Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale precizeaza, printr-un comunicat de presa, modalitatile prin care se acorda sprijinul pentru telemunca angajatilor si zilele libere pentru parinti.
Guvernul a aprobat completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor si a Ordonantei de urgenţa a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.
Noul act normativ stabileste ca in situaţia in care activitatea didactica in unitatile de invatamant, inclusiv in cele de educatie anteprescolara si prescolara, se desfasoara in scenariile 2 si 3, respectiv prezenta prin rotatie la scoala sau exclusiv online, numarul zilelor libere se acorda in functie de perioada prevazuta de hotararea Comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.
Masura se aplica si pentru parintele sau reprezentantul legal care are in ingrijire, supraveghere si intretinere unul sau mai multi copii scolarizati, cu boli cronice pentru care medicul de familie si/sau medicul specialist au emis adeverinte pentru realizarea educatiei la distanta, in contextul pandemic actual.
In acest caz, parintele va depune la angajator - pe langa cererea de acordare a zilelor libere, copia certificatului de nastere al copilului si declaratia pe proprie raspundere a celuilalt parinte ca nu a beneficiat de zile libere potrivit ordonantei de urgenta - si o copie a adeverintei eliberate de medicul de familie si/sau medicul specialist.
Totodata, Guvernul a hotarat ca, pentru situatiile in care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere platite pentru parinti (cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut) se acorda numai dupa epuizarea optiunilor prevazute de reglementarile legale in vigoare pentru desfasurarea activitatii prin telemunca sau munca la domiciliu.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Actul normativ clarifica si prevederea din Ordonanta de Urgenta nr. 132/2020 referitoare la sprijinul de 2.500 de lei acordat pentru salariatii care au lucrat in telemunca in perioada starii de urgenta.
Astfel, ordonanta de urgenta adoptata de Guvern stabileste ca doar angajatorii care si-au indeplinit obligatiile legale de modificare a raportului de munca al salariatului si au transmis datele in Registrul electronic de evidenta a salariatilor REVISAL vor putea obtine suma acordata pentru salariatii care au lucrat in telemunca.
Sursa: MMPS
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"