Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzarea certificatelor verzi. Ce tratament fiscal aplicam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, vanzare certificare emisii, certificate verzi, tratament fiscal, declaratia 390

Analizand cazul unei societati care vinde certificare emisii cu efect de sera catre o societate din Ungaria, vom stabili cum se intocmeste factura si daca se declara in 390.



Solutia consultantului:

Prin legislatia fiscala nu este reglementat in mod expres tratamentul fiscal aplicabil certificatelor verzi, ci doar tratamentul fiscal al certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Pentru vanzarea certificatelor verzi sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din "Codul fiscal, aspect reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale acestui articol, la pct. 13 alin. (16) "Transferul certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera efectuat cu plata de catre o persoana impozabila reprezinta o prestare de servicii, pentru care locul prestarii se stabileste conform prevederilor art. 133 alin. (2) sau, dupa caz, art. 133 alin. (5) lit. e) din "Codul fiscal. Daca locul prestarii pentru un astfel de serviciu este in Romania, niciuna dintre scutirile prevazute la art. 141 din "Codul fiscal nu poate fi aplicata.". Prevederile art. 133 alin. (5) lit. e) din "Codul fiscal
sunt aplicabile in situatia in care cumparatorul certificatelor este o persoana neimpozabila d.p.d.v. al TVA.
 
Avand in vedere ca beneficiar al serviciului prestat este o persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA, serviciul este neimpozabil in Romania, fiind impozabil in Ungaria. Pentru a considera serviciul neimpozabil in Romania, este suficient ca ambii parteneri, respectiv prestatorul si beneficiarul sa fie persoane impozabile, fiind aplicabila regula de taxare B2B "business to business". In baza prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul".

Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania, firma din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:

-    sa emita factura in valuta negociata, cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din "Codul fiscal;
-    sa nu colecteze TVA;
-    sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codufl fiscal" sau " "neimpozabil in Romania cf. art. 44 din Directiva CEE 112/2006" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 19, litera l) "l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;".

-    sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
-    sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii.
-    sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din "Codul fiscal, din care: ", cu report la randul 3.1;
- sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzarea certificatelor verzi. Ce tratament fiscal aplicam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016