keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Regimul fiscal-contabil pentru sumele decontate angajatorilor in cazul acordarii de zile libere parintilor in contextul inchiderii scolilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Sep. 2020 Exclusiv
Tags: tratament fiscal-contabil, zile libere pentru parinti

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un document care contine regimul fiscal-contabil al sumelor decontate angajatorilor in cazul acordarii de zile libere parintilor care trebuie sa isi supravegheze copiii, in contextul inchiderii scolilor, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 si Legii nr. 19/2020.

Referitor la sumele decontate angajatorilor potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor avea in vedere urmatoarele reguli:
 
a) tratament contabil
 
Conform pct. 392 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, subventiile guvernamentale reprezinta asistenta acordata de guvern sub forma unor transferuri de resurse catre o entitate in schimbul conformarii, in trecut sau in viitor, cu anumite conditii referitoare la activitatea de exploatare a entitatii.
 
Subventiile guvernamentale sunt uneori denumite in alte moduri, cum ar fi: subsidii, alocatii, prime sau transferuri.
 
Potrivit pct. 398 alin. (1) si pct. 395 din aceleasi reglementari, subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
 
Subventiile pentru venituri cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.
 
Conform prevederilor pct. 404 alin. (2) din reglementarile contabile mentionate, restituirea unei subventii aferente veniturilor se efectueaza prin reducerea veniturilor amanate, daca exista, sau, in lipsa acestora, pe seama cheltuielilor.
 
Subliniem ca recunoasterea din punct de vedere contabil a unor sume cuvenite, pe seama veniturilor din subventii, presupune indeplinirea de catre entitatea beneficiara a unor conditii.
 
Avand in vedere ca atat OUG nr. 30/2020, cat si Legea nr. 19/2020 prevad indeplinirea anumitor conditii, din punct de vedere contabil, drepturile banesti acordate in temeiul celor doua acte normative mentionate reprezinta pentru angajatori venituri din subventii, care compenseaza cheltuielile cu salariile.
 
b) tratament fiscal
 
in ceea ce priveste tratamentul fiscal al veniturilor din subventii care compenseaza cheltuielile cu salariile aferente drepturilor banesti acordate potrivit OuG nr. 30/2020 si Legii nr. 19/2020, este aplicabil urmatorul regim fiscal:
 
-in cazul societatilor platitoare de impozit pe profit, veniturile din subventii acordate in temeiul OUG nr. 30/2020 si al Legii nr. 19/2020 sunt impozabile, iar cheltuielile cu salariile aferente drepturilor banesti acordate in temeiul legal mentionat sunt deductibile;

-in cazul microintreprinderilor, veniturile din subventii nu sunt cuprinse in baza impozabila a impozitului pe venit, potrivit art. 53 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016