Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In Austria exista un sistem de management al controlului fiscal ce se defasoara intre o societate in colaborare cu Administratia Fiscala locala. Prin acest sistem, denumit monitorizare orizontala, societatea este cumva supusa unui control continuu, evitandu-se astfel controalele de aprofunzime.
Din cate stiu, in Romania nu exista o astfel de formalitate intre societati si ANAF. Intrebarea este daca exista firme care pot prelua cumva acest control continuu pentru evitarea, de exemplu, depunerii unor declaratii gresite, urmaririi penale, neplata taxelor, etc. Multumesc!Pentru servicii de expertiza si auditare, respectiv verificarea declaratiilor fiscale puteti incheia contracte cu societati autorizate, membre CECCAR, CCF, CAFR.
Un sistem de management al controlului fiscal ce se defasoara intre o societate in colaborare cu Administratia Fiscala este insa implementat recent.
Fisierul standard de control fiscal (SAF-T), prevazut la art. 59 1, alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori.
SAF-T permite organelor fiscale accesul la date din evidenta contabila si fiscala ale contribuabililor/platitorilor, stocate si prelucrate in mediu electronic, intr-un format usor de citit pentru testarea substantiala a controalelor si datelor sistemului, folosind software de audit proprietar, ca parte a unei metodologii care asigura eficacitate si productivitate crescuta in controlul fiscal asistat de computer.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, precum si categoriile de contribuabili/platitori exceptate de la transmiterea fisierului standard de control sunt prevazute in anexa nr. 5 la ordinul 1783/2021privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Se modifica datele din cazierul fiscalProiect nou privind Registrul contribuabililor inactivi sau reactivati. Noile propuneri!Acces date prin SMS (ANAF). Informatii pe care le poti obtine prin accesearea acestui serviciuControale ANAF: Inspectorii au desfasurat verificari in luna iunie la peste 4.200 de contribuabiliCazierul fiscal: Prevederi OG 39 explicate prin comparatie cu noutatile aduse de OANAF 2594/2015Ultimele articole
Firme cu cod TVA anulat. Care este tratamentul fiscal si contabil al facturilor primite?Controale ANAF 2022: Au fost aplicate amenzi in valoare de peste 360 milioane lei in primele 5 luni ale anuluiSituatii care genereaza inactivitatea fiscala. Consecinte si conditii de reactivareConsecinte ale inactivitatii fiscale si conditii de reactivareFurnizor in insolventa. Deducerea TVA si a cheltuieliiArticole similare
Strategia fiscala a Guvernului: majorare penalitati, deduceri impozite, noi taxe pentru proprietatiOUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileArticole similare
Cum se face completarea campului Plati/Metode de plati in SAF-TBuletin informativ ANAF. Acte normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitor in perioada 21-25 martie 2022SAF-T: Cand expira termenul limita de depunere a D406 pentru contribuabilii mari care aveau aceasta obligatie din 1 iulie 2022?Controale antifrauda cu implicatii de 2,6 miliarde de lei in luna iunie 2023Raportare SAF-T. Cum trebuie organizat modul de lucru in contabilitate a clasei patru de conturi si a imobilizarilor?Ultimele articole
De la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TSistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"