keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 13 Nov. 2024
Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024
Tags: sistem e-tva, obligatii contribuabili, notificare de conformare

ANAF reaminteste contribuabililor ca Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza incepand cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024, de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA. ce obligatii au contribuabilii care utilizeaza sistemul E-TVA?

Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata. 

Ce OBLIGATII au contribuabilii care utilizeaza sistemul E-TVA

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza Sistemul informatic national RO e-TVA, au urmatoarele obligatii: 

a) sa verifice, sa modifice si sa completeze informatiile din decontul de TVA potrivit starii de fapt fiscale reale; 

b) sa semneze si sa depuna decontul de TVA conform legislatiei fiscale in vigoare. 

Notificare de conformare e-TVA

Atentie! In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoana impozabila prin mijloace electronice.

Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

In situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in baza analizei de risc, poate transmite «Notificarea de conformare RO e-TVA». 


Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii. 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala analizeaza raspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA» si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele prezentului act normativ. 

«Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025

«Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplica: 

a) in situatia unor erori materiale; 

b) in situatia in care nu exista suficiente informatii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite randuri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informatii din bazele de date nu sunt corelate; 

c) alte situatii prevazute prin ordin al ministrului finantelor. 

Nefurnizarea sau furnizarea partiala a informatiilor pentru clarificarea diferentelor intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata reprezinta indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoarea adaugata. 

Constituie contraventie, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiei persoanei impozabile de a raspunde Notificarii de conformare in termenul de 20 de zile de la primire si se sanctioneaza cu amenda astfel: 

  • de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari;
  • intre 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii; 
  • de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
Modelul si continutul decontului precompletat RO e-TVA a fost aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr 3775/18.07.2024 publicat in Monitorul Oficial la data de 24.07.2024. 

IMPORTANT! 

Decontul precompletat RO e-TVA nu constituie titlu de creanta in sensul Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasare, prevederile privind notificarea de conformare RO e-TVA, obligatiile si sanctiunile ce rezulta se aplica incepand cu 1 august 2025. 

Baza legala: 

- ORDONANTA DE URGENTA nr. 70 din 21 iunie 2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscale;

- ORDONANTA DE URGENTA nr. 87 din 28 iunie 2024 privind modificarea unor acte normative in domeniul e-Transport, e-TVA si e-Factura, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare;

-ORDINUL Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775 din 18 iulie 2024 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Decont precompletat RO e- TVA".


Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016