keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Operatiuni pluripartite. Cum procedam privind TVA-ul si declaratiile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: operatiuni pluripartite, regim tva, declaratii, declaratia 390, instrastat, scutire tva

Pentru o mai buna intelegere a modului in care functioneaza operatiunile pluripartite, pornim de la cazul unui platitor de TVA din Romania care factura, catre o societate din Italia cu cod valid de TVA, bunuri pe care le livra la indicatia clientului in diverse locatii din Romania. In acest context, avand in vedere faptul ca bunurile nu paraseau teritoriul tarii, facturile se emiteau cu TVA 24% si nu se declarau in Declaratia 390 si in Intrastat.



Actualmente, clientul doreste facturarea fara TVA. S-a incheiat un contract intre cele doua  parti prin care societatea din Italia se obliga sa puna la dispozitia societatii romane documente care sa ateste ca bunurile respective parasesc teritorilul Romaniei, in termen de 30 de zile (vom constata daca e aceasta operatiune plupartita).

In aceasta situatie, daca factura se va emite fara TVA, bunurile livrandu-se tot in Romania, vom constata daca aceste livrari se vor declara in Declaratia 390 si in Intrastat.

Sunt situatii cand bunurile sunt supuse unor prelucrari, efectuate de terti, inainte de a parasii teritoriul national, situatie cand se beneficiaza de scutire de TVA.

Pentru aplicarea scutirii de TVA , in situatia mentionata de dvs., este necesar ca  operatorii economici implicati in operatiuni pluripartite sa aplice  masurile de simplificare  prevazute de  OMFP 3417/2009.

Potrivit prevederilor art. 128 alin  (10) din Codul fiscal,  este asimilat cu livrarea intracomunitara cu plata transferul de catre o persoana impozabila de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania intr-un alt stat membru, cu exceptia non-transferurilor prevazute la alin. (12). Transferul prevazut la alin. (10) reprezinta expedierea sau transportul oricaror bunuri mobile corporale din Romania catre alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizate in scopul desfasurarii activitatii sale economice.Prin ordin al ministrului finantelor publice, se pot introduce masuri de simplificare cu privire la aplicarea alin. (10)-(13).

Potrivit prevederilor art. 3 din OMFP 3417/2009 , pentru a putea fi aplicate masurile de simplificare prevazute in anexa nr. 1, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

   a) contractorul principal:
   1. este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in statul membru in care este stabilit;
   2. nu are un cod de inregistrare in scopuri de TVA in statul membru in care sunt realizate efectiv lucrarile asupra bunurilor mobile corporale;

   3. transmite codul sau de inregistrare in scopuri de TVA partii/partilor cocontractante;

   b) ceilalti operatori economici implicati sunt persoane impozabile din perspectiva TVA;

   c) produsele prelucrate se vor intoarce in statul membru in care contractorul principal este stabilit si care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA transmis de contractorul principal.

In scopul aplicarii masurilor de simplificare, nu se considera loc de sosire locul unei opriri provizorii in vederea efectuarii anumitor lucrari asupra bunurilor, dar se va considera ca locul de sosire este intotdeauna statul membru al contractorului principal. In acest sens, in toate situatiile in care prin instructiuni se prevede aplicarea unei scutiri de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri care este conditionata de dovada ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru, aceasta dovada a transportului va fi prezentata in cadrul termenului prevazut in contract.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 4 alin  (1) , aplicarea masurilor de simplificare este optionala pentru operatorii economici implicati in operatiuni pluripartite sau in cazul retururilor de bunuri in spatiul comunitar. Instructiunile prevazute in anexele nr. 1 si 2 stabilesc si tratamentul fiscal aplicabil in situatia in care statele membre implicate nu aplica masuri de simplificare sau nu accepta aplicarea masurilor de simplificare.

In  ANEXA nr.1 Instructiuni de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind operatiunile pluripartite din Comunitate, legate de lucrari asupra bunurilor mobile corporale, sunt exemplificate situatii , pentru care  se aplica masurile de simplificare precum si tratamentul fiscal privind TVA. Daca bunurilor ce fac obiectul livrarii, sunt supuse unor operatiuni de prelucrare inainte de a parasii teritoriul national, va incadrati la articolul 1 din ordinul respectiv.

In situatia in care se aplica masurile de simplificare, se considera livrare intracomunitara de bunuri in conditiile art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, care este scutita de taxa in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Astfel, livrarea intracomunitara de bunuri se  inregistreaza  in declaratia recapitulativa formular 390.

Potrivit Normei de completare a Declaratiei statistice Intrastat aprobata prin OINS 1948/2012, declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru introducerile si/sau expedierile intracomunitare de bunuri, in urmatoarele cazuri:

 a) schimburi intracomunitare de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;
 b) miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;
 c) returnarea de bunuri;
 d) miscari specifice de bunuri;
 e) leasing financiar;
 f) leasing operational cu o durata de peste 2 ani.
 Ce nu trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?

 Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:

 a) comertul cu servicii;
 b) bunuri in tranzit simplu;
 c) miscari temporare de bunuri;
 d) miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;
 e) schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene;
 f) schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene. Pentru mai multe informatii referitoare la comertul triunghiular, va rugam sa consultati Manualul pentru furnizorii de informatii statistice Intrastat - partea a II-a, cap. 4.

Astfel, bunurile expediate dupa prelucrare se declara in declaratia Intrastat daca societatea are obligatia depunerii acesteia.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016