Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52/23.01.2013, a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 6/2013, privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale.
Redam, prin cele ce urmeaza, principalele prevederi care reglementeaza impozitarea resurselor naturale mentionate.
Activitati supuse impozitarii
Incepand cu data de 1 februarie 2013, se instituie impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale pentru urmatoarele activitati:
- exploatarea forestiera, cod CAEN 0220;
- extractia carbunelui superior, cod CAEN 0510;
- extractia carbunelui inferior, cod CAEN 0520;

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
- extractia petrolului brut, cod CAEN 0610;
- extractia minereurilor feroase, cod CAEN 0710;
- extractia minereurilor de uraniu si toriu, cod CAEN 0721;
- extractia altor minereuri metalifere neferoase, cod CAEN 0729;
- alte activitati extractive, cod CAEN 0811, 0812, 0891, 0892, 0893 si 0899.
Obligatie
Au obligatia sa plateasca impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apartinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara activitatile prevazute mai sus. Impozitul se datoreaza si de catre operatorii economici care au licente de exploatare a resurselor mentionate, dar a caror activitate principala nu corespunde acestor coduri CAEN.
Pentru activitatea de exploatare forestiera, impozitul se datoreaza de catre operatorii economici care exploateaza masa lemnoasa in baza unei autorizatii de exploatare.
Definitie
Grupul de interes economic (GIE) reprezinta o asociere intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituita pe o perioada determinata, in scopul inlesnirii sau dezvoltarii activitatii economice a membrilor sai, precum si al imbunatatirii rezultatelor activitatii respective.
Grupul de interes economic este persoana juridica cu scop patrimonial, care poate avea calitatea de comerciant sau necomerciant.
Cota de impozitare, procedura de calcul si declararea impozitului
Cota de impozit pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, este 0,5% si se aplica asupra veniturilor obtinute de operatorii economici, care sunt luate in considerare la stabilirea cifrei de afaceri potrivit reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, respectiv veniturilor din activitatile principale pentru operatorii care aplica reglementarile contabile conforme cu standardele internationale de raportare financiara.
Pentru operatorii economici, sumele aferente impozitului, reprezinta cheltuieli deductibile la stabilirea profitului impozabil, in conditiile prevederilor Codului Fiscal.
Calcularea, declararea si plata impozitului se face lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care s-a calculat acesta.
Impozitul stabilit prin acest act normativ reprezinta venit la bugetul de stat, se administreaza de catre ANAF, potrivit OG nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si se aplica pana la 31 decembrie 2014, inclusiv.
Important!
Modelul si continutul declaratiei privind impozitul se stabilesc prin Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei.
Sursa: DGFP Valcea

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL I - Capitolul IV - Reguli de aplicare generalaAccizele nu se mai majoreaza de la 1 aprilie. Vezi noua dataTitlul II Captitolul II partea a II-aCodul fiscal 2011 - Titlul ICodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilUltimele articole
Cele 3 categorii de persoane juridice care depun OBLIGATORIU Declaratia 101 pana la 27 martieEfectele cotei unice in viziunea lui Daianu. Cateva repere pentru politica fiscalaDocumentar fiscal: Sediu permanent. Ce aspecte sunt importante?Buletin informativ: Acte normative importante in dezbatere publicaDocumentar fiscal: Venituri obtinute de persoanele juridice straine din proprietati imobiliareArticole similare
Lohnul inainte si dupa ianuarie 2010Studiu de caz: Regimul fiscal in cazul activitatilor independente din strainatateCesiune contract de inchiriere teren | Cum deducem cheltuielile?Baza de IMPOZITARE a TVA pentru livrarile de constructii si terenuriAjustare pozitiva a dreptului de deducere TVA (analiza)Ultimele articole
Impozit dividende. Persoanele nerezidente platesc impozit de 10% in Romania?Impozit dividende. TOT ce trebuie sa stii despre impozitul pe dividende in 2025Obligatii fiscale TVA. Ce sa faci daca ai fost sanctionat abuziv de ANAFImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleNoutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Articole similare
Noi modificari de la ANAF: Se schimba si formularul 013Normele Codului fiscal, modificate din nou. Noile exemple date de legiuitor cu privire la impozitul pe constructiiInformare ANAF. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeFormularul 101. Afla cum se declara in 2013 impozitul pe profitNoul formular 205 - Ordin 1803 din 2010Ultimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaCum se completeaza D100 pentru a declara impozitul retinut la sursa in cazul veniturilor din chiriiD216 in 2024: Au fost publicate instructiunile de completare prin Ordinul 3738/2024Articole similare
Anul 2013 a adus trei impozite noi
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"