Tags: testare angajati, achizitie teste covid-19, tratament fiscal-contabil
Care este regimul fiscal si contabil (deductibilitate cheltuieli, TVA) si documentele justificative necesare pentru: 1. Achizitionarea de teste rapide covid. 2. Efectuarea de teste PCR covid de catre laboratoare medicale pentru salariatii firmei. Sunt considerate avantaje in natura pentru salariati? Multumesc.
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
In situatia in care testele rapide covid au fost achizitionate in vederea testarii propriilor angajati, apreciez ca acestea sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal conform prevederilor art. 25 alin. 1 respectiv alin. 2 din Codul fiscal, la momentul utilizarii, in baza unui bon de consum.
Pentru a face dovada ca aceste teste au fost utilizate pentru propriii angajati, apreciez ca se poate intocmi un tabel cu salariatii testati cu semnatura acestora.
In privinta TVA, potrivit prevederilor art. 297 alin. 4 din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
Chiar daca cheltuiala este deductibila, avand in vedere ca este de natura salariala, prudent ar fi sa nu va deduceti TVA aferenta acestor achizitii, avand in vedere ca aceste cheltuieli nu sunt destinate utilizarii in folosul de operatiuni taxabile. Pentru ca TVA sa fie deductibila ar trebui ca costul acestor teste sa se regaseasaca ca element constitutiv al pretului operatiunii taxabile la iesire.
Pentru angajati, deoarece testarea se efectueaza la initiativa angajatorului, contravaloarea cheltuielilor de testare suportata de societate reprezinta venit neimpozabil in sensul impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii, in conformitate cu prevederile art. 20 pct. 2 si 3 din OUG 181/2020, care a introdus lit. v la art. 76 alin. 4, respectiv la art. 142 din Codul fiscal.
Ca si inregistrari contabile, testele rapide achizitionate se pot inregistra in alte cheltuieli cu materiale consumabile:
3028=401 si consumul: 6028 = 3028
Testele covid efectuate de catre laborator sunt analize medicale, respectiv o achizitie de servicii care se evidentiaza in contul 628 ”Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” sau 6458 „Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala“, respectiv:
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<