Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme cu cod TVA anulat. Care este tratamentul fiscal si contabil al facturilor primite?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mai. 2023
Firme cu cod TVA anulat. Care este tratamentul fiscal si contabil al facturilor primite?
Tags: cod tva anulat, tratament fiscal-contabil, facturi 

O societate este declarata inactiva la data de 09.02. Conform articolului 11 alin 6Cod fiscal, societatea nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si nici TVA aferent facturilor de la furnizori.

Cum vor fi inregistrate facturile de la furnizori incepand cu 09.02 pentru luna februarie si de asemenea pentru luna martie? Ce declaratii trebuie sa depuna societatea pentru luna martie tinand cont ca aceasta a fost inactiva toata luna? 

Mentionez ca societatea nu a emis facturi in martie. In februarie a emis facturi pana la data de 09.02 catre clienti din UE, deci fara TVA.
 

 

Firme cu cod TVA anulat – raspunsul specialistului:

 

Intrucat art. 11 alin. (6) permite persoanelor impozabile declarate inactive fiscal atat deducerea ulterioara a TVA cat si a cheltuielilor efectuate in perioada de inactivitate fiscala, atunci aveti 2 optiuni:

1. In varianta in care veti opta pentru aplicarea ulteriaoara a acestor deductibilitati amanate, monografiile contabile propuse sunt:

2xx/3xx/6xx=40x      Cu baza TVA
461/4482=40x                 Cu TVA-ul

Astfel incat in momentul in care va veti putea exercita deductibilitatile sa fie usor de declarat.

2. In situatia in care hotarati sa nu va exercitati ulterior dreptul de deductibilitate a cheltuielilor si a TVA la intrare (sau doar a TVA) din perioada inactivitatii fiscale, atunci veti aplica prevederile pct. 8 subpct. 6 din Reglementarile contabile adoptate prin OMF 1802/2014, respectiv:


"6. cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie.

In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective."
Ceea ce inseamna ca veti intregi costul de achizitie cu taxa aferenta, monografia contabila propusa fiind:
2xx/3xx/6xx=40x     Valoarea totala din factura (Baza TVA)

Pentru perioada declarata inactiva fiscal societatea are in continuare obligatii fiscale, astfel va trebui sa depuna D112, D100, D311 (pentru TVA-ul colectat in perioada respectiva).


Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme cu cod TVA anulat. Care este tratamentul fiscal si contabil al facturilor primite?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016