul dintr-un stat membru catre o tara terta sau invers, cu sau fara tranzitarea unuia sau mai multor state membre sau tari terte;

c)o deplasare cu incarcatura efectuata de un vehicul intre tari terte, cu tranzitarea teritoriului unuia sau mai multor state membre;

d)o deplasare fara incarcatura in legatura cu transporturile mentionate la literele (a), (b) si (c);

2. Salariul minim

Prin HG 598/2024 a fost majorat salariul minim la suma de 3.700 lei, din 1 iulie 2024.

Slariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este majorat la 3.700 lei lunar incepand cu data de 1 iulie 2024, ceea ce reprezinta o crestere de 12,12%, fata de luna iunie 2024.

In luna iunie 2024 tariful orar este de 19,960 lei/ora pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe luna, iar din luna iulie 2024 tariful orar va fi de 22,024 lei/ora pentru un program complet de lucru de 168,000 ore/luna.

Prin prevederile art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 republicata – Codul muncii sunt stabilite zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Durata medie lunara a timpului de munca, potrivit acestei legi, se modifica in mod corespunzator in functie de calendarul anului respectiv si de distributia zilelor de sarbatoare legala, fata de zilele de repaus saptamanal.

Din luna iulie 2024, durata medie lunara a timpului de munca, determinata in conditiile Legii nr. 53/2003 republicata, este de 168,000 ore in medie pe luna.

Majorare suma netaxabila din salariul minim

Prin OUG 59/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, a fost majorata, de la 200 la 300 de lei, suma netaxabila  din salariul minim.

‘’Incepand cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, suma de 200 lei/luna reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si care nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. LXXIII alin. (1), (4) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza la nivelul de 300 lei/luna.’’

3. Aplicare sistem e-TVA

Sistemul e-TVA se va aplica din 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024, in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, si din 1 august 2025 pentru persoanele care aplica sistemul TVA la incasare.

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "3 masuri fiscale importante, in vigoare de la 1 iulie 2024":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016