Tags: teambuilding, documente necesare incadrarii in munca, tratament fiscal
Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor generate de organizarea unei activitati de teambuilding, pe care societatea il organizeaza pentru angajatii sai. Mentionez ca in cadrul acestei actiuni se vor defasura si cursuri de pregatire a salariatilor. Care sunt documentele pe care societatea trebuie sa le intocmeasca pentru justificarea acestor cheltuieli? Multumesc!
Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga:
Cheltuielile efectuate in cadrul activitatii de teambuilding se incadreaza din punct de vedere fiscal in functie de actiunile desfasurate.
Potrivit art. 76 alin. (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
Alin. (3) lit. b) al acestui articol stabileste ca sunt avantaje de natura salariala:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;
Potrivit art. 76 alin. (4) lit. p) nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor. In baza art. 142 lit. n) din Codul fiscal aceste sume nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale.
Astfel, in situatia in care societatea organizeaza un program de formare profesionala a angajatilor (cursuri organizate de furnizorii de formare profesionala, cursuri organizate de personal din cadrul societatii) consideram ca respectivele cheltuieli efectuate (inclusiv transportul si cazarea salariatilor, fiind cheltuieli accesorii operatiunii de baza) pot fi incadrate in categoria cheltuielilor de formare profesionala. Acestea nu intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii si al contributiilor sociale daca sunt in legatura cu activitatea desfasurata pentru angajator.
In cazul in care nu se organizeaza un program de formare profesionala, apreciem ca respectivele cheltuieli efectuate cu ocazia petrecerii in comun a timpului liber constituie avantaje asimilate salariilor in vederea impunerii, in conformitate cu prevederile alin. (3) al art. 76 din Codul fiscal. Acestea se includ in veniturile din salarii si se impoziteaza conform prevederilor art. 78 din Codul fiscal, in luna in care sunt primite.
Documentele pe care trebuie sa le prezentati in fata organelor de inspectie fiscala nu sunt expres prevazute de Codul fiscal, dar pot fi orice documente care atesta pregatirea profesionala (ex: materiale si acte normative analizate, diverse spete si situatii dezbatute, eventuale facturi emise de formatori, un tabel cu semnatura salariatilor prezenti la cursuri etc).

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Monografie investitii pe termen lung
Intrebare:
Societatea ABC SRL:
a) Detine investitii financiare pe termen lung, recunoscute contabil conform OMFP 1802/2014, evidentiate in contul 265 Alte titluri imobilizate. Societatea primeste periodic rapoarte de portofoliu care indica valoarea justa a investitiilor respective. Societatea nu intocmeste situatii financiare consolidate.
In contextul in care se urmareste prezentarea unei imagini fidele a activului net, dar fara impact asupra fluxurilor de numerar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie expertiza tehnica judiciara
Intrebare:
O SRL platitoare de impozit pe venit face expertize tehnice judiciare; factureaza expertize judiciare catre Tribunal, 90% din valoarea acestor facturi se incaseaza prin banca, iar 10% reprezinta cota retinuta si virata la Ministerul Justitiei de Biroul Local pentru expertizele efectuate. Care este monografia contabila pentru factura emisa? Cum se inregistreaza cota de 10%?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Arhivare facturi xml
Intrebare:
Firma primeste facturile, odata cu marfa si le receptioneaza. Ele apar in SPV, in 5 zile calendaristice, dar marfa este vanduta, intre timp, nu toata, o parte. Eu am abonament la TDEC si nu am mai listat facturile de marfa din SPV, dar am pus centralizatorul cu facturile primite, cu indexul de incarcare si de dascarcare.Trebuie sa le listez pe cele din SPV, obligatoriu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare ochelari conducator auto
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de catre angajator: am citit celelalte intrebari si raspunsuri si imi sunt de ajutor. Am insa o intrebare suplimentara: noi suntem o firma de transport, in care majoritatea angajatilor nostri sunt conducatori auto. In cadrul examenelor de medicina muncii, avem multe avize de "apt conditionat de corectie optica" pentru conducatorii auto. Ei insa nu folosesc ecrane de calculator, totusi, prin meseria pe care o desfasoara este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare modificari in asocierea cufara personalitate juridica
Intrebare:
Suntem o societate civila de avocati constituita din asocierea a doi avocati. In luna Martie se semneaza un act aditional la contractul de asociere prin care unul dintre parteneri se retrage si este inlocuit de un alt avocat strain, neinregistrat fiscal in Romania.
Va rugam sa ne spuneti care sunt obligatiile declarative ale SCA pentru a aduce la cunostinta ANAF modificarea adusa contractului de asociere, dar si obligatiile privind calculul de venit net si intocmirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<