Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


SAF-T nu iarta nici firmele non-rezidente. Chiar daca o companie este inregistrata in Romania doar in scopuri de TVA, fisierul SAF-T trebuie sa respecte toate cerintele tehnice impuse de ANAF. Una dintre cele mai frecvente erori intalnite este legata de lipsa sectiunii GeneralLedgerAccounts din fisierul XML. In acest articol explicam de ce apare eroarea, ce spune legislatia si cum se poate corecta rapid, chiar si cu un cont contabil minimal.
Avem cazul acesta. Va rog sa verificati din ce cauza se genereaza eroarea atasata: eroare structura: elementul 'GeneralLedgerAccounts' ar fi trebuit sa apara de minimum 1 ori, dar apare efectiv de 0 ori la o firma din UE care este inregistrata doar in scopuri de TVA in Romnaia, declaratia este de tip NL; nsSAFT:TaxAccountingBasis: tip I, dar totusi ne rezulta acesta eroare.
Cuprins
Ce este SAF-T
SAF-T este dosarul electronic pe care ANAF il cere firmelor. Mai exact, este un fisier detaliat cu toate informatiile contabile importante: facturi, TVA, stocuri, active. Totul e standardizat, digital si trimis direct Fiscului. Pe scurt: un control fiscal in format electronic, facut preventiv.
Termenele de declarare a SAF-T pentru toate tipurile de societati

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Examen Consultant Fiscal 2025
Cine are obligatia depunerii SAF-T
Obligatia depunerii in functie de incadrarea societatii ca si platitor sau neplatitor de TVA este urmatoarea:
- Societatile platitoare de TVA au obligatia depunerii lunare sau trimestriale, urmand perioada fiscala aplicabila pentru TVA; contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru TVA semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial;
- Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
Conform Ordinului 1783/2021, urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406:
,,a) regiile autonome;
b) institutele nationale de cercetare-dezvoltare;
c) societatile pe actiuni (S.A.);
d) societatile in comandita pe actiuni (SCA);
e) societatile in comandita simpla (SCS);
f) societatile in nume colectiv (SNC);
g) societatile cu raspundere limitata (S.R.L.);
h) societatile/companiile nationale;
i) organizatiile cooperatiste mestesugaresti (OC1);
j) organizatiile cooperatiste de consum (OC2);
k) organizatiile cooperatiste de credit (OC3);
l) unitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
m) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;
n) persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
o) asociatiile cu scop patrimonial;
p) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial;
q) organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil;
r) societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe);
s) alte persoane juridice care nu se regasesc mentionate in mod expres la pct. 4.’’.
Corectare eroare XML in SAF-T
Eroarea mentionata apare in contextul fisierului SAF-T (Standard Audit File for Tax), si este una de structura XML, ceea ce inseamna ca anumite elemente obligatorii lipsesc din fisierul generat.
In schema SAF-T pentru Romania (RO SAFT), sectiunea MasterFiles trebuie sa includa cel putin o instanta a elementului GeneralLedgerAccounts, chiar daca firma este o entitate non-rezidenta inregistrata doar in scopuri de TVA (tip NL – non-local). Astfel, conform documentului de intrebari si raspunsuri specifice SAF-T, emis de catre ANAF:
Avand in vedere prevederile Ordinului MFP 1802/2014 prin care, conform:
Art. 3. - (5) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Elementul GeneralLedgerAccounts contine conturile din planul de conturi utilizate de companie. Chiar daca o companie non-rezidenta nu are contabilitate completa in Romania, schema SAF-T tot impune prezenta acestei sectiuni, chiar daca contine un singur cont generic (ex: 4426 - TVA deductibila).
Cazul specific NL (non-local):
Chiar daca entitatea este doar inregistrata in scopuri de TVA, trebuie totusi sa se transmita un element GeneralLedgerAccounts, chiar daca este minimal. Tipul de contabilitate (TaxAccountingBasis) fiind "I" (Individual), nu scuteste de aceasta obligatie.
In consecinta, trebuie ca in structura SAF-T - sectiunea MasterFiles, sa se insereze o conexiune GeneralLedgerAccounts cu cel putin un cont contabil definit.
Exemplu minimal valabil:
xml
4426
TVA deductibila
BS
Ulterior, se regenereaza fisierul SAF-T si se valideaza din nou structura.
Concluzie
Aceasta eroare este cauzata de absenta elementului GeneralLedgerAccounts in fisierul SAF-T. Indiferent de tipul entitatii (inclusiv tip NL), acest element este obligatoriu conform specificatiilor ANAF. Se adauga un cont contabil (chiar generic sau minimal) pentru a rezolva problema.
Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVAObligativitate SAF-T de la 1 ianuarie 2025. Va mai exista perioada de gratie de la sanctiuni?Nerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?SAF-T in 2024. ANAF a publicat o serie de teste pentru conformitatea la depunerea D406Ultimele articole
SAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?Cifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroSAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Completarea statutului TVA in D406 pentru firme neplatitoare de TVASAF-T: Ce trebuie sa stie firmele neinregistrate in scopuri de TVAArticole similare
Ce declaratii se depun obligatoriu pana la 2 martie 2015?Venituri neimpozabileImpactul celor mai noi modificari fiscal-contabile din 2019 (explicatii de la specialist)Prestari servicii legate de bunuri imobile. Care sunt aspectele TVA obligatorii?Ce declaratii fiscale au termen in luna octombrie 2015?Ultimele articole
NEREZIDENTIi inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Impozit dividende. Persoanele nerezidente platesc impozit de 10% in Romania?SAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Perioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"