Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Care este forma actuala E-TVA? 13 lucruri bine de stiut de contribuabili

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 11 Feb. 2025
Care este forma actuala E-TVA? 13 lucruri bine de stiut de contribuabili
Tags: e-tva, sistem e-tva, forma actuala sistem e-tva

Sistemul e-TVA a fost implementat de autoritati inca din anul 2022, insa a tot fost modificat de-a lungul timpului. In acest articol vom vedea ce este acest sistem, dar si care este forma lui actuala, asa cum trebuie folosita de contribuabili.

Ce este sistemul e-TVA?

E-TVA este sistemul electronic de gestionare a TVA-ului folosit de autoritati pentru a imbunatati colectarea si monitorizarea TVA-ului, dar si pentru a reduce frauda fiscala, facilitand astfel procesul de raportare a taxelor de catre contribuabili.

Atentie! Prin intermediul acestui sistem va fi generat automat Decontul precompletat, sistem care va utiliza date si informatii preluate din alte aplicatii informatice deja functionale, cum ar fi e-factura, SAF-T, Case de marcat, e-transport.
 

Parcurgeti lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA! Contine procedura completa si exemple practice pentru implementarea si utilizarea eficienta a sistemului e-TVA in 2025, detalii AICI»

Care este forma actuala a sistemului e-TVA?

1. Informatii din deconturile de TVA se precompleteaza, in sistemul informatic al ANAF, pentru fiecare perioada de raportare, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata. 
 2. Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata.
3. In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoana impozabila prin mijloace electronice. 
 
Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA. 

4. Dupa identificarea diferentelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata.

5. Prin intermediul formularului electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA», o notificare de conformare conform art. 121_1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

6. Modelul formularului si procedura de transmitere se aproba prin ordin de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

7.  In situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in baza analizei de risc, poate transmite «Notificarea de conformare RO e-TVA».

8. Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii. 

9. Agentia Nationala de Administrare Fiscala analizeaza raspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA» si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele prezentului act normativ.

10. «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025. 
 «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplica:
a) in situatia unor erori materiale; 
b) in situatia in care nu exista suficiente informatii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite randuri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informatii din bazele de date nu sunt corelate; 
c) alte situatii prevazute prin ordin al ministrului finantelor.

11. Constituie contraventie, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiei persoanei impozabile de a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

12. Nefurnizarea sau furnizarea partiala a informatiilor pentru clarificarea diferentelor intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata reprezinta indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoarea adaugata.

13. Se considera ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA prezinta un risc de rambursare necuvenita a TVA si daca se regasesc in cel putin una dintre urmatoarele situatii: 

a) nu transmit raspunsul la «Notificarea de conformare RO e-TVA»; 
b) exista diferente semnificative, astfel cum sunt prevazute la art. 5 alin. (1), si nu au fost transmise informatii si date complete si/sau concludente ca raspuns la «Notificarea de conformare RO e-TVA», ce pot conduce la restituirea unor sume necuvenite si concomitent existenta riscului unor fapte de evaziune fiscala.
De retinut: Prevederile pct 7, 8, 9, 11 si 12 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
Prevederile pct 3-13 se aplica in cazul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data de 1 august 2025.
Concluzii:
 • Se proroga pana la 1 ianuarie 2025, obligatia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA de a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca raspuns la aceasta
 • Tot pana la 1 ianuarie 2025 se prelunge?te termenul de aplicare a sanctiunilor contraventionale pentru nerespectarea obligatiilor privind sistemul e_TVA.
 • Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025. 
 • Contribuabilii care aplica sistemul TVA la incasare vor primi notificari de conformare, la care vor trebui sa dea raspuns, incepand cu data de 1 august 2025. a
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016