Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament fiscal-contabil aplicabil achizitiei de licente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Nov. 2011
Tags: achizitie licenta, imobilizari necorporale, amortizarea licentelor, taxare inversa

O societate a achizitionat o licenta pentru un soft valabila pentru 365 de zile din Germania. Va rugam sa ne precizati care este tratamentul contabil si fiscal al acestei achizitii. Trebuie recunoscuta in contabilitate o imobilizare necorporala si amortizata pe durata de valabiliatate a licentei (1 an) sau trebuie recunoscuta o cheltuiala curenta? Aceasta achizitie trebuie declarata in D390 si trebuie sa se inregistreze in contabilitate taxare inversa?


Solutie oferita de specialistii portalfiscalitate.ro

Tratamentul contabil:
 
Licenta achizitionata pe o durata de 365 de zile, are caracterul unei imobilizari necorporale, insa deoarece durata este de un an, trebuie recunoscuta ca o cheltuiala in avans si recunoscuta esalonat pe cheltuielile curente pe durata de valabilitate.
 
Astfel:
            Achizitia
                        471      =          401      cu valoarea licentei

            Taxarea inversa
                        4426    =          4427    cu valoarea TVA de 24%
 
            Recunoasterea lunara pe cheltuieli
                        628      =          471      
 
Tratamentul fiscal:
 
Din punct de vedere al TVA operatiunea reprezinta fie o achizitie intracomunitara de bunuri, fie o achizitie intracomunitara de servicii.

Astfel, daca licenta indeplineste criteriile de la pct 6 alin. 19 din Codul Fiscal “Furnizarea de programe informatice software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, insotita de licenta obiÈ™nuita care interzice copierea È™i distribuirea acestora È™i care permite doar instalarea lor pe un anumit numar de statii de lucru, care este egal cu numarul de dischete sau de alte suporturi purtatoare de date furnizate, constituie livrare de bunuri conform art. 128 din Codul fiscal . Programele informatice software standard reprezinta orice software produs ca un bun de folosinta generala care contine date preinregistrate, este comercializat ca atare È™i, dupa instalare È™i eventual o perioada scurta de training, poate fi utilizat in mod independent de catre clienti in formatul standard pentru aceleaÈ™i aplicatii È™i functii.” reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri, altfel reprezinta achizitie de servicii intracomunitara.
 
In ambele cazuri, se aplica taxarea inversa si se declara in 390, doar modul de declarare fiind diferit.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament fiscal-contabil aplicabil achizitiei de licente":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016