Tags: organizare teambuilding, documente justificative, cheltuieli deductibile
Administratorul societatii doreste sa organizeze teambuilding. In ce conditii si ce documente justificative trebuie intocmite pentru a considera cheltuielile deductibile?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Teambuilding-ul reprezinta un proces prin care se urmareste, pe de o parte, sa se imbunatateasca relatiile dintre angajati si pe alta parte, perfectionarea acestora prin participarea la cursuri organizate de catre angajator.
Tratamentul fiscal aplicabil cheltuielilor de aceasta natura depinde de modul in care sunt prezentate, pregatite si derulate actiunile care vor avea loc.
Pentru a se sustine deductibilitatea acestor cheltuieli, ar fi bine sa existe o decizie a conducerii privind actiunea de pefectionare a salariatilor, un program desfasurat pe zile cu tematicile abordate, cu persoanele care participa atat ca auditori cat si ca lectori. Acestia din urma pot fi angajati ai societatii, care au studiile corespunzatoare sau persoane de specialitate in domeniul de activitate al companiei, cu care sunt incheiate contracte de prestari servicii.
Se pot organiza grupe de lucru in functie de domeniul in care activeaza persoanele participante (achizitii vanzari depozitare) sau (contabilitate fiscalitate personal) (productie lansare urmarire control calitate) etc.
Prin aceasta activitate se urmareste actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca, reconversia profesionala daca se preconizeaza schimbarea unei sectii sau linii de productie sau achizitionarea unei instalatii moderne, prezentarea actelor normative care sunt de actualitate, studii de caz, lucru individual sau in echipe etc.
In cadrul unui program de aceasta natura, factorii de decizie vor urmari unde exista bariere interpersonale, animozitati, lipsa de adaptare, incapacitatea de a lua decizii, de a se exprima sau a sustine un punct de vedere etc.
Obligatia organizarii formarii profesionale este prevazuta de Codul muncii (art. 192 si urmatoarele), iar modalitatea concreta de realizare (durata, prezenta, participarea, obligatiile ulterioare) se stabilesc prin acordul partilor (acte aditionale la contractele individuale de munca).
In cazul in care organizarea evenimentului se face de catre o societate specializata in team building documentele necesare inregistrarii acestor cheltuieli sunt facturile primite. Va fi facturat intreg pachetul de servicii. Daca evenimentul este organizat de societatea d-voastra, iar pregatirea profesionala se realizeaza de persoane din conducere sau persoane de specialitate (de ex. inginer AIT, responsabil cu prelucrarea datelor personale, contabilul sef ), documentele justificative sunt facturile primite de la unitatea de cazare.
Daca este vorba de organizarea unui eveniment care are ca scop pregatirea profesionala si perfectionarea angajatului in legatura cu activitatea desfasurata, atunci costurile aferente vor fi deductibile (art. 25 alin. (1) din Codul fiscal) si nu se vor retine, impozit pe venit (art. 76 alin. (4), lit. p) si contributiile sociale obligatorii (art. 142 lit n).

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim fiscal creante neincasate
Intrebare:
Creante neincasate ajustarea TVA si deductibilitatea la calculul impozitului pe profit in cazul falimentului clientilor - implicatii fiscale
Va rog sa precizati daca mai este valabila solicitarea privind Hotararea definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, in vederea ajustarii TVA si a deductibilitatii impozitului pe profit.
Referitor la forma actelor judiciare, de exemplu hotarari sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Societate agricola, trecere micro la profit, perioada impozabila
Intrebare:
Ma confrunt cu urmatoarea speta si am nevoie de sprijinul Dvs pentru a intelege concret situatia.
Firma mea activeaza in domeniul agricol, are venituri din vanzarea produselor agricole.
Pana in trimestrul 3 am fost incadrati ca microintreprindere, deoarece cifra de afaceri nu a depasit pragul de 250.000 euro, insa din luna Iulie vom depasi acest prag.
Din cate am citit in legislatie, o firma trece automat la impozitul pe profit din trimestrul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Consecinte ale incetarii contractului individual de munca
Intrebare:
In perioada 01-31 iulie 2025 un angajat este in concediu medical suportat de CCI. In data de 09.07.2025 prezinta decizia de pensionare pentru limita de varsta (a implinit 60 de ani si indeplineste conditiile de pensionare) , data emiterii deciziei de pensionare 02.07.2025. Data emiterii deciziei de desfacere CIM nu poate sa fie decat 09.07.2025, dar cu ce data trebuie incetat CIM-ul ? In cazul in care data incetarii este 02.07.2025 nu respect termenul de depunere al Revisalului, iar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament contabil si fiscal inchiriere loc parcare
Intrebare:
O microintreprindere, platitoare de tva, care desfasoara activitate de cazare turisti, a inchiriat de la o alta societate (platitoare de tva) o parcare din apropiere, pentru a servi clientilor hotelului.
1. Aceasta parcare trebuie inregistrata ca si punct de lucru la ONRC si ANAF?
2. Care este tratamentul contabil si fiscal al acestor cheltuieli si d.p.d.v al TVA ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lucrari de constructii in regie proprie
Intrebare:
Societatea noastra a executat lucrari in regie proprie la o caldire detinuta de ea, sunt lucrari de constructii, doar o parte din lucrari. Inca cladirea nu este finalizata. Am vrea sa inregistram in Imobilizari in curs de executie sumele executate pana la acest moment. Pentru aceasta o sa facem un deviz de lucrari ce o sa cuprinda materiale, manopera, indirecte, etc. exact ca si cum am face lucrarea pentru altcineva si o sa facem nota 231 = 722 cu suma fara TVA din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura din Ungaria cu tva
Intrebare:
Am primit o factura din Ungaria cu marfa, pe catre este trecut numele firmei noastre, adresa dar nu au trecut CUI, factura contine TVA!
Am luat legatura cu firma din Ungaria sa ne modifice factura dar ne-a spus ca trebui sa trimitem marfa inapoi, sa ne faca storno si apoi factureaza corect si ne trimit marfa, produsele primite s-au folosit, nu mai putem trimite marfa!
Se poate inregistra in contabilitate aceasta factura?
Ce pot face cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<