keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Recuperare pierderi. Rectificare declaratia 220

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: recuperare pierderi, codul fiscal, omfp 1040/2004, declaratia 220

Un PFA cu activitate de servicii cosmetica si-a reluat activitatea in octombrie 2012, in urma suspendarii. Dupa efectuarea unor cheltuieli care depasesc 100.000 si alegerea optiunii norma de venit, vom stabili daca in 2013 se poate trece la real prin Declaratia 220 si daca se poate acoperi pierderea din 2012 cand PFA-ul a cerut sa plateasca impozit forfetar.


Solutia consultantului:

Regula generala pentru impunerea veniturilor din activitati independente este sistemul real, care presupune organizarea contabilitatii in partida simpla, conform prevederilor OMFP 1040/2004. Astfel, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Prin exceptie de la regula generala de impunere in sistem real, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente pot fi impusi si la norma de venit.

Impunerea veniturilor pe baza normelor de venit reprezinta o metoda forfetara de impunere a unor venituri prestabilite obtinute din activitati independente. Indiferent de cuantumul veniturilor obtinute efectiv, impozitul se plateste conform normelor de venit stabilite in anul curent, pentru anul urmator.Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal pct. 42 "In sensul art. 49 din Codul fiscal , contribuabilii care realizeaza venituri comerciale si desfasoara activitati cuprinse i n nomenclatorul elaborat de Ministerul Finantelor Publice, venitul net se determina pe baza de norme anuale de venit.

Conform art 49 alin (8) din Codul Fiscal "Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de i ncasari si plati referitoare la i ncasari, potrivit reglementarilor contabile elaborate i n acest scop." Totodata potrivit OPANAF 52/2012,  anexa 2 privind completarea si depunerea formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" Cod 14.13.01.13, nu depun declaratia privind venitul realizat contribuabilii care realizeaza  venituri nete determinate pe baza de norme de venit, cu exceptia contribuabililor care au depus declaratii de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.

Avand in vedere cele mentionate, schimbarea sistemului de impozitare de la norma de venit la sistem real in anul 2013, nu va permite sa recuperati cheltuielile efectuate pe perioada sistemului de impunere de baza de norma de venit (sa acoperiti pierderea din anul 2012, pe perioada cand ati avut ca  sistemul de impozitare venit net pe norma de venit), legea neimpunand o evidenta contabila  in privinta cheltuielilor ci doar a incasarilor, asa cum se prevede la art 49 alin( 8) si neexistand o declaratie fiscala privind veniturile si cheltuielile realizate in perioada aplicarii sistemului de impozitare pe baza normelor de venit.

Referitor la posibilitatea rectificarii declaratiei 220 privind schimbarea optiunii de impozitare, art. 81 alin. (3) din Codul fiscal stabileste ca "Contribuabilii care i n anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior depun, odata cu declaratia privind venitul realizat, si declaratia privind venitul estimat/norma de venit."

Normele de aplicare a Codului fiscal, pct. 166 prevede: "In sensul art. 81 alin. (3) din Codul fiscal , prin motive obiective care conduc la depunerea unei noi declaratii privind venitul estimat/ norma de venit in vederea recalcularii nivelului platilor anticipate se i ntelege: i ntreruperi temporare de activitate i n cursul anului din cauza unor motive medicale, justificate cu documente, situatii de forta majora, alte cauze care genereaza modificarea veniturilor".

Mentionez ca formularul declaratiei 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" aprobat prin OPANAF 52/2012, nu are optiune de rectificare, modificarea datelor inscrise in acesta declaratie se face doar prin depunerea unei noi declaratii privind corectii de venit estimat, fiind insotita de o motivare obiectiva privind realizarea de venituri cu cel putin 20% fata de anul precedent.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016