Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Dezbatem mai jos cazul unei societati care achizitioneaza un software si care incearca sa inregistreze in mod corect un serviciu purtator de redevente in contabilitate. Urmeaza astfel sa stabilim daca serviciul in cauza va fi considerat imobilizare necorporala, cu precizarile necesare legate de sfera TVA.
Raspuns:
Art. 7 pct. 28 din Codul fiscal stabileste in mod expres faptul ca nu se considera redeventa, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerata redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator. Din aceasta perspectiva operatiunile de adaptare a programului la nevoile si particularitatile clientului vor reprezenta servicii prestate pe teritoriul Romaniei supuse impozitarii potrivit art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal .
In masura in care prestatorul serviciului va prezenta certificat de rezidenta fiscala vor fi facute aplicabile prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri incheiata intre Romania si Marea Britanie - Decretul nr. 26/1976 , respectiv art. 7 - Beneficiile intreprinderii astfel ca veniturile realizate din Romania nu vor mai face obiectul impunerii, impozitarea revenind exclusiv statului de rezidenta al prestatorului.
In raport cu precizarea expresa mentionata mai sus, prevazuta la art. 7 pct. 28 din codul fiscal , redeventa in sfera serviciilor informatice cuprinde numai componenta inglobata in propriile produse sau servicii valorificate ulterior de catre persoana care le achizitioneaza. In acest caz are loc transferul de know-how, de tehnologie, de proprietate intelectuala, licenta, etc (ca element a redeventei), in timp ce, in celelalte cazuri are loc doar o vanzare a unui produs ca atare sau a unui serviciu. Pe baza acestui criteriu se face districtia dintre redeventa si produs software. Clarificarea s-a impus datorita faptului ca produsele software erau defavorizate in raport cu celelalte produse facandu-se confuzie data fiind natura lor intre transferul unui drept de proprietate intelectuala si un produs care inglobeaza "materie prima" de acesta natura.
Asa cum mentionati, in ansamblul de operatiuni convenite cu societatea straina sunt cuprinse si elemente aflate in sfera redeventelor. Consideram insa ca interpretarea prudenta a contractului pentru a nu expune partile in raport cu organele fiscale si considerarea in totalitate ca venituri din redevente nu trebuie extinsa si in sfera TVA si nici in contabilitate.

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Potrivit pct 72 din OMFP nr. 3055/2009 o imobilizare necorporala este un activ identificabil, nemonetar, fara suport material si detinut pentru utilizare in procesul de productie sau furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative. Alin. (2) al pct. 72 detaliaza criteriul de a fi identificabil si anume este indeplinit atunci cand:
a) este separabila, adica poate fi separata sau divizata de entitate si vanduta, transferata, autorizata, inchiriata sau schimbata, fie individual, fie impreuna cu un contract corespunzator, un activ identificabil sau o datorie identificabila; sau
b) decurge din drepturi contractuale sau de alta natura legala, indiferent daca acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate sau de alte drepturi si obligatii.
Din perspectiva TVA operatiunea trebuie analizata pe baza definitiilor aplicabile in aceasta sfera. Astfel, in cadrul art. 125 indice 1 din Codul fiscal la pct. 26 sunt definite serviciile furnizate pe cale electronica. Acestea sunt: furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment si furnizarea de servicii de invatamant la distanta. Atunci cand furnizorul de servicii si clientul sau comunica prin curier electronic, aceasta nu inseamna in sine ca serviciul furnizat este un serviciu electronic.
In aceste conditii consideram ca raportarea operatiunii trebuie sa fie efectuata in conformitate cu incadrarea speciala si nu cu cea din sfera impozitului pe veniturile nerezidentilor. Avand in vedere prevederile art. 129 alin. (3) din Codul fiscal , precum si precizarile cuprinse la pct. 7 alin. (11) din normele metodologice emise in aplicarea acestui articol operatiunea efectuata reprezinta din perspectiva TVA o prestare de serviciu ce urmeaza a fi evidentiata in mod corespunzator in Declaratia 390.
In categoria livrarilor de bunuri se incadreaza furnizarea de programe informatice software standard sau personalizate stocate pe suport electronic (discheta, CD, etc.), insotita de licenta prin care se interzice copierea si distribuirea programului furnizat, dar se permite instalarea programului pe un anumit numar de statii de lucru, egal cu numarul suporturilor electronice furnizate, ceea ce nu este aplicabil in situatia prezentata.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Plasare forta de munca, refacturari cheltuieli. REGIM TVAGhid practic: Facturati cu sau fara TVA? Achizitii intracomunitareBunuri lipsa din gestiune, imputabile. REGIM TVAOrganizare simpozion in Romania. REGIM TVAVanzare mijloace fixe. REGIM TVA. Corectarea facturiiUltimele articole
Cesiune de creanta. Emitere facturi, REGIM TVA si inregistrari contabileTVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stiiFactura achizitie non-UE. Care este regimul TVADeductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATEAchizitie intacomunitara de bunuri. Care este regimul fiscal TVAArticole similare
Reducerea CAS ar trebui facuta dupa consultarea mediului de afaceriSeminarul de Fiscalitate si Contabilitate: Noul cod Fiscal 2016. Doi lectori exceptionali!Codul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul I - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidentiImport servicii. Acces online baza de date. Ce regim TVA se aplica?Presedintele CNIPMMR: Scaderea TVA-ului la 5% pentru anumite servicii ar putea afecta antreprenoriiUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024D100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiJoi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFJoi, 25 ianuarie 2024, termenul de depunere a unor declaratii fiscale importanteArticole similare
Modificare formulare februarie 2016 prin Ordinul 3698/2015Noutati legislative cu incidenta fiscala. Explicatii punctualeJoi, 25 ianuarie 2024, termenul de depunere a unor declaratii fiscale importanteStudiu de caz: Retinerea la sursa a impozitului pe venit in cazul NEREZIDENTIlorCalendar ANAF: Ce obligatii declarative indeplinim pana la 25, respectiv 29 februarie?Ultimele articole
SAF-T si erorile XML. De ce apare problema si cum o rezolviNEREZIDENTIi inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Impozit dividende. Persoanele nerezidente platesc impozit de 10% in Romania?SAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Perioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriArticole similare
ACHIZITIE SOFTWARE din stat non-UE - regim TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"