Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bunuri in perfectionare pasiva. Cand e obligatorie declaratia vamala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, hg 44/2004, certificat de rezidenta fiscala, impozit pe profit, declaratie vamala

Analizam astazi cazul unei societati din Romania, inregistrata in scop de TVA, platitoare de impozit profit, care trimite bunuri spre perfectionare catre o societate dintr-un stat non-UE. Dupa finalizarea procesului de perfectionare, bunurile sunt livrate inapoi catre societatea din Romania cu factura de prestare servicii si firma de transport din Romania.

Chiar daca societatea de transport declara ca a indeplinit formalitatile vamale (intre Elvetia si UE), societatea din Romania nu are declaratie vamala. Transportatorul declara ca bunurile sunt in libera circulatie. Vom stabili astfel daca este nevoie de declaratie vamala in situatia prezentata.

Solutia consultantului:
In opinia noastra, situatia descrisa de dvs este o situatie de perfectionare pasiva si nu un import de bunuri.
 
In principiu, aceasta operatie de perfectionare pasiva conduce la realizarea unui export temporar de bunuri, in regim de scutire totala sau partiala a obligatiilor vamale la import, iar bunurile dupa ce sunt reintroduse in Comunitate, au regim de bunuri in libera circulatie, adica nu se mai datoreaza obligatii vamale de import, procedura fiind supusa autorizarii la Directia generala a vamilor si ce probabil a fost indeplinita de transportator.
 
Astfel, in opinia noastra, sunt obligatii privind TVA numai pentru valoarea serviciilor prestate de societatea din Elvetia si nu asupra bunurilor.
 
Cu aplicare in acest caz consideram ca sunt normele metodologice pentru art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, regasite la pct. 14 alin. (8) din HG 44/2004, ce stabilesc ca si in cadrul serviciilor prestate de furnizori din afara Comunitatii se aplica aceleasi reguli la stabilirea locului prestarii de servicii ca si in cazul serviciilor prestate de furnizori din Comunitate, cu exceptia declararii in declaratia recapitulativa 390.

Practic, se va efectua operatia de taxare inversa pentru TVA ( 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata"), cu inregistrarea acesteia in decontul de TVA la randul 7, respectiv 20, fara a se completa randul 7.1, respectiv 20.1.
 
Retineti si aspectul ca serviciile facturate de societatea din Elvetia sunt in sfera impozitului datorat de nerezidenti in Romania, conform art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal.
 
In esenta, se impoziteaza serviciul cu procentul de 16%, la data platii facturii, prin stopaj la sursa, iar daca societatea din Elvetia va comunica certificatul de rezidenta fiscala, se impoziteaza in cel mai favorabil mod intre legislatia interna si conventie.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bunuri in perfectionare pasiva. Cand e obligatorie declaratia vamala?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016